T 4

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

pepo
Višji štabni vodnik

T 4

OdgovorNapisal/-a pepo » To Jul 02, 2013 17:37

Pozdravljeni morjeplovci!
Ponovno se obračam na Vas, kot popolni lajk in sicer z dvema vprašanjema:

1.Kakšen nagib motorja, mora biti na Maestralu 9, tam kjer je motor privit na krmno steno, je več luknjic skozi katero je vijak, s katerim spreminjaš nagib motorja? :oops: :oops: :cry:

2.Mislil sem, da je T 4, samo zračno hlajen, po forumih, pa piše, da propeljer tudi nekam poriva vodo v peto in nekaj hladi, žal ne vem kaj, sem pa opazil, da, ko se motor segreje, težje krmanim, kakšen nasvet? Peta mi je tudi malo črna, od izpušnih plinov, tam kjer se motor obrača za krmiljenje?Kakšne cevke so v peti? :oops:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jul 02, 2013 18:01

Nagib naj bo tak, da ima motor pravi kot na vodo med vožnjo. Katera luknja je to, je odvisno od nagiba krmne stene vsakega čolna, ni pravila.

Izpuh T 4 v nogi in izpušno koleno zgoraj sta vodno hlajena (tanka cevka na izpušnem kolenu). Propeler pošilja gor vodo skozi rešetko na nasprotni strani kjer gre izpuh iz noge. Hlajenje deluje šele nad polovico plina, zato se s T4 ni pametno dolgo voziti pod majhnim plinom. Če primeš nogo v višini naprave za pritrditev motorja, mora biti zmerno vroča, da jo lahko brez bolečine držiš. Če izpušno koleno poliješ z vodo, ne sme biti pare.
pepo
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a pepo » To Jul 02, 2013 18:50

Piki, najlepša hvala za odgovor.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jul 02, 2013 19:20

Malenkost, pepo. :wink:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jul 03, 2013 07:09

Vse motorje brez hidravličnega trima sem imel na drugi luknji od spodaj navzgor, da je bilo optimalno.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jul 03, 2013 08:17

Si imel očitno podobne naklone krmnih desk. Vseeno katera luknja, motor naj bo pri normalni obtežbi med vožnjo pod pravim kotom na vodo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 03, 2013 10:22

... t.j. os propelerja vodoravno oziroma potisk motorja vzporedno z vodno gladino.

Prej - oziroma poleg tega - je še zgodba s tem, kako dobiš pravi položaj trupa (primerna oblika trupa in razporeditev teže je optimum, lahko flapi in podobno, če ni mogoče s težo...) - praviloma to pomeni kompromise in poskušanje.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta