Tomos 4,5-vrvica in vzmet

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

Tomos 4,5-vrvica in vzmet

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Jul 15, 2013 23:35

Od tega vikenda sem lastnik moje prve "štirke", dejansko gre za Tomos 4,5, motor lepo dela ob zadnjem vžiganju pa sva s prejšnjim lastnikom spulila vrvico.

Slika

Danes sem odprl pokrov in ugotovil, da je treba vrvico naviti in spraviti v utor ter skozi luknjo, na kontra strani pa narediti vozel. Sliši se zelo enostavno, ampak po moje se to da naredit na butasti način, sigurno pa kdo pozna tudi optimalni način oz. ima izkušnje kako se to počne.

Slika

Odvil sem zgornji vijak in snel cel ta kos, seveda je sedaj vzmet raztegnjena in jo moram zrolati, pa spet spraviti nekako gor na ta aluminijasti del... ne vem ali bi bilo lažje pustiti vzmet navrhu, potem pa nekako vstaviti vrvico in narditi vozel?

Kdo je to že počel pa ve kako je to pametno narediti oz. najenostavneje narediti?
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jul 16, 2013 07:57

Ravno gledam po garaži....
če se mi kje valja kaj, kar ne dela, ali pa dela na pol,saj vidim, da se to da prodati tebi :)

PS: z Tomosom je konec, ko se ga enkrat dotakneš z ključem, se ga boš vedno... :twisted:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
bostjan9
Admiral

Tomos brez vrvice

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Jul 16, 2013 08:19

A si kupil ta Tomos brez vrvice kje v bližini Pašmana?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Jul 16, 2013 08:40

Prvo, privij nazaj vodilo za vrvico, navij najprej vrvico, potem pa v kontra smeri vzmet. Je kar nehvaležno opravilo. Še posebej če je "sidro" za vzmet na krožniku že malo izrabljeno.

LP
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 16, 2013 08:50

kupiš ta zgornji kos za par evrov in konec muk
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 16, 2013 09:57

Tomos sem kupil od kolega za male pare. Z njim sva se vozila do boje, ko še nisem mel priveza. Vse o.k le ko sva ga primopredajala sva ob nekem drugem, tretjem štartu vn potegnla vrvico. Ni blo na Pašmanu, ampak v Valkaneli ;)

Vrvico sem zdej spravil nazaj, naredil vozel, vse ok, ampak vzmet v kontra smeri se mi je pa kar razletavala in ne vem a začet na zunanjem robu al na notranjem, al mam premal rok da držim vse notr ko navijam... to me najbolj matra.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jul 16, 2013 15:31

pelji ga na Dinos in se reši muk !
SlikaSlika

No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 16, 2013 15:39

Hm a tista dva morjeplovca s tm da mi bosta kr pomagala z nasvetom? Miš da se jima ne ljubi pisat :wink:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jul 16, 2013 15:47

Tex napisal/-a:pelji ga na Dinos in se reši muk !

Tex, ti si verjetno nekoč imel Tomosa in ker ga nisi znal vzdrževati in popravljati si ga zasral do konca in ga zasovražil za zmeraj. Kdo ti je kriv. :lol:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jul 16, 2013 15:50

Piki se strinjam s tabo. Vsi pač niso za vse. In če je kaj ziher na tem svetu je tomos4. Danes grem z malim otrokom in nosečo ženo na en lep otoček pri Cresu in če kakšni zadevi zaupam je to 40 let star T4 in 33 let star maestral 18.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jul 16, 2013 15:52

kasaudio napisal/-a:

Piki se strinjam s tabo. Vsi pač niso za vse. In če je kaj ziher na tem svetu je tomos4. Danes grem z malim otrokom in nosečo ženo na en lep otoček pri Cresu in če kakšni zadevi zaupam je to 40 let star T4 in 33 let star maestral 18.

Uživajte !
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » To Jul 16, 2013 16:34

Znana okvara na tomosih :D ...jaz sem vedno snel komplet "zaganjač" dol-še uni štirje vijaki in lepo zadevo porihtal ko ni na motorju....se je pa treba kar zajebavat če ne znaš.....pa to se zgodi v večini primerov ker nekateri vlečejo kot konji ko noče motor vžgat :P pol pa vedno močneje in se zjebe 8) ....treba bo pa vsekakor uni feder navit kot so ti že povedali...sam ne ga preveč navijat...lih tolko da povleče vrv nazaj not...oz. da vrača vrv...lp
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 16, 2013 17:18

Morski_volk napisal/-a:Znana okvara na tomosih :D ...jaz sem vedno snel komplet "zaganjač" dol-še uni štirje vijaki in lepo zadevo porihtal ko ni na motorju....se je pa treba kar zajebavat če ne znaš.....pa to se zgodi v večini primerov ker nekateri vlečejo kot konji ko noče motor vžgat :P pol pa vedno močneje in se zjebe 8) ....treba bo pa vsekakor uni feder navit kot so ti že povedali...sam ne ga preveč navijat...lih tolko da povleče vrv nazaj not...oz. da vrača vrv...lp

Konj sm biu kr jst... drgač pa jst mam 3 šraufe gor plastične zaščite, to sm snel, pol pa ta "zaganjač" ostane nasajen na osi in na vrhu matica, tako da ne morem dati dol in v miru fedra gor... aja mogoče si mislil vrvico, to pa sem dal v miru. Zdej ne vem kako bi se lotil fedra z dvema rokama al mora gospa pomagat držat, da vseskup vn ne zleti :wink:
A vozu od vrvice je not pr šraufu al je pr fedru v krogu, ker lahk ga dam sm al pa tja...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jul 16, 2013 17:22

TOMOS :

Morski_volk napisal/-a:Znana okvara na tomosih :D ...

se je pa treba kar zajebavat, če ne znaš.....

pa to se zgodi v večini primerov... ker nekateri vlečejo kot konji,

ko noče motor vžgat :P pol pa vedno močneje in se zjebe 8)

Pa še kaj lahko o nitkah na svečki, pregrevanju,šplenti na propelerju, elektroniki... itd napišete ;);)

Tomos imam, še vedno doma v garaži, tam mu najbolje zaupam :lol:

PS: piki, kaj pa je to vzdrževanje, mi tega pri "Johnson-u" nimamo...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jul 16, 2013 17:31

Tex napisal/-a:TOMOS :

Morski_volk napisal/-a:Znana okvara na tomosih :D ...

se je pa treba kar zajebavat, če ne znaš.....

pa to se zgodi v večini primerov... ker nekateri vlečejo kot konji,

ko noče motor vžgat :P pol pa vedno močneje in se zjebe 8)

PS: piki, kaj pa je to vzdrževanje, mi tega pri "Johnson-u" nimamo...

Menjava olja v peti, pregled in čiščenje svečk, čiščenje uplinjača.. To predvideva vsak izdelovalec izvenkrmnih motorjev, Tomos tu ni nobena izjema. Tega ne izvajaš ? Torej boš kmalu pljuval tudi po Johnsonu. :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov