Odstopanje barve

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

neznan
Štabni praporščak
Kraj: Velenje

Odstopanje barve

OdgovorNapisal/-a neznan » So Avg 24, 2013 14:06

Pozdravljeni!

Na peti motorja se pojavljajo sledi "korozije", barvo napihne in odstopi.

Motor je v vodi 14 dni na leto, star je 6 sezon. Vsako leto ga sperem, umijem in posušim. Hranjen je v suhi kleti. Pred dvema sezonama sem menjal cink protektorje.

Ali je to normalen pojav (po moje ni), in kaj je vzrok za to?

Prilagam še sliko: Slika

Še to, z motorjem nisem nikoli drgnil po kamenju.

Hvala za odgovore in mnenja.

LP
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » So Avg 24, 2013 21:58

Kako pa je s cink protektorji, so OK, so bili kdaj menjani?
lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Avg 25, 2013 00:08

Po peti sodeč predvidevam da je tole "FORCE" motor. Druga ti ne morm povedat kot to da ta motor ni prašno varvan ampak z navadno barvo in sem imel dva primerka doma ki sta odmetavala barvo kot drevje v jeseni odmetuje listje :lol:
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Avg 25, 2013 01:14

Jaz pa bi skoraj sigurno rekel, da je to Suzuki.
Več krat opažen ta problem pri izvenkrmnih motorjih. Kot, da cinki nebi delovali. Kako rešit, da se to nebi dogajalo pa nimam pojma. Drugače pa lepo pobrusit, uporabit temeljno za aluminij(nisem še zasledil dobre odkar se ne dobi več Wash primerja) in pobarvat.

L.p.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Avg 25, 2013 08:24

dinksi napisal/-a:Jaz pa bi skoraj sigurno rekel, da je to Suzuki.
Več krat opažen ta problem pri izvenkrmnih motorjih. Kot, da cinki nebi delovali. Kako rešit, da se to nebi dogajalo pa nimam pojma. Drugače pa lepo pobrusit, uporabit temeljno za aluminij(nisem še zasledil dobre odkar se ne dobi več Wash primerja) in pobarvat.

L.p.
še se dobi temeljna ZA ALUMINIJ samo dobiš samo 1kg je pa draga če jo kdo potrebuje jo imam doma jo pretočim v manjšo količino mi je ostala od lakiranja menjalnika
Slimoz
Poročnik bojne ladje
Kraj: Kranj-Turanj

OdgovorNapisal/-a Slimoz » Ne Avg 25, 2013 10:22

Obstaja primer v spreju za aluminij,in ni tako drag.drugače pa dobro zbrusit,z ne preveč grobim papirjem,tam okoli 240 granulacije,potem pa še z malo bolj finim,da dobiš ven praske,nato primer in barva.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 25, 2013 12:41

Predlagam, da stopiš v Blik in tam nabaviš komplet od temelja do vrhnje barve. Povej za kaj potrebuješ in boš dobil ravno to.
Verjetno boš dobil "debel" epoksi temelj, za na vrh pa industrijski epoksi.
Preden se lotiš remonta bi bilo verjetno najbolje z lavacolom spravit dol kompletno barvo, speskat in temelj.
neznan
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a neznan » Ne Avg 25, 2013 15:23

Hvala za namige.
Najprej bom nabavil druge cink protektorje, nato pa se lotil sanacije pete. Upam, da bo zaleglo. Kako pa se imenuje barva, ki bi bila primerna za takšno barvanje ?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Avg 25, 2013 16:44

Ne bi rekel,da so to cinki.
Po moje je slabo pobarvano
Slimoz
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Slimoz » Ne Avg 25, 2013 18:00

dobro bi bilo dati še špric kit pred barvanjem,ki ga potem malo obrusiš,tako da barva prime.Za barvo pojdi v Mavrico,Monicolor,da ti jo zmešajo,pa s sabo vzemi kakšen kos od motorja, da bodo ujeli nianso.Varianta je tudi kakšen avtoličar,da ti zmeša barvo ali pa kar pobarva.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 25, 2013 18:50

@Slimoz;

Edini "špric kit", ki bi bil primeren je od AWLCRAFTa ali podobne navtične barve. Navaden avto kit nikakor ne pride v poštev, ker pije vodo kot goba in tudi avto lak ni za slano vodo. Dober bi bil kak tovornjakarski program lakov, ampak pojavi se problem vmesnega premaza med lakom in aluminijem. Slednjega se dovolj dobro prime le tak na epoksidni osnovi, kar narekuje uporabo epoksidnega laka. "Tovornjakarski" lak se ne prime dobro na epoksidni primer in ga odluščiš kot samolepilno tapeto.
Tovarniško so pete na debelo špricnjene z epoksidnimi sistemi več ali manj enakimi tistim, ki jih Blik ponuja za zaščito industrijske mehanizacije.

Še ena zanimiva, ki se sliši kot neverjetna, a je resnična.
Predvsem litina nog od Z pogonov zna biti hudo porozna in debel nanos epoksidnega sistema enostavno reši problem prepuščanja olja skozi steno noge. Marsikateremu tunerju se je pripetilo, da je noga pričela puščat olje, ko je pobral dol premaze, da bi preoblikoval torpedo noge. :D

@Neznan;
Kot sem že omenil: Obrni se na Blik v Ljubljano in povej za kaj potrebuješ, pa boš dobil ustrezno ponudbo.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Avg 25, 2013 19:04

Pozdravljen,
jaz ne bi kompliciral, pošmirglaj, razmasti in pipsni z barvo v spreju, ki jo dobiš za 15 ojru tule:
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=552
Pa cink zamenjaj in glej da bo iz taprave zmesi :wink:
Lahko pa doktoriraš in letaš okrog peskarjev, mešalcev, ličarjev,....ampak pazi da te ne bo koštalo več kot je vrednost motorja. :wink:
https://medisken.si
neznan
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a neznan » Ne Avg 25, 2013 19:14

gregor.n, mislim , da bo tole pravi nasvet za začetek. Če pa bo naslednji sezoni ponovno isto stanje, ...

Hvala za link.

LP
Slimoz
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Slimoz » Ne Avg 25, 2013 19:23

SR90-kdo pa govori kaj o avto kitu,rekel sem špric kit ali po slovensko polnilo.Če bo brusil pa potem barva brez špric kita l se mu bo sigurno luščilo ali zopet napihnilo.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Avg 25, 2013 20:27

neznan napisal/-a:gregor.n, mislim , da bo tole pravi nasvet za začetek. Če pa bo naslednji sezoni ponovno isto stanje, ...

Hvala za link.

LP

..pa ponovi vajo :wink:
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 10 gostov