Saildrive - menjava tesnilne gume - rubber seal

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Saildrive - menjava tesnilne gume - rubber seal

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 04, 2012 16:21

Menjava tesnilne gume na saildrajvu, si zasluži samostojno temo.
Nekaj malega smo že govorili o tem v raznih temah, kopiram komentarje. Npr.

luna napisal/-a:Pozdravljeni,po dolgem času imam spet eno vprašanje .Če mi lahko kedo svetuje ,glede menbrane na pogonu ,ki ločuje motorni del pred morsko vodo.Ali je to potrbno menjati na določeno časovno obdobje ail ko se na kak način da ugotoviti.moja menbrana je bila motirana leta 2003. Sicer drugače nima kakih težav z kakšnim zamakanjem :?

Marchi napisal/-a:Za volvo saildrive piše, da je potrebno menjati na vsakih 7 let. Med tem pa običajna kontrola materiala oz. "razpokanosti". Mene tudi zanima, kdo zna to zamenjat, ker ni najbolj preprosto. Je pa moje tesnilo po 7 letih povsem ok in se mi zdi da je menjava po 7 letih bolj servisni nateg.

Slika

CAR napisal/-a:Jaz sem jo imel 10 let pa je bila še kot nova. Paziti moraš, da se na njej ne zadržuje olje, maščoba (kot na zgornji sliki) ali kakšni trdi delci. Vsekakor je pametno reden letni pregled, da vidiš, če je kje načeta.

dinksi napisal/-a:Že nekaj gum menjanih. So pa po sedmih letih še OK. Menjana tudi po 10-tih letih in tudi ni bila videt slaba.
Je pa to kot zobati jermen. Fabrike predpisujejo menjavo po 100.000km in včasih je še vedno kot nov in nič popokan. Ga pa vseeno menjaš preventivno.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Jun 04, 2012 16:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 04, 2012 16:22

Tule je link do navodil za naslednje modele seildrajva:
110S, 120S, 130S, 150S, MS25S_rubber seal change

Upam, da bo link deloval brez potrebe po prijavljanju. Drugače pa mi pošljite maile na ZS in vam pošljem pdf.

V tej temi izmenjujmo izkušnje glede menjave gume. Jaz se jo bom lotil sam, samo ne še letos. Ko natančno pregledaš navodila, ne zgleda neka znanost.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Jun 04, 2012 16:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 04, 2012 16:34

Nekdo je vprašal, kako zgleda menjava.
V eni slikci povedano, takole, detajlno pa je opisano v zgornjih navodilih.

Slika
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Jun 04, 2012 20:33

Tudi mene čaka ta menjava ali pa še ne?
Ko se mi je pojavil beli dim iz auspuha. Posebna tema, so mi dejali, da morajo vzeti peto dol in da bodo menjali tudi gumo, ki jo je baje potrebno menjati na 7 let.
Ko hočeš to menjati, morašbaje dati ven motor. Imam B38. No tako je dejal Žilič. Barka pa je letos že stara 8 let.
Ima kdo kak odgovor na to?
Kdaj veš, da je guma hin in koliko je dela pri tem.
Skica zgoraj je zelo simpl.
Nazadnje spremenil MicTic, dne Po Jun 04, 2012 20:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 04, 2012 20:35

Prenesi si navodila.
Motor je potrebno samo odmakniti za nekaj cm in odvijačiti peto.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Jun 04, 2012 20:42

Upam, da je to res, kajti Žilič je tako jamral, da sem mislil, da bodela za cel #mesec#
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 04, 2012 20:49

Ja saj, če pa ni filter za olje za zamenjat, pa že jamrajo, kolko je komplicirano. Kar pripravi orodje ali pa denarnico. Že sama guma s tesnili je cca 350€. Dela je za nekaj ur, realno 2, nerealno pa 6. Prepiši si točen model saildrajva in pojdi v Picappa derby v Trst, kjer ti bo Giorgo sestavil vse kar potrebuješ.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Jun 04, 2012 20:57

Thnks!
Zelo uporabna informacija. No bom pa še malo počakal, ker vidim, da je guma povsem ok. Tudi serviserju je ušlo, da to zelo redko menjajo.
Prvo bom oćistil kanal drugo leto, ko bo barka spet zunaj.Hardversko, kot si predlagal in še uporabil bom žico za čiščenje cevi.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Jun 04, 2012 21:49

Jst se zahvaljujem in vesel bom če me bo kdo povabil zravn, ko bo menjaval. Z veseljem bom pomagal šraufat. Bojim pa se, da pri meni ni dovolj prostora za motorjem. No bomo videli kaj in kako. Hvala vam za vse prispevke.

Lep večer naprej.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Okt 20, 2013 18:52

Tole bo pa marsikomu v pomoč, če se bo sam lotil menjave tesnilne gume saildrajva.
http://youtu.be/cxqHqOwC78c

In pa link do navodil za naslednje modele seildrajva:
110S, 120S, 130S, 150S, MS25S_rubber seal change

Prvi, ki se bo lotil zadeve in jo uspešno speljal, pa naj objavi izkušnje in morebitne cake.

lp Marchi
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Ne Okt 20, 2013 19:58

Na moji B30 po 7 letih izgleda tesnilo intaktno. Je to lahko varljivo?
Hvala za odgovore.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Okt 20, 2013 20:45

Sam sem menjal že 3 gume. Eno po 7-mih, eno po 8-mih in eno po več kot 10-tih letih. Vse so zgledale še dobre. Znotraj kot nove, spodaj čisto tanek sloj kamenca. Gume čisto nič preparele. Po moje bi zdržale dosti dlje.
Si pa sam bolj siguren, če zamenjaš v predpisanem času.
Na svojem avtu sem zamenjal zobati jermen 5000km čez predpisan rok. Jermen bi po videzu in mojem občutku zdržal še dosti dlje. Je pa en tak čuden občutek, ko veš, da bi mogu menjat pa še nisi..

L.p.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Okt 20, 2013 21:24

O super dinksi. Zdaj vemo, koga poklicat, da boš vsaj nadziral naše šraufanje.
Sicer pa mislim, da guma najbolj trpi na UVju. Tale v saildrajvu je precej neizpostavljena in ne prenaša nekih strašnih vibracij. Tudi nisem še slišal, da bi se katera barka potopila zaradi tega. Ne vem, kdaj so bili vgrajeni prvi saildrajvi, verjetno pred več kot 15 leti, a kdo ve.

Težava je tudi v tem, da bi za kos gume pri Volvotu radi 300+ €, kar je itak značilno za Volvo, kjer so rezervni deli zgleda iz zlata. :roll: :roll: :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti