Barvanje propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Barvanje propelerja

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 24, 2013 20:30

Imam bron propeler,s katerim so stalne težave,stalno čiščenje.Je kot magnet,da se nanj prime vse živo,kar je v vodi.Odločil sem se ga pobarvat,kar upam,da mi bo olajšalo vsaj čiščenje.Bral in zbiral info. po forumu, vse sorte debat okrog tega.Na koncu sem se odločil,da bi ga dal prašno barvat.Grem v firmo,ki se ukvarja s prašnim barvanjem in so me takoj razočaral.Pravijo,da ta način barvanja ni vodoodporen in,da po nekaj mesecih,ko bi bil stalno v vodi,bi začela barva počasi odstopati.Torej nič od tega.Sem pa potem zvedel za dober prajmer za barvne kovine" Hammerlite specials metals primer",ga nabavil v Bauhausu in probal.Propeler sem z vodobrusnim 220 zbrusil, osušil in kapnil kapljico.Po nekaj urah ga probam spraskat,teško, drži k šus.Tudi ko sem naredil kapljico in se je posušila,je bila trda,da sem jo moral odrezat z nožem.Je takšne nekak vijolične barve in je na vodni osnovi.Pustil sem 24 ur sušenja,potem pa kar s Phantom Black sprejem špricnil v 3eh nanosih in stvar zgleda kr gud.Ta barva je namenjena(mogoče je še kdo ne pozna)za barvanje pete Z pogona in propelerje.Uporabljam jo že leta in nimam pripomb,razen cene 22 eu.Tko,zdej se pa pustmo presenetit v naslednji sezoni :roll:
mašinfirer
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 24, 2013 20:34

pusti ga v vodi do pomladi
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 24, 2013 21:22

Malo morgen,bo tak k rožekranc.Če bi ga pa moral,bi pa itak gor nataknu črno vrečo.K sreči ga še lahko naložim in peljem domov :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Nov 25, 2013 07:00

Se ne spoznam najbolj na galvano ampak, a sega ne da kromat in imaš mir? :?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Nov 25, 2013 21:26

Tudi o tem sem razmišljal,pa mi nekak ni užgal.Čeprav ni slaba misel.Nisem še zasledil,da bi kdo dal kromat bronast propeler,čeprav bi krom verjetno dobro prijel.Še zmeraj je opcija aktualna.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Nov 25, 2013 21:40

A vi2 toplo vodo odkrivata ?! :)

No, na večjih barkah :
- nekateri propelerje "spolirajo" kolikor je mogoče,
- drugi jih "spolirajo" in namažejo z mastjo,katero je mogoče mazati tudi pod vodo...
- tretji, dajo gor primer, in čez primer Velox...
- nekateri se ne sekirajo in vse skupaj namažejo z antifolingom in mir..

Torej načinov je veliko, habibi, a nimaš ti Z pogona, kje si našel bronast propeler zanj ? Se ti z kupljenim Inox ali alu ne izide ?

lp.T
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 25, 2013 21:41

Kromiranje ne bo obradilo sadov, bo lep, samo prijemalo se bo pa nanj prav vse! Krom prop bo po izgledu enak kot polirani inox, kot ga ima veliko bark z boljšimi izvenkrmnimi motorji in pa veliko vgradnih motorjev... Vendar to nič ne nuca! Še huje, vodni kamen se nanj prime kot nor! In potem ti ga je škoda prebrusit v vodi, ker ga spraskaš...

Načelno bi na tvoji barki zdržal tudi Velox. Mislim, da je kar odporen, tako da opcija je. Poskusi! Najprej njihov primer, nato Velox antifouling...

Jaz sem ga letos imel na nogi in flapih, na propih seveda nič, ker tam bi pri meni opralo dol iz inoxa. V glavnem se je pokazal, kot najbolje do sedaj. Ni idealno, je pa kar OK. V morju sem bil nekaj dni pred 1. majem, dvignil pa sem ga včeraj. Nekako sem bil v morju 7 mesecev v paketu, noge nisem niti enkrat čistil, flape pa sem nekaj školj podrgnil stran konec septembra, vendar še to samo bočno, spodaj jih ni bilo prav nič!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Nov 25, 2013 21:45

Ne,imam osovinski pogon.Za enkrat sem ga pobarval,saj gre se le zaradi tega,da se da bolje čistit,kot pa direkt kovina.Imel sem tudi zelo dobro spoliranga,pa je isto.Redno a voziš ali ne ga je treba čistit,ker postane kosmat.
mašinfirer
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Nov 25, 2013 21:48

admin napisal/-a:Kromiranje ne bo obradilo sadov, bo lep, samo prijemalo se bo pa nanj prav vse! Krom prop bo po izgledu enak kot polirani inox, kot ga ima veliko bark z boljšimi izvenkrmnimi motorji in pa veliko vgradnih motorjev... Vendar to nič ne nuca! Še huje, vodni kamen se nanj prime kot nor! In potem ti ga je škoda prebrusit v vodi, ker ga spraskaš...

Načelno bi na tvoji barki zdržal tudi Velox. Mislim, da je kar odporen, tako da opcija je. Poskusi! Najprej njihov primer, nato Velox antifouling...

Jaz sem ga letos imel na nogi in flapih, na propih seveda nič, ker tam bi pri meni opralo dol iz inoxa. V glavnem se je pokazal, kot najbolje do sedaj. Ni idealno, je pa kar OK. V morju sem bil nekaj dni pred 1. majem, dvignil pa sem ga včeraj. Nekako sem bil v morju 7 mesecev v paketu, noge nisem niti enkrat čistil, flape pa sem nekaj školj podrgnil stran konec septembra, vendar še to samo bočno, spodaj jih ni bilo prav nič!

Kje pa dobiš ta Velox :?:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Nov 25, 2013 21:48

Kakšne hitrosti dosegaš ?
SlikaSlika

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Nov 25, 2013 21:56

Ej Tex jest sem tist,ki ga še muhe prehitevajo :cry: Barka Seawey Arena 740 Lombardini 60,propeler Michigen gold 17x17 4 kraki.Potovalna med 6-7knot,max 10-12.Lahko jo pa vidiš v rubriki" naša polvila"pod naslovom -moje plovilo moj škf-.
mašinfirer
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Nov 25, 2013 21:59

Proizvajalec je ta:
http://www.marlinpaint.com/en/

Pri nas pa jodobiš v:
http://www.porim.si/sl/#!/products
Vsaj tako piše na njihovi strani. Jaz jo kopujem v Marine system v Kopru.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Nov 25, 2013 22:00

hehe, ravno sem preletel celo rubriko :)

Res mi ni jasno, kaj kompliciraš ;)

formula je : Spoliraj, primer, velox ! in bo mir !
druga opcija je : namaži AF gor in bo tudi mir !

PS: drži se navodil za nanašanje...

Rešeno...

PS: obstaja pa še ena mnogo hujša zadeva, ne vem mislim da se imenuje pro prop ali nekaj takega, drago a več kot odlično... mislim, da ima gor namalano uporabnik marijachi, bere forum, a se ne oglaša...
SlikaSlika

sundancer
Viceadmiral
Kraj: Zasavje

OdgovorNapisal/-a sundancer » Po Nov 25, 2013 22:01

Tex napisal/-a:A vi2 toplo vodo odkrivata ?! :)

No, na večjih barkah :
- nekateri propelerje "spolirajo" kolikor je mogoče,
- drugi jih "spolirajo" in namažejo z mastjo,katero je mogoče mazati tudi pod vodo...
- tretji, dajo gor primer, in čez primer Velox...
- nekateri se ne sekirajo in vse skupaj namažejo z antifolingom in mir..

Torej načinov je veliko, habibi, a nimaš ti Z pogona, kje si našel bronast propeler zanj ? Se ti z kupljenim Inox ali alu ne izide ?

lp.T

TEX morš met dovolj HP po motorjih pa je lahko tut namazan z fekalcem pa glisira :D :D
L.P Sundancer
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Nov 25, 2013 22:03

Hvala,bo nabavil.Ali je to hard ali samopolirna.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti