Razpoke pod robom

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Mar 27, 2014 14:13

Tex napisal/-a:( a ni pripona vpeta notri nižje dol )

Boo nimam pojma. Jaz od jadrnice poznam samo jadra, ki so uporabna za senco.

Nič ne trdim, samo po mojem mišljenju ni mogoče, da bi barva pokala samo tam. Če bi bilo krivo samo barvanje bi pokalo še kje drugje ne samo na najbolj obremenjenih delih.

Če si pa @Nina sigurna v svoje besede pa pač na novo pravilno pobarvajte in bo MIR!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Mar 27, 2014 14:16

Tex, ne prodajam buč, domnevam. In zato sprašujem.

Opravičujem se, ker sem za vprašanje na navtično temo izbrala morjeplovski forum :shock: .

Barka je stara skoraj 30 let in barka je barvana. To je dejstvo. Dejstvo je tudi, da je prejšnji lastnik lepo ravnal z njo in nas ni nategnil.
Kaj naj rečem, ene puščajo pri oknih, druge imajo "stoineno" napako, naša je napokala, povprašala pa sem za nasvet, kako se s tem pravilno spopast.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Mar 27, 2014 14:42

Nina, ko si dobila naš odgovor, domneve si pa takoj zanikala. Nima niti veze. Tehnično rešitev ti bo lahko dal recimo Pale. Največ pa boš naredila, da se obrneš na tistega, ki je to barko barval. Ni predolgo nazaj in boš dobila odgovor iz prve roke.

Glede pedantnosti za barko pa jaz poznam neko bolezen. Jaz sem dal ime "sindrom preskrbnega lastnika".
Dva primera, ki sem jih videl letos.

1. rob vodne linije je ponavadi rumen. Lastnik ni vedel kako se s tem spopasti. Kot dober lastnik pač ne moreš(nesmeš) imeti rumenega roba zato se je odločil, da bo to pobrusil stran. Pa je pobrusil prvič, pa drugič... Vsako leto pa je bil rob bolj rumen...

2. raster je porumenel, ker raster pač ne sme biti rumen ga je pobarval na belo. Seveda je barva veliko bolj bela od gelcoata, da se ne bi videlo prehoda je pobarval še kakih 5cm preko rasterja. Kako vseskupaj zdaj zgleda si lahko predstavljate...

Pa še malo samoreklame. Tudi raster se da polirati in pobeliti...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Mar 27, 2014 14:50

2. raster je porumenel, ker raster pač ne sme biti rumen ga je pobarval na belo. Seveda je barva veliko bolj bela od gelcoata, da se ne bi videlo prehoda je pobarval še kakih 5cm preko rasterja. Kako vseskupaj zdaj zgleda si lahko predstavljate...

Pa še malo samoreklame. Tudi raster se da polirati in pobeliti...

Ha, ha, ja, khm....naš raster...ha, ga ni. Pride letos. Je bil :wink:

Domneve...najbolj mi paše, da ni barvana s pravo barvo, saj poznate tisto, ko mačku na rep...

O preslabem laminatu sploh nočem slišat :evil: :x :twisted: :shock: :(

Si pa mislim takole: punca že 28 let veselo pluje po Jadranu in moja laična ugotovitev je, da bo zmogla še kakšno miljo in če bi bil laminat res tako "švoh"...?

Priznam, pričakovala (UPALA) sem več odgovorov, ki se začenjajo nekako takole:"Tudi pri meni je bilo tako, pa sem naredil topatopato in sedaj je kot nova :wink: !" In me zanima ta "topatopato".[/quote]
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Mar 27, 2014 15:07

Saj to sem ti napisal, da se ne splača popravljat. Tezko bo kaj stran padlo zaradi tega. Ni pa nujno, da je kaj. Obrni se na prejsnjega lastnika, naj pove kdo je barval pa vprasajte...

Najceneje do najboljsih odgovorov.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Mar 27, 2014 15:23

Prodala sem buče. Barka ni bila barvana, le polirana. Nam je torej razpokala v enem letu.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Mar 27, 2014 15:40

oprosti tisto o barvanju zaradi naveličanosti in zbledelosti so buče...

Tvoj problem ni buča, in če si tako prepričana v svojega prodajalca, ga pokliči in poizkusita skupaj ugotoviti čemu je nastala napaka ( saj nihče ne govori,da te je nategnil prav prejšnji lastnik oz prodajalec, ampak je že njega nekdo dal na "žajfo" )

ČE pa si tako prepričana v svoje trditve, potem ti povem, da se to ne bi smelo zgoditi ! 30 let stara barka sploh ni stara ;)

Očitno nihče od nas nima takega problema in ti zato z tem ne moremo svetovati, lahko pa debatiramo z teboj...

Ve pa PALE, kako se problem reši, in če pokličeš njega, nam vsem lahko podaš odgovor brez dodatnega klobasanja, nas in tebe... ;)

Torej dobila ( ali dobil ) si najboljši možen odgovor oz rešitev in to je PALE !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Mar 27, 2014 15:42

no, potem pa je bilo nekaj buč :D
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
adriaboy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Šempeter

OdgovorNapisal/-a adriaboy » Če Mar 27, 2014 15:49

Kaj pa, če ti je napadel jadrnico osmozarski hrošč, oni baje delajo rove v gelcoat enako kot termiti v les... izgled na površini pa je ravno taka zareza.
Bolj je barka suha, raje jo imajo, ravno nasprotno kot osmoza,zato se mu tudi tako reče. No saj več bodo povedali strokovnjaki.
Pravijo je kar nevarna zadeva, če pride hrošč pod vodno linijo.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Mar 27, 2014 16:33

adriaboy napisal/-a:Kaj pa, če ti je napadel jadrnico osmozarski hrošč, oni baje delajo rove v gelcoat enako kot termiti v les... izgled na površini pa je ravno taka zareza.
Bolj je barka suha, raje jo imajo, ravno nasprotno kot osmoza,zato se mu tudi tako reče. No saj več bodo povedali strokovnjaki.
Pravijo je kar nevarna zadeva, če pride hrošč pod vodno linijo.

Jaz sem pa pomislila, da je morda shujšala in so se pojavile strije ali pa je zgubana in potrebuje le malo botoxa.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Mar 27, 2014 21:07

saj vidiš če je popokala samo barva ali tudi material pod njo,poglej z notranje strani,zunaj sonce znotraj se vidi razpoko skozi material
lp ne se preveč sekirat se ne bo potopila zaradi tega
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Mar 27, 2014 23:48

se strinjam z MamoMicko, problem je pretanek laminat, zato gelcoat poka, barva je pa nanešena, za prikrivanje vsega, na žalost.
vitranc
Kontraadmiral

oj

OdgovorNapisal/-a vitranc » Pe Mar 28, 2014 07:37

edina pravava rešitev takih razpok in konec koncev tudi najbolša je da prebusiš vse u živo do poliestra tes zalaminiraš ter barvanje drugače se jih ne boš rešu nikol vse ostalo je samo šminkanje ki postane drago ker morš vsako leto ponavljat lp.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Mar 28, 2014 07:46

Je možno prilepit bližinsko sliko katere od razpok v obliki črke L?
Dvomim, da je kriva barva, vzorec ni običajen za tako napako in pred kakršnim koli brušenjem..., bi bilo treba dočno definirat razlog.

Se morda od znotraj vidi kako sta spojena paluba in dno, ter kako so pritrjena v trup gnezda za pritrditev napenjalnih žic? Sta dno in paluba spojena čisto v vogal, ali je morebiti kak centimeter dna potegnjen nad palubo v nekakšno mini ograjico?

Kje približno v okolici teh razpok so rebra, ali morebiti nosilni deli pohištva?

To ni osmoza.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta