habibi Vll napisal/-a:Kakšne pa so kaj svečke.Če so lisaste(belkaste proge),potem ti lahko prihaja voda v cilindre.Se pravi tesnilo glave,počena glava,če je pozimi slučajno zmrznila voda.Koliko je star motor?Po 10 letih moraš menjati tesnilo glave(tovarna).Sem že imel par primerov na Mercu in Volvotu in to drži.Tesnila samo original za motorje hlajene z morsko vodo.Nekateri dajejo kar avtomobilske,ker so cenejše,vendar to je le za sezono ali dve.
Pro se vsem zahvaljujem za odgovorje. So zelo dobrodošli.
Prvi in drugi celinder sta svečki ok. Tretji in četrti pa črni. Motor je star 13 let in še ni bilo zamenjano tesnilo na glavi. Do zmrazli bi težko prišlo saj je jesni bila voda izpuščena iz motorja in kolektorja nato pa je motor laufal enih 20 min. z čistim antifrizom (-70) nič razrečenim. Motor je bil prej segret na delovno temperaturo.
Jaz sem vseeno prvo želel izločit kolektor predno grem razdirat motor, saj 3.0 motorji imajo izpušno sesalni kolektor kjer je možnost, da bi bil kolektor prepihan na zgornjo stran in bi pri sesanju zraka in goriva lahko potegnil vodo iz kolektorja (Popravite me če se motim).
PS: r1150r. Pri 3.0 motorjih pride zelo težko do hidrostatične zapore, saj je priklop izpušnega kolektorja na zgornji strani kolektorja (10 cm višje od najnižje točke). Torej bi se moral napolniti celi ispušni del kolektorja predno bi začela zatekati voda v motor.