Nivojsko stikalo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

alkimist

Nivojsko stikalo

OdgovorNapisal/-a alkimist » Če Jun 26, 2014 12:10

Samogradnja nivojsko stikalo za vklop kalužne črpalke: stikalo s plovcem je iz Conrada, čep DN40 in DN50, ter cev ali odcep DN40 pa iz katerekoli tehnične trgovine.
Slika
Odžagamo del cevi...
Slika
Izvrtamo luknje za plovec in pritrditev, nato pa še po obodu za dotok vode...
Slika
Sestavimo vse dele skupaj...
Slika
TAko izgleda končan izdelek...
Slika
Nato pa še testiranje...
Slika
Cena materiala cca 15€ in kakšne pol ure dela. Seveda lahko s plovcem zaradi omejitve toka vklapljamo samo rele, ki nam nato vklopi črpalko. Problem je tudi da plovec preklaplja v točki in nima histereze (vklop pri enem nivoju in izklop pri drugem), kar lahko rešimo s časovno zakasnitvijo izklopa, da črpalka deluje še nekaj sekund. Sam sem za zakasnitev uporabil kombinacijo majhnega releja in kondenzatorja.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Jun 26, 2014 14:11

Luštno si se igral, samo za 15 eur dobiš namensko stikalo za kalužno črpalko, ki ne rabi releja, torej je cenejše.
alkimist

OdgovorNapisal/-a alkimist » Če Jun 26, 2014 14:33

Nivojsko stikalo vklaplja impelersko kalužno črpalko iz brona, ki preko cevi in sesalnega koša vleče vodo izpod motorja, kjer ni prav veliko prostora. Nivojska stikala za 15€ s plovcem in mikrostikalom pa lahko menjam vsako leto in se še vedno zatakne vsakič, ko ga želim preizkusiti, zato sem želel narediti nekaj v stilu http://www.tefgel.com/contain.php?param=pumpswitch_price ...
Je pa tudi res, da verjamem da kalužna črpalka ni samo za okras in me rešitve v stilu najnižje cene ne prepričajo... Pa tudi če mi izprazni samo akumulatorje, je strošek še vseeno veliko večji... :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov