Pozdravljeni!
Sem popolnoma "zelen" morjeplovec in imam temu primerno tudi ogromno vprašanj...
Imam 21ft gliser, ki je v vodi od začetka junija, predvidoma ga bom dvignil v začetku septembra. Čoln sem kupil dobro ohranjen rabljen in do sedaj ni imel narejenega antifoulinga. Pred prvim spustom v vodo ga nismo naredili, se je pa sedaj, po 4 tednih v vodi na njem nabralo precej vegetacije. Prejšnji teden ko sem bil na čolnu sem poizkušal dno očistiti s plastično krtačo, pri zeleni "sluzi" mi je to kar dobro uspelo, ni pa mi uspelo odstraniti drobnih belih "pikic" (črvkov) ki jih z nohti sicer dobim dol, s krtačo pa ne, s čim ostrejšim pa zaenkrat nisem upal poizkušati.
Prebral sem že vse teme na tem forumu glede antifoulinga, ki ga bom pred naslednjo sezono definitivno naredil.
Zanima me ali je smiselno antifouling narediti sredi sezone za 1,5 meseca?
Ali podvodni del dobro očistim sedaj sredi sezone in naredim antifouling pred začetkom naslednje?
Predvsem me skrbi da mi ne bi vegetacija poškodovala trupa oziroma se obrasla v takšni meri da je konec sezone ne bi dalo več očistiti brez poškodovanja trupa, za izgubo hitrosti se ne sekiram ker se zaenkrat vozim še relativno počasi...
Antifouling takoj ali šele po sezoni?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
@omahens: Tudi jaz sem pred spustom v vodo računal da bom lahko to sezono rešil z občasnim čiščenjem, vendar že po 4 tednih ne dobim več dol tistih belih pikic s krtačo. Moral bi jih dejansko drgniti dol s špohtlom.
Ravno iz tega vidika me zanima kaj to pomeni za trup čolna če pustim do septembra tako in potem čistim ko vzamem čoln iz vode. Predvsem se sprašujem ali mi lahko to obraščanje poškoduje trup...
Ravno iz tega vidika me zanima kaj to pomeni za trup čolna če pustim do septembra tako in potem čistim ko vzamem čoln iz vode. Predvsem se sprašujem ali mi lahko to obraščanje poškoduje trup...
Antifouling
Za čiščenje v vodi uporabi platično strgalo za led. Jaz sem prisegal na tistega ki mi ga je podarila največja slovenska zavarovalnica.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Iz teh pikic bodo zrasle prilepke,ki pa je najbolje,da čoln potegneš ven,pikice pošpricaš s solno kislino.Takoj,ko pošpricaš bo tam kjer so pikice malo zavrelo,potem spereš z vodo in boš imel čisto.Ne boj se solna kislina ne škoduje barvi in plastiki.Vsi to počnemo.Je najenostavneje in učinkovito.Antifouling bi dal pred naslednjo sezono(1 mesec prej).Verjetno doš dal ker od Hempla.Pred nanosom obvezno malo zbrusi,daj 2 nanosa Hempel prajmerja in dva antifoulinga(hard).potem pa najkasneje v roku 1-ga meseca obvezno v vodo.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Naredi kar po sezoni,raje pa bi za tisto urco ali dve potegnu čoln ven,ga malo zbrisal in pošprical s kislino,kajti pikice bodo vedno večje in se kar močno zarijejo v gelkout.Kislino (20-30%),piše solna ali tehnična kislina dobiš povsod kjer imajo barve in lake,Merkur,Chemo...Se pravi pošpricaš,počakaš 15-20sec.in spereš z curkom vode.Če še kaj ostane pa še ponoviš.
mašinfirer
Zdravo!
Na hitro update...
Sem potegnil čoln ven, po delih našprical s 20% HCl, dodatno pri večjih školjkah pomagal še s strgalom in visokotlačnim čistilcem. Vsega skupaj kake 3 ure dela, pa še slabo vreme je bilo in si tak nisem imel kaj začet...
Podvodni del je praktično kot nov, razen tam kjer zaradi prikolice nisem prišel dovolj blizu, fantje na dvigalu niso mogli verjet kaka je razlika v enem dnevu
Najlepša hvala za koristen nasvet.
Na hitro update...
Sem potegnil čoln ven, po delih našprical s 20% HCl, dodatno pri večjih školjkah pomagal še s strgalom in visokotlačnim čistilcem. Vsega skupaj kake 3 ure dela, pa še slabo vreme je bilo in si tak nisem imel kaj začet...
Podvodni del je praktično kot nov, razen tam kjer zaradi prikolice nisem prišel dovolj blizu, fantje na dvigalu niso mogli verjet kaka je razlika v enem dnevu
Najlepša hvala za koristen nasvet.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov