Tesnenje osovine na jadrnici

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

cavelj
Višji praporščak
Kraj: Krško
Kontakt:

Tesnenje osovine na jadrnici

OdgovorNapisal/-a cavelj » Ne Feb 22, 2009 11:05

Zanima me , če ima kdo izkušnje z tesnilnim elementom BMw marine za osovino 25mm. Izgublja se mi namreč mazalno olje, voda v notranjost pa ne priteka. Glede da sem lastnik te barke slabe dve leti ne vem, kdaj je bil ta element obnovljen.
Glede na to, da jadrnico dvignem samo vsaki dve leti , me zanima kaj menite, ga naj razdrem in menjam semeringe(če so standardnih dimenzij).
Ali naj tesnilni element zamenjam za novega-vprašanje katerega-Polhetovega, ali katero od Italijanskih stvari, ki rabijo priključek iz vodne pumpe.

Lp
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 22, 2009 12:57

Bok
Koliko olja pa izgubljaš,kakšno viskoznot uporabljaš?
lP Iztok
cavelj
Višji praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cavelj » Ne Feb 22, 2009 13:12

Izguba olja ni velika, v celi sezoni sem ga dolil caa 2dcl, dolil pa sem kar vavoline 10-40, ki ga uporabljam za motor.
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Feb 22, 2009 14:29

Ta poraba je pa normalna, saj je olje namenjeno mazanju osi in se med vrtenjem izgublja. Vsake toliko časa pa ga je treba doliti.

Pri prejšnji barki sem imel še mazanje z mastjo in sem moral kar vsak mesec enkrat napolnit.
cavelj
Višji praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cavelj » Ne Feb 22, 2009 15:01

Na prejšnji barki sem imel tesnenje urejeno z Povhetovim tesnilnim elementom in se ne spomnim da bi kdaj dolival olje.
Potem po vašem pustim zadevo na miru in upam, da bo zdržala naslednje dve leti, ko grem zopet na dvig, zaradi antifaulinga.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 22, 2009 17:49

Po moje je to olje preredko.V petah se zobniki in osi mažejo z oljem viskoznosti SAE 80-90.Mislim,da bi bilo tudi tu tako olje primerno,G Povhe bi pa to zagotovo vedel.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Feb 22, 2009 20:01

Moj prijatelj je pri Povhetu kupil novo os in ta mu je takrat naročil, da mora biti kozarček z oljem višji od ležaja, da ima olje prosti pad, in da se med delovanjem počasi izgublja.
Tako, da mislim, da je stvar mogoče že malenkost obrabljena in ga gre par kapljic več.
Probaj, kot je rekel polanc. Daj gostejše olje viskoznosti 80 ali 90.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov