Johnson 40 vro problem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

Johnson 40 vro problem

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Pe Avg 08, 2014 11:21

Pozdravljeni, imam problem z motorjem johnson 40 vro. Motor vžge brez problemov in v štant gasu laufa tekoče in brez tresljajev, problem se pojavi, ko mu dodaš gas, motor potegne in hoče takoj ugasniti, če daš ročico takoj v ler, laufa spet normalno.
Iskra je , bencin je, pumpa za bencin dela. Kaj bi bilo lahko narobe?
L.p.
Nikoli na silo , vedno vzemi večjo kladivo !!!!
Wisdom

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Pe Avg 08, 2014 11:57

Napaka bo najbrž v dovodu goriva v motor. Preglej filter goriva, če je to v redu, je potrebno očistiti vse šobe in kanale v uplinjaču. Vsekakor je najboljše poklicati kakšnega strokovnjaka, ki jim znanje in potrebno orodje.
Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a mateo11 » So Avg 09, 2014 17:12

Danes smo očistili frgazerje in vse cevi. Sledila je, probna vožnja, ki pa ni uspela, motor se še vedno obnaša enako kot prej z to razliko, če držiš zauk začne laufat in gre kot hudič, takoj ko zaug spustiš ugasne. Sumim, da bencin pumpa ne da dosti bencina. Še kakšna ideja kaj bi lahko bilo?
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Avg 09, 2014 18:18

Tako se motor obnaša če ima zamašeno šobo od minimuma. Poglej na sliki, to je od šobe "slow jet" po kanalu do "idle port" na sliki:
Slika
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Avg 09, 2014 20:57

A motor "umre" že takoj po prostem teku ? Če da, je verjetno res zamašena ali delno zamašena šoba prostega teka, ker ta pokriva tudi režim do 1/4 plina. Če ga zaduši kasneje, znajo biti zamašeni bypass kanali, ki pokrivajo režim do 3/4 plina, ko se aktivira glavna šoba. Vsekakor bi bilo verjetno dobro še enkrat res natančno očistiti uplinjače, odviti vse vijake in šobe, jih oprati v čistem bencinu ali uporabiti sprej za čisčenje uplinjačev, ter dobro očistiti in prepihati vse kanale in prehode v uplinjaču. Nekateri znajo biti prav skriti in jih zlahka spregledaš.

Ste dobro pregledali cev od tanka do motorja, spoje in priključke ? Res pa je, da če bi tam vleklo zrak, bi se napaka pokazala predvsem v režimu polnega plina, ko bi motor torokiral zaradi pomanjkanja bencina.
Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Po Avg 11, 2014 22:50

Danes sem še enkrat ,, razpipal ,, fergazer na prafaktorje, prepihal in prepral vse dize in kanale kar jih je. Motor sem vžal na ,,suhem,, deloval je brez problemov in tudi odzivanje na komando je bilo ok.
Če bo čas dopuščal gre v naslednjih dneh v vodo, da vidim če bo pod obremenitvijo deloval enako. Kakorkoli, hvala za informacije.
Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Po Avg 25, 2014 14:30

Saga z johnsonom se nadaljuje, po splavitvi čolna mi je crknil še štarter. Zamenjal sem fergazerja, štarter in motor je zalaufal, vendar ne za dolgo, po prvi kvalitetni vožnji mu je začelo zmanjkovati moči in nato ugasnil. Po tem ga več ne morem vžgati, bencin in iskra sta, motor nikakor ne vžge. Še kakšna ideja, razen, da ga polijem z bencinom, da se bo vžgal!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Avg 25, 2014 14:52

Menjal si uplinjače? So bli le ti pravi? Dize tudi? Če so dize ble nekoliko manjše je lahko šlo še boljše kot bi moglo ampak ne za dolgo ker se motor pregreje če ima prerevno mešanico zraka in goriva! Najprej zmeri kompresijo in če je ta na 9 ali več barov potem maš srečo :) svečke so mokre?
Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Po Avg 25, 2014 17:50

Frgazerji naj bi bili enaki, svečke so mokre, kompresijo bom pa moral zmeriti doma, ker sem trenutno še na dopustu.
boris45
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a boris45 » Po Avg 25, 2014 19:20

Podoben problem sem imel z suzukijem 6KM.Zamenjal sem uplinjač, vžigalno tuljavo, motor je bil na dveh servisih, pa nič boljše.Potem mi je zadnji serviser v marini po enem letu (med tem sem kupil nov motor)
povedal, da so najverjetneje šli semeringi na glavni gredi in da je s tlakom v samem motorju problem.No, moj motor je dvotakten...
Če bo to kaj pomagalo...
.rad plujem.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Avg 25, 2014 19:46

Ja semeringi so dostkrat problem pri starih motorjih. In strošek je zanemarljiv če šraufaš sam. Je pa dela kar nekaj za spodnjega. Za gornjega po mora ponavad bit original abciger za snet magnet...
Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Po Avg 25, 2014 20:28

Kako pa veš, da so recimo semeringi uničeni, da ne zastonj podiraš mašine.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Po Avg 25, 2014 21:38

Pri starem motorju ponavadi semeringi otrdijo in se ne dotikajo več gredi.
tako namesto da bi motor sesal preko vplinjača sesa kar mimo semeringa.
Mene je tako šolala ena tomosova vlečnica.
Sem malo po naključju ugotovil da je semering slab. Pihnil sem zrak spodaj v kartar da bi izpihal bencin je pa kar zavrelo v reduktorju. Se mi je takoj posvetilo kaj je narobe.
Mato :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti