AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Najbolje in sigurno je pogledat na aku.kje je plus in minus,kot je omenil Polanc.Barve kablov so lahko različne,saj si vsak montira po svoje.Drugače je plus lahko rdeč,črn po inštalaciji rujav,minus pa plav,zelenorumen,tako naj bi bilo.Drugače pa kot sem omenil, vsak si po svoji logiki napeljuje,pa četudi je plus paradajzblond,minus pa krvavzelen

mašinfirer
Hmm naj kakšen štromar popravi če je narobe:
Omrežna napetost, torej 220V~
Črna, Rjava, Siva in ostale barve: faza torej (220)
Modra: ničla Nični potencial
Rumeno zelena: ozemljitev
Vozila:
Rjava, modra vačsih tudi črna -
Rdeča in ostalo + in signali
V novejših vozilih samo še ena barva, ponavadi bela z štvilkami
Omrežna napetost, torej 220V~
Črna, Rjava, Siva in ostale barve: faza torej (220)
Modra: ničla Nični potencial
Rumeno zelena: ozemljitev
Vozila:
Rjava, modra vačsih tudi črna -
Rdeča in ostalo + in signali
V novejših vozilih samo še ena barva, ponavadi bela z štvilkami
Mato 
Pri Bavarijinih jadrnicah je malo zmede oz. je lahko zavajajoče glede barv kablov. Kot ste že ugotovili, je modra barva minus, črna pa plus. Zaradi te nelogične določitve barv je potrebna vsa pozornost. Odtis polaritete na bateriji nam dosti pomaga, kakor tudi odtis na sami klemi.
Nekateri proizvajalci imajo kleme plus in minus z enako velikostjo navoja - Elan plus in minus M10, Bavaria ima različne - plus M12, minus M10, Jeanneau plus M10, minus M8 itd.
Kar se tiče barv kablov in vodnikov za 12V instalacijo naj bi tudi bilo standardizirano, vemo pa da temu ni tako. Torej je spet potrebna pozornost. Seveda ni nujno, da so barve na plusih ali minusih vodnikov manjših presekov enake barve kot na kablih večjih presekov.
Ampak večinoma so:
Minusi črne barve, lahko tudi modre ali rjave, če je plus rdeče barve.
Plusi rdeče barve, lahko tudi oranžne, rumene, rjave, sive, zelene, bele, če je minus črna barva.
Morda še zanimivost: ko sem pred toliko leti za Elan prevzel skrb za izvedbo el.instalacije, sem standardiziral tudi barve, ki se še danes uporabljajo. Tako sem določil, da je minus vedno črne barve, plus močnostna instalacija pa rdeče barve. Porabnikom manjših moči pa sem dodelil naslednje barve:
Rdeča - vsa notranja inst. za razsvetljavo, napajanje avtopilota in instrumentov
Oranžna - sidrna jamborna luč
Rumena - motorna jamborna luč
Siva - jamborni reflektor
Zelena - pozicijske luči spredaj in zadaj, osvetlitev kompasa
Modra - črpalka pitne vode
Bela - hladilnik
Rjava - kalužna črpalka in plovci
....
Ker se barve vodnikov nismo ponavljale, si v vsakem trenutku vedel, kateri porabnik je katere barve. Vsled temu ni bilo nepotrebne izgube časa v proizvodnji, pri vgradnji dodatne opreme in tudi v servisni dejavnosti.
Lp
Nekateri proizvajalci imajo kleme plus in minus z enako velikostjo navoja - Elan plus in minus M10, Bavaria ima različne - plus M12, minus M10, Jeanneau plus M10, minus M8 itd.
Kar se tiče barv kablov in vodnikov za 12V instalacijo naj bi tudi bilo standardizirano, vemo pa da temu ni tako. Torej je spet potrebna pozornost. Seveda ni nujno, da so barve na plusih ali minusih vodnikov manjših presekov enake barve kot na kablih večjih presekov.
Ampak večinoma so:
Minusi črne barve, lahko tudi modre ali rjave, če je plus rdeče barve.
Plusi rdeče barve, lahko tudi oranžne, rumene, rjave, sive, zelene, bele, če je minus črna barva.
Morda še zanimivost: ko sem pred toliko leti za Elan prevzel skrb za izvedbo el.instalacije, sem standardiziral tudi barve, ki se še danes uporabljajo. Tako sem določil, da je minus vedno črne barve, plus močnostna instalacija pa rdeče barve. Porabnikom manjših moči pa sem dodelil naslednje barve:
Rdeča - vsa notranja inst. za razsvetljavo, napajanje avtopilota in instrumentov
Oranžna - sidrna jamborna luč
Rumena - motorna jamborna luč
Siva - jamborni reflektor
Zelena - pozicijske luči spredaj in zadaj, osvetlitev kompasa
Modra - črpalka pitne vode
Bela - hladilnik
Rjava - kalužna črpalka in plovci
....
Ker se barve vodnikov nismo ponavljale, si v vsakem trenutku vedel, kateri porabnik je katere barve. Vsled temu ni bilo nepotrebne izgube časa v proizvodnji, pri vgradnji dodatne opreme in tudi v servisni dejavnosti.
Lp
Redno prebiram teme na morjeplovcu in moram povedati, da sem se veliko naučil. Vsem hvala.
Na čolnu imam vgrajeno 100W sončno celico ter MPPT regulator. Za moje potrebe je dovolj.
Letos pa sem se odločil in montiral Cyrix. Moram povedat da napravca deluje vrhunsko in sem res zadovoljen. Priporočam!
Montaža pa izgleda takole.

Na čolnu imam vgrajeno 100W sončno celico ter MPPT regulator. Za moje potrebe je dovolj.
Letos pa sem se odločil in montiral Cyrix. Moram povedat da napravca deluje vrhunsko in sem res zadovoljen. Priporočam!
Montaža pa izgleda takole.

Evinrude 15hp l.97
Pozdravljeni!
Zanima me ce mi lahko kdo pove ce ima Evinrude model E15RLEUC l.97
kakrsnokoli moznost priklopa akumolatorja na motor?
Hvala za nadaljni odgovor!
LP
Zanima me ce mi lahko kdo pove ce ima Evinrude model E15RLEUC l.97
kakrsnokoli moznost priklopa akumolatorja na motor?
Hvala za nadaljni odgovor!
LP
Prosim, za potrditev "sorte" akumulatorja in kapaciteto.
Bi za na Bayliner 2052 z V8 motorjem zadoščala dva taka accuja (80 Ah)
http://akucenter.biz/ciklicni-akumulatorji-za-motorne-colne-navtiko/
Porabe ne predvidevam kakšne posebne, predviden je hladilnik (20-25l), ostalo pa standard...
Bo dovolj?
Je ta sorta gel accujev OK (nekateri so občutno dražji)?
Hvala.
Bi za na Bayliner 2052 z V8 motorjem zadoščala dva taka accuja (80 Ah)
http://akucenter.biz/ciklicni-akumulatorji-za-motorne-colne-navtiko/
Porabe ne predvidevam kakšne posebne, predviden je hladilnik (20-25l), ostalo pa standard...
Bo dovolj?
Je ta sorta gel accujev OK (nekateri so občutno dražji)?
Hvala.
https://vodovod-rh.si/
Ta "sorta" niso gel akumulatorji, še celo AGM ne. To so svinčeni akumulatorji s tekočim elektrolitom in nekoliko prilagojeno konstrukcijo, ki omogoča nekaj globje praznenje brez škode za življensko dobo akumulatorja. Primerljivi so s TAB motion pasted. O teh boš na prejšnjih straneh te teme našel precej. Praznili naj bi se do polovice nazivne kapacitete, medtem ko navadni startni do kakih 30%. Imam prav take akuje, kot so na tvoji povezavi (3x110Ah), Delajo dve sezoni brez težav. Na barki bivamo, imamo en hladilnik, računam, da imamo avtonomije približno štiri dni.
Izračunaj svojo porabo med dvema polnjenjema, Kompresorski hladilnik bo porabil približno 25Ah v 24 urah (odvisno koliko ga odpiraš).
Izračunaj svojo porabo med dvema polnjenjema, Kompresorski hladilnik bo porabil približno 25Ah v 24 urah (odvisno koliko ga odpiraš).
Vedno bolj se nagibam k gel akumulatorju. Ti so pa napram Pb ob podobnih kapacitetah (Ah) šibkejši pri "zagonskih tokovih" - je tako?
Ker nimam podatka, koliko "ognja" potrebujem, da ne bo prihajalo do poškodb štarterja ipd...
Kakšen zagonski tok potrebuje zaganjač (ajnlaser,... če v prvo ne vžge, potem uporabiš cvajlaser??)
motor Mercruiser 5.0 LX?
Mogoče kakšen predlog za dva GEL akumaltorja enake kapacitete, s tem, da bo en lahko zagnal motor bp.
Ker nimam podatka, koliko "ognja" potrebujem, da ne bo prihajalo do poškodb štarterja ipd...
Kakšen zagonski tok potrebuje zaganjač (ajnlaser,... če v prvo ne vžge, potem uporabiš cvajlaser??)
motor Mercruiser 5.0 LX?
Mogoče kakšen predlog za dva GEL akumaltorja enake kapacitete, s tem, da bo en lahko zagnal motor bp.
A prostora za start akumulator pa nimaš?
Verjetno je bolje ločiti start in servis akuje!? Ker če boš imel dva servis od katerih bo eden start, se tudi približno ne bosta obnašala "sinhrono" in bo življenjska doba prvega krajša od drugega in boš ob menjavi moral menjati oba, tudi še dobrega.
Torej, predlagam start + enega ali dva servisna (odvisno od porabe in prostora).
Verjetno je bolje ločiti start in servis akuje!? Ker če boš imel dva servis od katerih bo eden start, se tudi približno ne bosta obnašala "sinhrono" in bo življenjska doba prvega krajša od drugega in boš ob menjavi moral menjati oba, tudi še dobrega.
Torej, predlagam start + enega ali dva servisna (odvisno od porabe in prostora).
Marchi napisal/-a:A prostora za start akumulator pa nimaš?
Prostora je za dva, mogoče tri (če bi bila dva do Pb dimenzij tam 75 Ah, kar bo pa najbrž premalo). Menjalno stikalo je predvideno le za dva accu-ja.
Torej dejstva:
- prostor za dva do 120Ah akumulatorja
- menjalno stikalo
- motor Merc 5.0 LX
- predvidena poraba (hladilnik - manjši, glasba, navi, led razsvetljava,..)
- en accu mora dati zadostni zagonski tok za zagon motorja
Če sem prav razumel, bi naj bila opcija:
- 1. accu - zagonski Pb
- 2. accu - za porabo brez delovanja motorja GEL
To opcijo bi lahko polnil le vsakega posebej?
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Roberth1 napisal/-a:Če sem prav razumel, bi naj bila opcija:
- 1. accu - zagonski Pb
- 2. accu - za porabo brez delovanja motorja GEL
To opcijo bi lahko polnil le vsakega posebej?
O vsem tem se je že veliko pisalo na forumu. Malo pobrskaj. Jaz ne bom pametoval, ker nisem stručko in ti bi kaj narobe svetoval.
Stikalo ni problem, ker če zvežeš dva akuja vzporedno, potem se obnašata kot en in na stikalo pride en +/- kabel. Kapaciteti se seštejeta, napetost pa ostane ista.
Mogoče je pri tebi varianta za enega 200Ah + startnega 75Ah. To bi bila že precej uporabna kombinacija.
Točno izmeri prostor in se obrni na Iztoka iz Harpoon, kjer boš kupil tako akuje, kot dobil strokovno podporo ali pa seveda na kakšnega drugega strokovnjaka. Svetovali ti bodo tudi glede polnjenja akumulatorjev in regulatorja, diode itd.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov