Cink protector

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

gorenc22
Višji štabni vodnik

Cink protector

OdgovorNapisal/-a gorenc22 » Po Sep 01, 2014 17:39

Zdravo!

Imam map bolj strokovno vprasanje...
Zanima me ali je bolj prav fink protector namestiti direkt na litozelezno kobilico, ali je bolj prav da dam ene 5 rok primerja in sele na primer potem cink protector?

Ali mora biti za pravilno delovanje cink v stiku z zelezom??

Hvala za odgovore.
Lp
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Po Sep 01, 2014 19:45

Mora biti v stiku z železom.

Pa cink protektor pusti takšnega kot je. Nobenih premazov čez.

A.
gorenc22
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gorenc22 » To Sep 02, 2014 10:42

Vem, da po cinku ne smes nic barvat...

Zanima me ali je dovolj da je cink v stiku z kobilico prek vijaka, ki drzi cink?
Ali Mora biti v stiku s celotno nalezno povrsino?

Ali vsi date cink direkt na "surovo" zelezo, ali je ze kdo dal cink na primer? ( stik je prek vijaka)

Malo mi je pojedlo kobilico, pa me zanimajo vase izkusnje.

Lp
Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » To Sep 02, 2014 11:01

Lahko je nameščen na različne načine. Videl sem jih tudi povezane z žico.

Splošna praksa je, da če je le mogoče, da pritrdiš neposredno na kobilico, pobrusiš oboje, kobilico in cink, za boljši stik.

Ne vidim razloga, zakaj bi bil galvansko povezan edino z vijakom.

A.
gorenc22
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gorenc22 » To Sep 02, 2014 11:27

Razlog je ta, da bi bila celotna povrsina kobilice ( tudi na leziscu cinka) zascitena in ne bi mogla voda priti zraven.

Lp
Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » To Sep 02, 2014 11:47

Zakaj te ta voda moti?

A.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » To Sep 02, 2014 13:23

Kako narediš, je odvisno od tega česa ti je bolj škoda. Če ti je bolj škoda cinka, potem na primer. No tole je za hec.
Cink mora po celi površini popolnoma nalegati direktno na železo. Torej mora biti montiran tam kjer je površina kobilice ravna, če pa ni je potrebno zbrusiti predel pod cinkom da dobiš ravno površino. Če je stik res dober je ob menjavi cinka spodaj svetlo železo.
svetelc
Kapitan korvete
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a svetelc » Sr Sep 03, 2014 07:41

Se oglašam še jaz...
Mislim da je tudi povezava z žico že dovolj.
Stik čez celo ploskev bi potreboval če bi čez teklo 50 amperov

Bi pa omenil še, da meni poje glavno cink anodo vsako leto do te mere, da jo moram vsako leto zamenjati. Razloga pa žal še nisem našel.

lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Sep 03, 2014 09:10

Svetec verjetno imaš na barki močne akumulatorje, zaradi več odjemalcev.Pa premajhne(premalo)cinkov.Podobno sem imel na svoji barki.Potem sem na dno zmontiral 80dkg cink v obliki solze,ki je razbremenil ostale manjše in se kar pozna pri odrabi le teh.V dno sem zvrtal dve luknji 10mm za M 10 vijaka,spodaj na cink nanesel Kent zaradi tesnenja,na notranjo stran pa ploščat inoks d.20,š4,d5mm,na en vijak pritrdil 16kvadrat žico in povezal z blokom motorja.Motor je notranji.Ker je barka polizpodrivna in ima osovinski pogon imam cink tudi na osovini prop.,4 kose na zaščitnem loku pod prop.in 2 kosa na krmilu.Barka ni kovinska.Barke kovinske konstrukcije morajo imeti po dnu pravilno razporejene cinke in to kar precej kosov in to direkt na kovino.
mašinfirer
svetelc
Kapitan korvete
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a svetelc » Pe Sep 05, 2014 05:45

habibi Vll napisal/-a:Svetec verjetno imaš na barki močne akumulatorje, zaradi več odjemalcev.Pa premajhne(premalo)cinkov.

Imam samo star 35Ah akumulator, odjemalcev pa praktično nič, je izključno samo za štartar. Verjetno bom zamenjal eno malo kvadratno anodico za tisto dolgo ploščato. Edino to še lahko naredim. Ampak pobira mi samo tisto na kavitacijski plošči.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Pe Sep 05, 2014 08:21

Habibi, cinki so galvanska zaščita in nimajo nič z močjo akumulatorjev.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Sep 05, 2014 08:43

Pozdravljeni,

Jaz sem običajno pri cink protektorjih, ki so bili na kobilici prejšnje jadrnice med cink protektor in kobilico dal še večjo podložko, ki je imela stik direktno na kobilico (železo). Razlaga je v tem, da je voda objemala večjo površino cink protektorja. Zdaj ali je to bolje ali slabše naj vsak presodi sam.... Zdaj pa nimam teh težav ker je kompleno platificirana in imam cink protektor samo na osovini :)

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Sep 05, 2014 08:50

slan napisal/-a:Habibi, cinki so galvanska zaščita in nimajo nič z močjo akumulatorjev.

Od kje pa pride galvanski tok :shock: :?:
mašinfirer
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Pe Sep 05, 2014 10:34

habibi Vll napisal/-a:
slan napisal/-a:Habibi, cinki so galvanska zaščita in nimajo nič z močjo akumulatorjev.

Od kje pa pride galvanski tok :shock: :?:

Iz morja. :wink:
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Pe Sep 05, 2014 10:55

habibi Vll napisal/-a:Od kje pa pride galvanski tok :shock: :?:

Galvanski člen; v najenostavnejši obliki ga sestavljata katoda in anoda, ki sta potopljeni v elektrolit. Pri plovilu je elektrolit voda, katodo in anodo pa predstavljajo različni deli plovila, ki so iz različnih materialov in imajo tako različen električen potencial, ko so omočeni v elektrolitu. Omenjeni deli so običajno v notranjosti plovila povezani, s tem pa je ustvarjen delujoč galvanski člen. Posledica električnega naboja je električni tok, ki ga ustvarja prehajanje cationon oziroma anionov. Posledica tega je, da prihaja do fizične razgradnje dela galvanskega člena. V bateriji (primary cell) se zgodi ravno to, v baterijskih akumulatorjih (secondary cell) pa je omenjeni proces skoraj v celoti reverzibilen v postopku polnjenja.

V kolikor bi uspeli popolnoma vse dele, ki tvorijo galvanske člene, zaščititi z izolatorjem, na primer barvo, potem do galvanske korozije nebi prišlo.Ker to ni mogoče, se moramo s tem sprijazniti, ena od metod za preprečevanje tovrstne razgradnje pomembnih delov plovila pa je namestitev žrtvenih elementov, ki zaradi svojih kemijskih lastnosti omogočajo hitrejšo razgradnjo od delov, ki jih z njimi varujemo.

Poleg zgoraj opisanega razloga za nastanek različnih nabojev, ki imajo za posledico električni tok ter posledično uničevanje delov, obstajajo tudi drugi. Med drugim ima lahko tudi sama napeljava plovila na omenjeno situacijo vpliv, sama kapaciteta baterijskega akumulatorja plovila pa v splošnem ne.
Lep pozdrav.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov