Solna kislina
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Solna kislina
Lep pozdrav,
Kupil sem solno kislino za čiščenje zelo zapacanih zadrg na blazinah. Dobil sem 30-32% raztopino. Seveda sem malenkost poizkusil očistiti tudi rumeno obarvan GC pod vodno gladino in pike na iztokih vode iz palube, kjer se je voda bolj zadrževala. O solni kislini sem prebral stvari na forumu, kjer se opozarja tudi na vpliv solne kisline na GC. Preden bi čistil bi rad vprašal nekaj stvari:
1. Če čistim GC enkrat in potem vsaj nekaj let ne več, ali bo solna kislina naredila omembe vredno škodo?
2. GC je na palubi že kje malo napokan. Ali je to problem pri čiščenju s solno kislino?
3. Če čoln čistim na asfaltu in potem voda od spiranja odteče v kanalizacijo in v čistilno napravo, ali sem s tem škodoval okolju?
4. Koliko se bo res poznalo čiščenje s solno kislino na pocinkani prikolici?
5. Kako zaščititi dihala, ko bom brizgal ali nanašal z gobo solno kislino na čoln?
6. Ali je 30-32% raztopina solne kisline premočna?
Hvala za vaše odgovore.
LP, MKN
Kupil sem solno kislino za čiščenje zelo zapacanih zadrg na blazinah. Dobil sem 30-32% raztopino. Seveda sem malenkost poizkusil očistiti tudi rumeno obarvan GC pod vodno gladino in pike na iztokih vode iz palube, kjer se je voda bolj zadrževala. O solni kislini sem prebral stvari na forumu, kjer se opozarja tudi na vpliv solne kisline na GC. Preden bi čistil bi rad vprašal nekaj stvari:
1. Če čistim GC enkrat in potem vsaj nekaj let ne več, ali bo solna kislina naredila omembe vredno škodo?
2. GC je na palubi že kje malo napokan. Ali je to problem pri čiščenju s solno kislino?
3. Če čoln čistim na asfaltu in potem voda od spiranja odteče v kanalizacijo in v čistilno napravo, ali sem s tem škodoval okolju?
4. Koliko se bo res poznalo čiščenje s solno kislino na pocinkani prikolici?
5. Kako zaščititi dihala, ko bom brizgal ali nanašal z gobo solno kislino na čoln?
6. Ali je 30-32% raztopina solne kisline premočna?
Hvala za vaše odgovore.
LP, MKN
Ostalo ne vem, cink ti bo pa zagotovo požrlo! Mislim, da gel coatu ali laminatu to sploh ne škodi.
Okolju boš hudo škodoval! V kolikor to steče v čistilno napravo, ki je nekje blizu, lahko uničiš kulturo bakterij v čistilni in bodo imeli kar nekaj težav preden bo "drek fabrika" ponovno delovala. Če te dobijo bo kar veselo.
Jaz bi raje vzel fosforno kislino, ki ne žre cinka, skoraj zagotovo ne žre zadrg in plastike na blazinah, gel coat dobro očisti in poje vso rjo iz inoksa. Če se slučajno popacaš z njo ni prijetno, sežge te pa tudi ne.
To je kislina, ki je v manjših količinah dodana gaziranim pijačam, mislim, da smo jo mi dobili v Belinki.
Okolju boš hudo škodoval! V kolikor to steče v čistilno napravo, ki je nekje blizu, lahko uničiš kulturo bakterij v čistilni in bodo imeli kar nekaj težav preden bo "drek fabrika" ponovno delovala. Če te dobijo bo kar veselo.
Jaz bi raje vzel fosforno kislino, ki ne žre cinka, skoraj zagotovo ne žre zadrg in plastike na blazinah, gel coat dobro očisti in poje vso rjo iz inoksa. Če se slučajno popacaš z njo ni prijetno, sežge te pa tudi ne.
To je kislina, ki je v manjših količinah dodana gaziranim pijačam, mislim, da smo jo mi dobili v Belinki.
Fosforna kislina je dodana COCA COLi , zato lahko tudi z njo čistimo rjo na inoxu,(je mal dražjevse skupaj, če si pa ravno na terenu pa tudi pride prav
). Drugače je pa fosforna kislina prisotna v koprivah in jo tudi(mislim) pridobivajo od tam.Zato je tudi zelene brave zaradi prisotnosti klorofila..
Imam pa jaz na zalogi čistilo za dele na čolnu , ki so bili izpostavljenim školjkam..Sem ravno z njim očistil svojega deluje fenomenalno.
http://www.primusr.si/sl/trgovina/allegrini/y900-vec
LpP
Imam pa jaz na zalogi čistilo za dele na čolnu , ki so bili izpostavljenim školjkam..Sem ravno z njim očistil svojega deluje fenomenalno.
http://www.primusr.si/sl/trgovina/allegrini/y900-vec
LpP
Fiat Justitia ... Some day....
Moja izkušnja je taka. Letos sem po šestih letih drgnjenja z raznimi čistilnimi sredstvi prvič uporabil solno kislino. Dobiš jo v merkator centru za 1 € liter in je 19-20%. Nalil sem jo v šprici, ki je za špricat rože in lepo po etapah začel. našprical sem kvadratni meter, pustil cca pol minute in spral z večjo količino vode. Potem pa bliz gobica in vse gre lepo elegantno dol. Tudi večletna porumenelost GK je izginila in čoln je kot iz trgovine. Važno je samo spiranje-paziš pa da ne pride na kožo, ker malo začne pečt in curek vode, takoj pomaga. Uporabljaš debelejše gumi rokavice-za prešo. Jaz sem z opravljenim 100% zadovoljen.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
muzičar iz Prlekije
Pa ta koncentracija, ki bo šla na tla bo tak mala, ker ti našpricaš 20 % na GC, potem pa po 30 s izpereš s curkom vode in na tla prileti praktično zelo mali odstotek. Kaj pa če razliješ kokakolo. Jaz je nisem porabil niti liter.
mile
muzičar iz Prlekije
muzičar iz Prlekije
Če zliješ 1 l solne kisline v čistilno napravo, jim zagotovo napraviš zelo hude težave. Če zliješ 1 l solne kisline v kanalizacijo nekje v bližini čistilne naprave, bo tudi huda. V kolikor se to dogaja malce dlje, da tudi naslednji uporabniki malce razredćijo koncentracijo, se ne bo nič zgodilo.
Solna kislina na vrtu ne bo bistveno škodila. Posmodi travo, kaj drugega pa skoraj ne in po prvem dežju bo pognala nova trava.
Solna kislina na vrtu ne bo bistveno škodila. Posmodi travo, kaj drugega pa skoraj ne in po prvem dežju bo pognala nova trava.
tudi jaz uporabljam solno kislino za čiščenje pete in podobnih zadev..za porumenele dele pa uporablajm čistilo BREF..deluje super..našpricaš malo počakaš, greš čez z krtačo in voila
drugače pa ni solna kislina tako nevarna kot pravi SR290. že razredčena deluje veliko manj, popolnoma jo nevtralizira pa lug oz. razni šamponi in podobno...
lp
drugače pa ni solna kislina tako nevarna kot pravi SR290. že razredčena deluje veliko manj, popolnoma jo nevtralizira pa lug oz. razni šamponi in podobno...
lp
Veritas et Aequitas
nuvolari napisal/-a:drugače pa ni solna kislina tako nevarna kot pravi SR290.
Povej to Romanovim, tistim v Srebrenici in muslimanskim nesrečnicam, ki so jim z njo "porihtali" videz.
Tudi naša vaška čistilna naprava za 3.500 prebivalcev, je imela letos poleti hude težave z ponovno vzpostavitvijo kulture bakterij, ki jim jo je uničil nek nevestnež z izpustom tega šmenta v kanalizacijo. Kar dobro so se nekaj tednov mučili in uvažali kulturo iz drugih čistilnih naprav, preden je vse skupaj spet začelo delat.
Sem pa lepo napisal, da je za čistilno nevarna, če to počneš v njeni bližini. Nekaj odtokov vstran se že dovolj razredči in nevtralizira, da res ne pobija več. Skoraj grem stavit, da 1l kisline iz Merkurja vrže iz pogona čistilno velikosti tiste Celjske ob Savinji dol proti Zidanem Mostu, če jo izliješ direkt v prvi bazen.
Obleko imej na sebi takšno, da je ni škoda. Drugače pa se solna oz. klorovodikova kislina(HCl) v vodi popolnoma raztopi tako, da speri s čim več vode in nebo problemov. Zoprno je če to počneš na tlakovcih ker apnenec dobro topi.
Drugače Sr 290, pa imajo največ problemov v čistilnih napravah s Fosfati in antibiotičnimi bakterijami. Novomeška čistilna je imela leta probleme z poginom "pozitivnih" bakterij, ker so jih antibiotične (Krka-farmacija) vse požrle. Res je, če bi zlil v bazen 200l sod čiste solne bi šle vse v maloro od tistega razredčenega litra pa še vedeli ne bodo, so že navajeni od kuhinjskih odtokov in Wc školjk.
Drugače Sr 290, pa imajo največ problemov v čistilnih napravah s Fosfati in antibiotičnimi bakterijami. Novomeška čistilna je imela leta probleme z poginom "pozitivnih" bakterij, ker so jih antibiotične (Krka-farmacija) vse požrle. Res je, če bi zlil v bazen 200l sod čiste solne bi šle vse v maloro od tistega razredčenega litra pa še vedeli ne bodo, so že navajeni od kuhinjskih odtokov in Wc školjk.
Nazadnje spremenil kocka, dne Če Okt 09, 2014 12:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: AndrejC in 4 gosti