Krmilo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matejofski
Viceadmiral

Krmilo

OdgovorNapisal/-a matejofski » Po Apr 20, 2015 22:47

Zdravo,

na jadrnici imamo krmilo, ki ga vedno ob dvigu barke zascitimo po proceduri. Ob dvigu je bilo pri cepih videti, da je voda kapljala ven - ne zelo, ampak na AF so se videle crte ob susenju. Karseda smo posusili in zakitali z epoksijem. Zadeva stima, krmilo je kompaktno, ampak nekak imam v koticku mozganov tisti “kaj pa ce“.

- voda notri zagotovo vec ne gre, ven pa tudi ne :) Je smiselno razmisljati zaradi tega preventivno o zamenjavi ob naslednjem dvigu - itak bo to drugo leto? Ali glede na to, da deluje na prijem povsem togo, ni razloga za kompliciranje?
- kaj so najboljsi ukrepi, ce krmilo odpove poslusnost med plovbo - torej, da se odlomi / odpade / ni fiksirano, da priplujes do najblizjega cilja?

Malo razmisljam, pa bo vsako mnenje dobrodoslo :)
LP, Matej
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

Re: Krmilo

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Apr 21, 2015 08:57

matejofski napisal/-a:- kaj so najboljsi ukrepi, ce krmilo odpove poslusnost med plovbo - torej, da se odlomi / odpade / ni fiksirano, da priplujes do najblizjega cilja?

Malo razmisljam, pa bo vsako mnenje dobrodoslo :)
LP, Matej

Odvisno od velikosti jadrnice in od tega kaj točno gre k vragu;
Pri manjših... Če je problem samo npr. zlom ročaja (argole) kje pri osi - nadomestni ročaj, ki je lahko tudi kos kakšnega vesla, debelejša veja, čaklja, itd... Fajn pa je imeti v rezervi nekaj, kar vsaj približno paše v os.

Če je os ali list krmila... zasilno krmilo, pritrjeno na ograjico ali zadnjo pripono, izdelano iz vesla ali tanguna, na katerega vežeš kakšno ploščato zadevo - npr. vrata barke.

Pri mnogih jadrnicah pa se da smer uravnavati tudi samo z jadri - oz. z razmerjem med glavnim jadrom in flokom / genovo.

Če uporabiš še to lahko nekako skombiniraš varianto, ki deluje.

Za večje pa mislim da mora biti tudi kakšna od teh kombinacij, sicer pa klic na pomoč ali celo bye-bye barka...
al

OdgovorNapisal/-a al » To Apr 21, 2015 09:10

Kaj pa če premeriš z merilcem vlage?
Mogoče še kje narediš kakšno luknjo, da se steče, čeprav bi rabil za res dobro sušenje kar nekaj časa... ne vem.
Potem pa vse skupaj lepo zaflikaš.

Sem že zadnjilč v eni temi omenil, da naj bi bilo kar nekaj težav s krmili pri velikoserijskih barkah in da naj bi se celo krmila delala v SLO. Mogoče kdo kaj ve?

Krmilo ponavadi zadane ob nekaj in potem ni toliko problem, da si brez krmila, kot pa, da imaš vodo notri.
Torej kakšna dodatna bilge pumpa pomoje ne škodi. Pa natrenirana roka, če voda zalije akk. :)

Eni rešujejo tako, da vpnejo na tangun kakšna vrata ali vrata omaric in potem krmarijo. Sem bral kar nekaj uspešnih zgodb na to temo.

Glede črva v glavi je pa tako, da slej ko prej bo šlo kaj narobe:)
Jaz sem imel na spisku del npr. pregled komand za gas, namestitev rezervne zajle itd... in zadnjič mi poči zajla... Tko je to.
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » To Apr 21, 2015 10:46

Hvala obema za odgovore. Vsaka informacija pride prav :)

Bom drugo leto ob dvigu premeil zadevo, izgleda sicer vse normalno, poleti še malo med potapljanjem pretipam vse ...

Kot si napisal, al. Kljub planiranju se vedno zgodi kaj neplaniranega :)

LP, Matej
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Apr 27, 2015 11:13

Sem imel podoben primer in sem krmilo snel, ko je bila barka na suhem, za nedoločen čas. Smo navrtali krmilo, je tekla voda ven in potem sem mislil, da se je posušil. A, a, narobe. Kljub vsemu, smo ga kar "zaprli" z epoksijem, prebarvali z vsemi anti osmozami in prajmerji ter AF.
Tudi jaz vem, da ni v redu (malo jih je) in da sprejema vodo...

Skratka. Krmilo je potrebno sneti, odpeljati v delavnico, odpreti kolikor se ga da, zmetati raznorazne napite gobe ven in ga narediti (zapreti) z epoksijem na novo. Potem boš imel do nadaljnega mir.

Zaenkrat pa črva utopi v piru, da ti ne naredi škode.

p.s.:
Moj kolega vedno pravi: "vzdržuj (ne pretiravaj) in uživaj, če crkne bomo pa šraufali, da ne bo dolgcajt!"
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Apr 27, 2015 14:53

Tudi moje krmilo je polno vode in ima osmozo; pri meritivi je bila le ta skoraj 80 - to pomeni, da je notranjost "wet"

Enkrat sem že spraševal pri enem znanem plastičarju, z veliko izkušnjami iz navtike, kaj storiti, pa če se ne bo tako napito vode krmilo kar odlomilo itd. Rekel je:
- jaz se ne bi pretirano sekiral
- voda pride notri v stiku inox cevi in krmila; to je zelo pogost pojav.
- če naredimo novega, ga je treba zaprešati; ni tako malo dela
- okvirni strošek za nov list krmila: 2.000 € (res pa da takrat recesija še ni tako usekala, kot kako leto zatem)

Še en dober prispevek NT na to temo: http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=#42605

Slika
marjanpečovnik
Desetnik

OdgovorNapisal/-a marjanpečovnik » Sr Apr 29, 2015 21:55

Matej pozdravljen!
Poslal sem ti sporočilo na ZS. Prosim poglej!
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Pe Maj 01, 2015 01:32

Zanimive informacije, pa smo spet nekaj novega dodali vsebini foruma :)

Marjan, sporočila nisem dobil.

Lep pozdrav,
Matej

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 25 gostov