Moč motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Saj delam tud na tem, ampak ni nikjer za dobit. Solasov je kokr češ, pa so vsi enake oblike kot moj. zaenkrat bom šel na test s tem, ki sem ga sam predelal, da vsaj probližno vidim, kje sem. S tem ( starim ) je šel čoln čist v redu, dokler ga nisem zadel ob skalo. Najprej nabavim in zmontiram še obratomer, pol pa v vodo. Ko bodo znani rezultati, pa gremo še korak dlje-v nabavo novega propelerja.
Takole. V petek sem postavil čoln v morje in naredil nekaj testov.
S predelanim ( starim ) propelerjem cca 11 x 15:
- končna hitrost 43 km/h ( izmerjeno z gps)
- poraba goriva je 11,25 l/h, pri hitrosti 30-32 km/h
S solasom 12,25 x 15"
- končna hitrost 42 km/h.
- poraba goriva je 12 l/h, pri hitrosti 29-30 km/h
Primerjava:
V primerjavi s solasom je pospešek pri manjšem propelerju z istim korakom malenkost večji, tudi odzivnost motorja pri pospeševanju iz 30 km/h do končne hitrosti je boljši-hitrejši.
Pri meritvah je bilo na čolnu:
jaz ( 68 kg )
50 l bencina
5 l vode
škatla z orodjem ( cca 8 kg )
sidro 10kg
pa jopiči, vrvi in še nekaj malenkosti cca 5 kg
Da posplošimo: cca 2 odrasli osebi.
Pa še povzetek:
Zgleda, da je korak propelerja 15" za divjanje res premajhen.
Glede na vremenske pogoje in situacijo valovanja v kvarnerju in piranskem zalivu...bodo tile propelerji čist v redu.
Vse kar je nad 23 vozlov je za tale čolnič že nevarno, saj ob večjih hitrostih kar poleti iz vode in ko pristane v malo večji val...no tega ne bi še enkrat ponovil...
Še vedno se priporočam, če ima kdo za posodit za test propeler cca 10 x 17" ali 10 x 19", 13 zob
S predelanim ( starim ) propelerjem cca 11 x 15:
- končna hitrost 43 km/h ( izmerjeno z gps)
- poraba goriva je 11,25 l/h, pri hitrosti 30-32 km/h
S solasom 12,25 x 15"
- končna hitrost 42 km/h.
- poraba goriva je 12 l/h, pri hitrosti 29-30 km/h
Primerjava:
V primerjavi s solasom je pospešek pri manjšem propelerju z istim korakom malenkost večji, tudi odzivnost motorja pri pospeševanju iz 30 km/h do končne hitrosti je boljši-hitrejši.
Pri meritvah je bilo na čolnu:
jaz ( 68 kg )
50 l bencina
5 l vode
škatla z orodjem ( cca 8 kg )
sidro 10kg
pa jopiči, vrvi in še nekaj malenkosti cca 5 kg
Da posplošimo: cca 2 odrasli osebi.
Pa še povzetek:
Zgleda, da je korak propelerja 15" za divjanje res premajhen.
Glede na vremenske pogoje in situacijo valovanja v kvarnerju in piranskem zalivu...bodo tile propelerji čist v redu.
Vse kar je nad 23 vozlov je za tale čolnič že nevarno, saj ob večjih hitrostih kar poleti iz vode in ko pristane v malo večji val...no tega ne bi še enkrat ponovil...
Še vedno se priporočam, če ima kdo za posodit za test propeler cca 10 x 17" ali 10 x 19", 13 zob
sfv
sicer nisem strokovnjak ampak poraba diši po 40-50 konjskem dvotaktniku.........ki pa bi načeloma moral dati kaj več od sebe kot 30 km/h ali ne ?
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Poraba je absolutno pevelika za tako hitrost! Na naši G-370 je s smučmi ali s tubo in dvema na krovu šlo po mirnem nekje 50km/h in povprečna poraba od celega dopusta zračunana je 8-10l/h s tem da je 3/4 režima plovbe bil gas v podnu
Za letos pa pojma nimam kaj pričakovat ko je SR290 dal napotke o izboljšanju trupa in imamo tud dva propa ki sta optimizirana za tako kombinacijo. Baje pol ne bomo več razmišljal o polnem gasu
.
Vse to sem napisal zato da vidiš kakšen potencijal ima 50PS na taki mali banji.
Vse to sem napisal zato da vidiš kakšen potencijal ima 50PS na taki mali banji.
Se abs strinjam z Marcelom. Pri hitrosti je še precej "lufta". Če povečaš hitrost hkrati zmanjšaš porabo, saj dano hitrost dosežeš z manj gasa. Sami L/h bi za ta 2T mlinček še nekako šli (čeprav še vedno ne razberem koliko ima dejansko konjev).
Bo pa tudi SR290 na koncu brez podatka o obratih in prestavnem razmerju težko kaj več povedal. Menim da je obratomer nuja in z malo truda se ga da dobit.
Kakšen je trim pri tem motorju - ročni/elektro?
Bo pa tudi SR290 na koncu brez podatka o obratih in prestavnem razmerju težko kaj več povedal. Menim da je obratomer nuja in z malo truda se ga da dobit.
Kakšen je trim pri tem motorju - ročni/elektro?
- Marcel_Mastnak
- Admiral
s
Marcel_Mastnak napisal/-a:Brez obratomera se niti ni za igrat! Ker če motor ni v idealnem delovnem območju bo slej ko prej odpovedal. Digitalne obratomere se ne ebayu dobi za smešen denar.
marcel , misliš da obstaja tudi kakšen za moj motor 1979 yamaha 2 takt 2 cilindra..........pa bi blo zanimivo videti do kje se to vrti.
če obstaja se ti da mogoče prilimat link?
hvala!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
ammmmm pobje kak se pa tole priklopi ??? vzel bi pa totega ; http://www.ebay.com/itm/2-52mm-Car-0-99 ... bc&vxp=mtr
Ja res jih je veliko. Jaz bi vseeno bolj za navtiko gledal:
http://www.ebay.com/bhp/evinrude-tachometer
Kakorkoli že, v 2-3 urah vožnje daš za bencin več kot boš dal za tacho.
Bodi pozoren, vidim da nekateri rabijo baterijo da delajo - takega samo v morje zabrišem.
http://www.ebay.com/bhp/evinrude-tachometer
Kakorkoli že, v 2-3 urah vožnje daš za bencin več kot boš dal za tacho.
Bodi pozoren, vidim da nekateri rabijo baterijo da delajo - takega samo v morje zabrišem.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Sr Maj 13, 2015 10:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti