Mercruiser 3.0 LX, pri sunkovitem dodajanju plina počepne

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

abakus
Višji štabni praporščak

Mercruiser 3.0 LX, pri sunkovitem dodajanju plina počepne

OdgovorNapisal/-a abakus » Sr Maj 27, 2015 10:50

Zdravo mojstri!

Evo, v seznamu priprav za letošnjo sezono sem naletel na svoj lanski zapisek opažanj pri svojem čolnu.
Lani se mi je večkrat zgodilo, da pri hitrem dodajanju plina motor enostavno počepne (in če plina ne odvzamem tudi ugasne), pri zmernem/počasnem dodajanju pa normalno pospešuje in doseže polne vrtljaje in jih tudi drži, dokler je potrebno.
Se pa iz uplinjača pri sunkovitem dodajanju plina sliši sikanje (na slušalkah, brez motornega pokrova).

Kakšna ideja?

Lp,
Abakus
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Sr Maj 27, 2015 13:58

Isto je delalotudi nam..ma zdaj se ne morem spomniti.. bom pa povprašal in ti sporočim.če me ne bo kdo že prehitel.. :oops:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Maj 27, 2015 18:25

Abakus,če je tako kot si opisal,preveri predvžig,verjetno ga je preveč.Zato na niskih obr.ne more speljat in ga zaduši.Pri normalnem dodajanju(kot omenjaš)pa gre normalno in do končnih(4400-4600)obr.Najdi nekoga,ki ima stroboskopsko pištolo za merjenje predvžiga in ti bo med laufanjem na štandgasu takoj videl.Malo ti bo premaknil razdelilec(frtajler)in bo, kot mora bit.Ker če bi imel kaj zamašeno(filter,frgazer),motor nebi laufal normalno v ostalih vrtljajih.Saj verjetno, ko ga vžigaš,tudi ne kresne takoj,mal zamuja.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Maj 27, 2015 20:51

Če je motor na fergazer sem 95% da je kriva pumpica ki špricne gorivo pri hitrem dodajanju plina. Ali je zadelana diza ali pa pumpica ne dela zaradi več možnih vzrokov...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Maj 27, 2015 21:04

Tud to je velika možnost,ki mi je ušla z glave.To je dejansko pospeševalna pumpa,ki pri vsakem premiku gasa špricne gorivo v kolektor,da motor prej (takoj)reagira.Prej bi to preveru.Snemi zajlo za gas s fergazerja in ročno dajej gas(ugasnjen motor)in grel če pri odpiranju gasa šprica benzin v kolektor.
mašinfirer
pkukovec
Poročnik bojne ladje
Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a pkukovec » Če Maj 28, 2015 11:33

Jaz sem, pa menjal samo vložek v filtru goriva in je sedaj Ok.
LP Peter
peter
abakus
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a abakus » Če Maj 28, 2015 14:41

pkukovec napisal/-a:Jaz sem, pa menjal samo vložek v filtru goriva in je sedaj Ok.
LP Peter

Tega imam že nabavljenega in čaka na menjavo. Bom najprej to poskusil, čeprav ni neke logike, zakaj bi uspela pumpa zagotavljati dovolj goriva pri polnem gasu kljub slabi pretočnosti filtra...
abakus
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a abakus » Če Maj 28, 2015 14:45

habibi Vll napisal/-a:Abakus,če je tako kot si opisal,preveri predvžig,verjetno ga je preveč.Zato na niskih obr.ne more speljat in ga zaduši.Pri normalnem dodajanju(kot omenjaš)pa gre normalno in do končnih(4400-4600)obr.Najdi nekoga,ki ima stroboskopsko pištolo za merjenje predvžiga in ti bo med laufanjem na štandgasu takoj videl.Malo ti bo premaknil razdelilec(frtajler)in bo, kot mora bit.Ker če bi imel kaj zamašeno(filter,frgazer),motor nebi laufal normalno v ostalih vrtljajih.Saj verjetno, ko ga vžigaš,tudi ne kresne takoj,mal zamuja.

Razmišljal sem, da bi si zadevo sam nabavil, ni neka cena te lučke. V servisnih navodilih pa je tudi lepo opisan postopek nastavitve. Se mi zdi dodana vrednost znanja nastavljanja vžiga vredna nabave orodja (beri: geekovska duša mi ne da, da tega ne bi sam obvladal :roll: ).
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Maj 28, 2015 14:52

Ja lučke so najcenejše za nekje 50EUR in pol gre navzgor do 500 nekje. Če pa daš to nekomu nastavit ki ni oderuh pa ti bo vzel 10-20 eur :) Res pa je da če imaš veselje in še boš rabil za kaj druga potem to opraviči nakup ;) Ampak upoštevaj da naj bo napajanje vedno na dobrem viru 12V priklopljeno ker te zadeve so občutljive in kaj hitro ga skuri če nima dovolj elektrike!
abakus
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a abakus » Če Maj 28, 2015 14:54

Marcel_Mastnak napisal/-a:Če je motor na fergazer sem 95% da je kriva pumpica ki špricne gorivo pri hitrem dodajanju plina. Ali je zadelana diza ali pa pumpica ne dela zaradi več možnih vzrokov...

Fergazer mi že od lani ne da miru, ker ne vem, kako je bil vzdrževan. Moral bi ga razstaviti in pogledati kakšno je stanje. Ampak, če ga že razdiram bi bilo fajn pri sestavljanju nazaj uporabiti nove dele (kak kit komplet za obnovo bi moral pred tem nabavit).
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Maj 28, 2015 15:02

Ja res je dobro da menjaš tesnila in iglo pri plovcu ki zapira dovod goriva. Če pa že ima strašno velik ur pa se včasih tudi nove dize poznajo. Vsekakor pa ne bo škodlo če ga podreš in kvalitetno očistiš :wink:
abakus
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a abakus » Če Maj 28, 2015 16:00

Marcel_Mastnak napisal/-a:Ja res je dobro da menjaš tesnila in iglo pri plovcu ki zapira dovod goriva. Če pa že ima strašno velik ur pa se včasih tudi nove dize poznajo. Vsekakor pa ne bo škodlo če ga podreš in kvalitetno očistiš :wink:

Ima dobrih 600 ur. Pravijo, da je dobro tudi plovec menjat, ker se sčasoma napije bencina.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Maj 28, 2015 21:04

Ja tud to se zgodi učasih...
abakus
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a abakus » To Jul 21, 2015 09:03

Še ena stvar, ki je zanimiva, je ta, da sem zamenjal filter goriva na črpalki goriva (oz. pod njo) in s tem filtrom (originalen quicksilver) motor ni dosegel več kot 1500 rpm. Ko sem dodal gas je kar crknil. Ko sem filter odstranil, je pa začel normalno delat...
Opcije, ki jih moram pogledat so zdaj še:
-cev zajema goriva v tanku,
-filter goriva pred uplinjačem
-črpalka goriva

Pa saj drugače bi bilo pa dolgčas... :roll:
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » To Jul 21, 2015 11:09

do koliko obratov pa ti gre motor, meni pride od 4000 in to je to, hitrost po GPS-ju pa 30 vozlov...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta