Obnova glavne gredi - Yamaha 40, 3 cilindre, 2t, autolubre

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

nortech
Višji vodnik

Obnova glavne gredi - Yamaha 40, 3 cilindre, 2t, autolubre

OdgovorNapisal/-a nortech » To Jun 09, 2015 23:52

Našel sem nekaj debate na to temo, vendar nič konkratnega...

Motor je spuščal "jeklene zvoke", potem zaribal - ipak je treba nekak priplut do doma. Zdaj je na servisu, kjer so rekli, da je potrebno zamenjat motorno gred. Cena nove cca 1.200€. Servis noče slišat za obnavljanje, kar jih čisto razumem. Jaz tudi nebi tega delal za 30€/h, raje olje menjavajo:D

Moj cilj: imam gt402, v garaži na morju, samo za smučanje, tubo, borad. V garažo ne spravim večjega čolna :(. Motor nameravam zato generalno obnoviti, ker se mi ne da ukvarjat vsako leto s problemi. Pripravljen sem vložit cca 2.5k€.

Alternativa: če mi kdo napiše / prepriča, da ima gt402 in yamaho 40, 4t in izkušnje, da motor ni pretežki za ta čoln, takoj kupim novega, ker nimam fetiša olja vohat ko smučam:)

Zanima me naslednje:

- ali morda kdo tukaj ve, če je sploh mogoče razprešat gred pri tem modelu?

- ali je mogoče dobiti nov material ležaje, da se sestavi nazaj. Kje?

- kje to delajo? Nekaj informacij je bilo na tem forumu, da so to delali na LPP in avtoobnovi... Je to kdo v zadnjem letu kje dal delat?

Potem pa še končno vprašanje: nekje v Italiji bi se naj dobile obnovljene motorne gredi. Ve morda kdo, kje?

Vnaprej hvala vsem za odzive
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Sr Jun 10, 2015 07:12

namesto 2500 v obnovo razmisli o nakupu česa takega

http://www.njuskalo.hr/vanbrodski-motor ... s-15366138

http://www.njuskalo.hr/vanbrodski-motor ... s-10441406

taprvega sem šel pogledat, je res kot nov, dajo ga za manj kot 2000

super pašeta na tvoj čoln
nortech
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a nortech » Sr Jun 10, 2015 07:24

Kondor hvala za nasvet. Sicer sem čustveno vezan na yamahe - imam tudi vse manuale za šraufat in sam rešujem impelerje/uplinjače/nastavitev vžiga, ampak velja resno razmisliti.

A ta Tohatsu je kopija katerega "bolj znanega" 2T motorja?
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Sr Jun 10, 2015 07:33

pri klasičnih 2-t so so baje ravno "bolj znani" kopija tohatsu

pri 4-t pa je enak z mercury, novi modeli nad 60km pa s hondo
http://www.tohatsu.co.jp/marine_en/prod ... fault.aspx
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jun 10, 2015 08:33

nortech napisal/-a:A ta Tohatsu je kopija katerega "bolj znanega" 2T motorja?

Kolikor vem niso kopije, temveč ena fabrika dela za več znamk.

Kar se tiče nastavitve uplinjačev in podobnega me ne imet za zlobneža če pripomnim, da glavno gred najlažje uničiš z narobe nastavljenim uplinjačem, ali z premalo olja v gorivu.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Sr Jun 10, 2015 08:36, skupaj popravljeno 1 krat.
waterski
Poročnik bojne ladje

Tohatsu

OdgovorNapisal/-a waterski » Sr Jun 10, 2015 08:35

nortech napisal/-a:Kondor hvala za nasvet. Sicer sem čustveno vezan na yamahe - imam tudi vse manuale za šraufat in sam rešujem impelerje/uplinjače/nastavitev vžiga, ampak velja resno razmisliti.

A ta Tohatsu je kopija katerega "bolj znanega" 2T motorja?

Tohatsu je na sceni 2T motorjev od leta 1922, YAMAHA MOTOR COMPANY pa obstaja od leta 1955.
Nič nimam proti YAMAHI saj izdeluje res kvalitetne zadeve,ki si zaslužijo samo "Kapo dol"!
Ampak bivši jugo državljani imamo nekako izkrivljeno predstavo o nekaterih znamkah. Po zaslugi Avtotehne, ki je zastopala na jugo trgu številne znamke smo si ustvarili mnenje da je najboljši outobard motor Yamaha in najboljši fotokopirc Canon.

Mehanik v italjanski Gorici mi je pred leti na moje vprašanje o kakovosti Tohatsuja (2t klasika) odgovoril na zanimiv način. izjavil je "Slovenci in Hrvatje ste prikrajšani za kvaliteto drugih znamk ker za vas obstaja samo YAMAHA. Jaz imam v prodajnem programu YAMAHO samo zaradi vas".
SR 290
Admiral

Re: Tohatsu

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jun 10, 2015 08:40

waterski napisal/-a:Mehanik v italjanski Gorici mi je pred leti na moje vprašanje o kakovosti Tohatsuja (2t klasika) odgovoril na zanimiv način. izjavil je "Slovenci in Hrvatje ste prikrajšani za kvaliteto drugih znamk ker za vas obstaja samo YAMAHA. Jaz imam v prodajnem programu YAMAHO samo zaradi vas".

Vsekakor mu je Selva ljubša, saj z njimi nekajkrat več zasluži. :lol:

Drugače se mi pa zdi, da Honde slovijo kot najboljše, ampak za hitrejši čoln bi raje dal gor Yamaho ali še bolje Evinruda, oboje z Mercuryjevim propelerjem.
nortech
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a nortech » Sr Jun 10, 2015 08:51

SR: nimam te za zlobneža, ker se strinjam z napisanim. In vam kaj delam in do kod se spuščam:P

GT je bil kupljen leta 1982, takrat z njim nova Yamaha 40, ki je delovala bp do leta 2005. Takrat sem si umislil malo jače barke in je do leta 2012 praktično vse skupaj stalo nedotaknjeno v garaži.

Potem sem ga pri ponovnem štartu "zalival" z oljem in je prvi in drugi dan lepo tekel - na slušalkah. Tretji dan sem ga dal v vodo in sem na zmernem gasu odplu 2 uri, brez problema. Naslednje jutro je zapikal, ko sem ga razdrl so bili ležaji na gredi/ojnici v tiltu.

Potem sem leta 2012 kupil yamaho na mornarju s predologo nogo. Ampak zadnji dan pred odhodom na morje pač ni bilo druge za dobit:D. 2014 sem jo zamenjal za kratko nogo, spet mornar.net, kratkonoga je bila kao v super stanju. Ampak mi je imela že na prvi vožnji sumljive jeklene zvoke. Vzel ven, razstavil uplinjače, nazaj nastavil, skladno z navodili v manualu. Glasovi so bili zmeraj bolj jekleni, dokler ni zaribal. Ampak se mi res ni ukvarjalo z njim. Vem, da bi ga lahko rešil, če se ne bi vozil, ampak sem si res mislil, ko ga j***

In tako se mi več ne ukvarja z rabljenimi outboard motorji, ker dejansko ne veš kaj imaš. Od tod tudi ideja, da se naredi na naslovni yamahi genaralka vseh generalk in mir.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jun 10, 2015 09:25

Moje osebno mnenje je da če boš naredil generalko in ti je u veselje star motor potem to naredi ker na takem čolnu nek nov motor smešno zgleda ker je enostavno preveč vredn za tako bano. Je pa res da so u večini novi motorji zanesljivi bolj od starih ampak le par let. Sam se vozim z motorjem 11 let starejšim od mene in mi ni večjega užitka in ko pride trenutek ko ga stisneš in te oni z novimi lahko še sam vohajo :D
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 10, 2015 09:28

Na GT 402 je 40 KM najbolj primerno.Imel sem ga 10 let(402)z Mercuryem40 2T.Tudi z vpisom ni nikakršnih problemov.Sem pa popravljal Yamaho 3cil.,ki je padla v vodo in po dveh sezonah je pričela gred(ojnica)mleti in obenem tudi zgornji ležaj.Motor sem razstavil,naročil tisti del gredi z bolcnom in ojnico.Gred so mi v Viatorju razprešali in sestavili z novim delom gredi.Gred se lahko kupi po kosih.Motor sem skompletiral in še danes veselo laufa.
mašinfirer
nortech
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a nortech » Sr Jun 10, 2015 12:44

Morda še kakšno mnenje za Tohatsuja? Nepričakovano se bolj nagibam k tej varianti. Dejstvo pa je, da bom za yamaho točno vedel kaj vozim, pri rabljenem Tohatsu pa ne...

Meni je načeloma vseeno kako zgleda motor na čolnu, samo da pališ in deluje. Ko sem imel čas in denar za najjače mrcine, je bilo drugače. In ta čas bo še prišel:)

Kot rečeno gre pri tej varianti samo za "water sports before breakfast. Every single day".

Hvala vsem ki boste še kak nasvet delili z mano!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 10, 2015 12:48

Tohatsu je čist uredu motor,bolj problematični so nekateri lastniki,ki nimajo posluha za stroj.Če ima človek dušo,jo ma motor tudi :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
matic5
Poročnik bojne ladje
Kraj: Križe

OdgovorNapisal/-a matic5 » Sr Jun 10, 2015 13:17

Živjo, jaz imam na mojem čolnu (5m) Tohatsuja M40 D 2t avtolube starega 11 let in deluje ko urca. Res je, da ko sem ga kupil je bil maksimalno ohranjen. Lansko leto ko sem se z njim prvič vozil sem imel skozi strah da me bo kje pustil pa niti enkrat ni pocukal ali da ne bi vžgal ko sem želel. Ko ga napolniš (napumpaš) z gorivom vžge na prvo, tako da z moje strani ti ga lahko le priporočam, kaj več o servisu pa ti lahko zaupa habibi VII, ki mi ga servisira (vsa čast habibi!).
Tu je tudi link posnetka ko sem se vozil, z ne polnim gasom, dva pomorščaka, 90l goriva in še 80l sladke vode, pa kar nekaj krame na krovu :-)
https://www.youtube.com/watch?v=4B1Azf6 ... e=youtu.be
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 10, 2015 13:23

Tohatsu je čisto v redu Japonska firma, ste pa izpustili Suzuki ki je sicer malo težji vendar ima od vseh največjo prostornino motorjev(že od 5-6KM naprej) in kolikor sem jih osebno razdrl so precej predimenzionirani, torej imajo še rezervo. Sicer je to tvoja stvar ampak tale generalka bo dražja od novega motorja pod črto. Težko najdeš slab motor, je pa veliko slabo vzdrževanih. Je pa res tudi to da so bili stari 2T narejeni za veliko delovnih ur in ne samo do poteka garancije. :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 10, 2015 14:18

mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov