Tomos 4.5-problem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » To Jun 23, 2015 21:47

Fantje, a v Tomosovo peto moramo dajati tudi Yamaha lube za 18eu liter in menjati vsake 3 dni??

Ne svečka ne mešanica pri Tomosu nista nobena težava. Pri tem motorju je pomembno, da IMA olje v gorivu in da ima Svečko z ustreznim navojem. Vse ostale oznake in kratice so pogojene samo s tem, na katerem mestu želite biti na dirki...

Ko prebiram te vaše T4 dogme se vedno nasmejem:)
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 23, 2015 22:08

Čado, veliko se moraš še naučiti.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Jun 23, 2015 23:35

cado1990 napisal/-a:Fantje, a v Tomosovo peto moramo dajati tudi Yamaha lube za 18eu liter in menjati vsake 3 dni?

Kar se olja v menjalniku tiče, ga preveriš po vsaki sezoni in če ni lepo ga zamenjaš. Drugače ga pa mirno pustiš. Eno tubo imaš za Tomosa dovolj, stane pa okoli 5 evrov. Čisto enostavno in poceni.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Sr Jun 24, 2015 00:58

Piki, pridi 1x na obisk v našo "ufičino" in boš videl kaj pomeni imet podrte Tomose preden mi predavaš o njem:)

dopuščam možnost, da mi poveš, v kateri točki se motim....

Se strinjam glede pete.... Samo, da mi dobimo olje na liter in ne v tubi....
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jun 24, 2015 08:30

Cado, nič ti ne predavam, le strinjam se ne s tabo v vsem...Tvoje sicer rahlo napihnjeno povabilo za obisk tvoje delavnice ali karkoli že imaš, bi brez težave sprejel, saj se rad učim in za razliko od nekaterih ne mislim, da vse znam, s Tomosi in razdiranjem pa sem se srečal že kar nekaj let pred letom 1990, sem pač kar nekaj starejši od tebe, v primeru, da 1990 v nicku pomeni letnico tvojega rojstva.

Prosim, če mi lahko razložiš, zakaj je po tvojem mnenju vseeno, če povprečen uporabnik T 4 pri režimu vožnje 3/4 do polnega plina uporabi svečko Bosna F 50 ali F 100 ?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jun 24, 2015 11:10

Tomos 4 rabi Bosna F80 oz. nadomestek z enako toplotno vrednostjo. Tu ni kaj filozofirat.

Kar se pa mešanice tiče, pa ni tako občutljiv vsaj po mojih izkušnjah. T4 je bil vsaj pri meni kratek čas na minimalnem gasu, vse ostalo na full. In takrat je vse vroče, prepih čez cilinder je tudi hud in vse potencialne saje oz. ostanke neizgorelega olja odnaša ven.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Jun 24, 2015 11:11

cado.....za tomosa je ravno svečka najpomembnejši faktor stabilnosti delovanja.
Tomos bo res lepo predel brez vsakršnih problemov s tem, da se pravilno nastavi vžig, uporablja kvalitetno olje za mešanico 2% ( kako stihl za motorke in kosilnice je bomba)( v preteklosti so bili glavni problemi povezani z navadnim oljem, včasih tudi kar motornim oljem za mešanico in 4% mešanico) in izbere pravo svečko. Tako imaš zagotovljen dopust brez odpiranja pokrova.

z nepravo svečko se bo ta namreč pregrevala oz ne bo dosegla prave temperature, posledično bo ob pregretju zmanjkalo iskre dokler se moteor oz. svečka ne ohladi ( lahko pa samo zamenjaš svečko in greš dalje), če je svečka prava, pa se voziš in voziš.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jun 24, 2015 11:28

Tako je, v najslabšem primeru ti lahko motor zaradi precej pretople svečke tudi ribne, recimo Bosna F 50 za poln gas, ker zaradi pregrevanja svečke odleti košček elektrode in pade v cilinder.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Sr Jun 24, 2015 13:54

No sedaj pa moje izkušnje:

V škatli, kjer zbiramo svečke se jih je nabaralo že cirka 263 (od vseh mopedov in izvenkrmnih motorjev v zadnjem letu). Ko smo za dopust izbrali 2 od 15 Tomosov, sta bili v njih različni svečki izbrani naključno (tista, ki pade prva pod roko). Kolega se je cel dopust vozil na minimalnih obratih in panulal. Baje, da nikoli ni pritisnil plina do konca. BP. Jaz sem cel dopust tiščal ubozca do konca in BP. Oba sva uporabljala najcenejše petrolovo olje. Olje v peti je bilo navadno...

Vaša teza je torej sledeča: Oba sva imela preklemansko srečo, da je Tomosaki zdržal?

Aja: Seveda so vsi Tomosi zloženi z strojniškim entuzizamom in razumom!

PIKI malo me spominjaš na mojo babico (nono): Ker imam samo 24 let in nisem preživel nobene vojne, sploh ne znam živeti:)
ELAN666
Kontraadmiral

ss

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » Sr Jun 24, 2015 14:25

že vidim da se boste skregal.........ego je hudič (tudi pri meni) predlagam da ; odprete hladno pivo .......jo spijete ........če imate ženo partnerko ljubico, ljubimca itd ........jo pošteno kresnete spredi in zadi..........potem odprete še eno pivo in uživate v življenju dokler se da ......

katera svečka je najboljša verjetno piše v navodilih , ki so jih verjetno pisali bolj usposobljeni oz z več izkušnjami kot nas večina tukaj. In v navodilih je bosna 80. zakaj ?? če motor dela ........naj dela.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jun 25, 2015 11:14

@Piki, ko se boš sprehajal po Novi Gorici, pa le pridi v našo "palačo", kjer boš kot gorf postrežen s pjačo iz hladilnika. Gre za ledenomrzlo vino, pivo, kokakolo ali ledeni čaj.

VODE IN PJAČE NA SOBNI TEMPERATURI STROGO NE STREŽEMO!

Da ne bo kdo rekel, da se kregamo!

P.S. ELAN666: V navodilih za moj šotor piše, da ga ena oseba postavi v 3 minutah, Pa ti garantiram, da bi navodila potrebovala amadma:)

Pa še tole:
Zakaj so vsi original vijaki na Tomosakiju pobruhane kvalitete in na navaden šraufciger in se jih po večini skorajda ne da odšraufat, če so izkušenci to zlagali skupaj? Se pravi, da smo mi, ki jih nadomestimo z kvalitetnimi imbus vijaki budale amaterske?
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Če Jun 25, 2015 11:31

In kje v Novi Gorici je ta palača, da pridemo na mrzlo pivo al pa vino. Lahko pa vržemo še kakšno o Tomosih, ker imam dva doma 4.5 in 4.8. Eden dela drugi pa verjetno ne. Je neuporabljen že 9 let.

lp.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 25, 2015 11:48

Cado, hvala za povabilo, v Novi Gorici sicer nisem prav pogosto, mogoče pa res kdaj.

T 4 ima sicer vse vijake inox, nekateri pa so res s čudno ozkim dosedom za izvijač, predvsem tiste tri, ki držijo spodnji okrov je včasih skoraj nemogoče odviti, ker sol zagrabi, takrat je res najbolje, da se jih zamenja z imbusi, tako sem storil tudi sam. T 18 je drugače "ves v imbusih", navadnih vijakov skoraj ni.

Predlagam, da nehamo posploševati, vse na Tomosu seveda ni suho zlato, tako slab kot nekateri menijo pa tudi ni. Glede izbire svečk si imel verjetno srečo, nisi napisal katero je kdo od vaju dveh vgradil, menim pa, da se tako (naključno) svečk ne izbira in se je treba držati nekih smernic proizvajalca za določen režim delovanja in tip motorja, predvsem kar se tiče načina hlajenja in hitrosti vrtenja motorja.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Če Jun 25, 2015 13:56

@Sova:

Bivši avtopromet, danes bolj znan kot Pintarsped... Ker vidim, da si iz Sukna, pa sploh ne bo problema:)

Piki: Kako naj vem, katera svečka je bila v katerem izmed motorjev, če niti ne vem, katere znamke je bila.... Morebiti je bila predhodno v vrtni kosilnici ali pa v dirkalnem helikopterju, kdo bi vedel:)

Pa še to:

Zanimivo je, da Tomosa vsi k....jo. Jaz sem imel s Tomosom težave kot mulc, ker smo se kar vozili in mi je 1x zmanjkalo olje v peti in je ležaj ribnil, in 1x ko me je 2 leti nazaj za prvi maj Tex vlekel nazaj v marino červar zaradi zamašene dize.... Drugače pa je resnica, da so povečini ljudje Tomose vozili, potem so jih čez zimo dali v klet brez niti oprat in spihat, drugo poletje je vžgal in zajebaval (že to je bil čudež), tretje poletje pa že ni več obratoval. Da bi pa kdo vložil 4.5 min vanj, pa ni niti pomoslil. Drugače je Tomos osnova dobra, matrjali povsem kvalitetni, še posebaj tisti z brezkontaktnim vžigom (torej brez platin z veliko bobino, cinšpulo (po latinsko: vžigalno tuljavo:)). Kritična točka so le vijaki v peti motorja za olje, ki so radi požrti.... Ravno prešnji vikend sem govoril z možakarejm, ki ima T4.8, da z njim VSAK večer ribari po Seči in okoli že cca. 20 let. Termična gupa je še tovarniško privijačena, Olje v peti 2x menjano.

In ja, letos je moj projekt s Tomosakijem na Gobi 600 vsaj Červar - Crveni - Červar, da dokažem, da deluje...
Grof85
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Grof85 » Če Jun 25, 2015 14:30

Olje Motul Scooter Expert 2-t je vredu za štirko?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov