Yamaha F50 - problem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jul 22, 2015 13:39

mk2014 napisal/-a: Na netu sem gledal, da je nekdo potopil uplinjač v vroči kis? Prosim za kakšen predlog.

Fosforna kislina pusti kovine pri miru, kamen pa požre. V znatni koncentraciji se jo najde v Ferosanu.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jul 22, 2015 14:30

Torej je ferosan primern za čiščenje uplinjačev? Vroč kis me pa spominja na kisle kumarce :D
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jul 22, 2015 15:07

mk2014 napisal/-a:Pozdravljeni,

ker je dopust za mano sem se lotil čiščenja uplinjačev. Pokanje je prenehalo :D

Za čiščenje uplinjačev sem porabil 5 ur z demontažo in montažo. Delal sem zelo počasi in previdno ter vse slikal. Drobne luknjice sem čistil z žičkami različnih debelin ter uporabljal carb cleaner in kompresor.

Med čiščenjem in sestavljanjem sta se pojavila dva večja problema.

1. V uplinjaču sem opazil na nekaterih mestih obloge podobne vodnemu kamnu. Nekatere sem zbrusil večinoma se pa ni dalo. Občutek imam, da se lahko to pokanje ponovi, če se odlušči kakšna obloga. Ali obstaja kakšna tekočina, da bi celi uplinjač potopil vanjo in bi stopila te obloge. Na netu sem gledal, da je nekdo potopil uplinjač v vroči kis? Prosim za kakšen predlog.

2. Okrogla tesnila vidna na prvi sliki ob demontaži padejo ven. Na tesnilih sem opazil, da so bila lepjena na uplinjač. Ugotovil sem, da je nemogoče sestaviti štiri uplinjače da se ta tesnila ne bi premaknila. Podobna tesnila na drugi strani so pa lepo držala na mestu. Ker mi druga ni preostalo sem uporabil sekundno lepilo ter tesnilo fiksiral na štirih mestih. Prosim za kakšen predlog glede fiksacije tesnil.

V kratkem bom naredil še sinhronizacijo.

Slika

Slika

Slika

Slika

Od sekundnega ti bojo gumice razpokale! Uporabi mast ali silikonsko tesnilno maso.
mk2014
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mk2014 » Če Jul 23, 2015 11:58

Težave so se pojavile tudi pri sinhronizaciji.

Pred časom sem naredil sinhronizator na stekleničke ampak sem se zaradi velike občutljivosti (tekočino lahko hitro potegne v motor) odločil, da prvo sinhroniziram na števce potem pa na fino s stekleničkami. Števci so kalibrirani in so relativno poceni (ca 5e) - slika tri. Na sliki je skrajno desni manometer najnižji uplinjač, skrajno levi pa najvišji uplinjač?

Sinhroniziral sem z vijaki na prvi sliki. Z najnižjim se nastavlja tudi prosti tek. V navodilih slika 2 piše, da naj bi bil podtlak ca 0.4bar (na sliki skrajno desni manometer). Nikakor ne uspem nastavit na vseh 0.4bar. Na zgornjih treh mi še približno uspe na spodnjem (prosti tek pa ne - manj od 0.2bar). Če odvijam najnižji vijak kar pri zgornjih vijakih povzroči povečanje podtlaka pri najnižjem povzroči znižanje prostega teka. Kako na najnižjem uplinjaču povečam podtlak?

Na forumu sem nekje zasledil, da naj bi bil podtlak ca -0.3bar?

Če prav razumem navodila sploh vsi tlaki nebi smeli biti enaki. Najnižji bi moral imeti največji podtlak vsak naslednji pa ca 13.3 mbar manj ??????

Kako se sploh sinhronizira? Na četrti sliki so označeni se eni vijaki za katere v navodilih piše da so Pilot Screw????

slika 1
Slika

slika 2
Slika

slika 3
Slika
slika 4
Slika
Nazadnje spremenil mk2014, dne Pe Jul 24, 2015 09:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Jul 23, 2015 12:20

mk2014 napisal/-a:T
Če prav razumem navodila sploh vsi tlaki nebi smeli biti enaki. Najnižji bi moral imeti največji podtlak vsak naslednji pa ca 13.3 mbar manj ??????

Hoj!

Glede na sliko (povezava 2) si razumel pravilno.

Četrti vplinjač je osnova za nastavitev ostalih treh, kateri gredo po 13,3 mbar navzdol.

Glej primer (Example) na povezavi 2.

Upam, da se ti bo izšlo kot treba.

Lep pozdrav.
Nazadnje spremenil Wisdom, dne Če Jul 23, 2015 17:29, skupaj popravljeno 1 krat.
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Če Jul 23, 2015 17:22

Popusti vse vijake iz prvega linka in vsakega počasi privij,da bo motor sploh tekel.Potem pa privjaš ali odvijaš te iste vijake,da se čimbolj približajo enaki vrednosti.Ne glej ,da boš sinhroniziral na 0,4 bar,ker boš težko kajti tudi vakummetri niso točni.Važno je da imaš vse 4 uplinjače na enakem podtlaku.Pilot vijaki so samo za fino nastavitev.
mk2014
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mk2014 » Pe Jul 24, 2015 09:36

akisek,

kar se tiče manometrov, mi je prodajalec zagotovil, da so točni - napaka manjša od 2% (firma se ukvarja z merilno tehniko).
Tisti kompleti na netu za ca 100 in več evrov za sinhronizacijo večinoma niso kalibrirani. Na sliki je zadnji malo drugačen (rostfrei z glicerinom, da duši nihanje kazalca), ker ni imel štirih enakih in je stal 10.5e.

Danes bom probal, tako kot predlagaš vse spravit na isti podtlak.

Ali bi lahko bili pilotni vijaki za količino goriva, ki prihaja v vplinjač? Moje svečke so črne. Bral sem, da je to lahko zaradi preveč goriva (mešanje goriva in zraka)?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 24, 2015 10:25

1.) Manometri nimajo oznake o natančnosti in manj kot 2% je le ugibanje. Naslednjič nabavi vsaj take, ki imajo na številčnici vtisnjeno K=1,5.
2.) Preveč bencina=črna svečka=manjša moč=dobro hlajenje=spiranje oljnega filma iz stene cilindrov=prehitro obrabljen ali zariban motor.
mk2014
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mk2014 » Pe Jul 24, 2015 10:45

SR290,

1.
Se opravičujem glede procentov, manometri so K 1.6

Slika

2.
Kako zmanjšam količino goriva v zmesi z zrakom? Ali so to pilotni vijaki? Na netu sem gledal in nekateri pišejo o fuel screw, mixture screw? Ali gre to za isti vijak?
akisek
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a akisek » Pe Jul 24, 2015 13:24

Pilot vijake bi jaz nastavljal potem,ko bi že približno izenačil podtlak.Pilot vijake sem jaz odvil 2 obr. in četrt.Sinhroniziral z vijaki iz prvega linka.Kazalci na vakum.metrih se naj nebi tresli.Potem sem šel sinhronizirati na flaške in sem z lahkoto sinhroniziral.Potem sem šele z pilot vijaki štelal zmes.Pri meni se z odvijanjem ali privijanjem pilot vijakov ni dosti spreminjal podtlak.Kontroliraj podtlake,štelaj pilot vijake.vzemi svečke ven in preveri kakšne so in če je kakšna sprememba.Pazi,da ne porušiš sinhronizacijo(podtlake).Delaj počasi,pri vsakem premiku vijaka pusti nekaj časa ,da se motor stabilizira.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jul 24, 2015 15:13

mk2014 napisal/-a:
1. V uplinjaču sem opazil na nekaterih mestih obloge podobne vodnemu kamnu. Nekatere sem zbrusil večinoma se pa ni dalo. Občutek imam, da se lahko to pokanje ponovi, če se odlušči kakšna obloga. Ali obstaja kakšna tekočina, da bi celi uplinjač potopil vanjo in bi stopila te obloge. Na netu sem gledal, da je nekdo potopil uplinjač v vroči kis? Prosim za kakšen predlog.

2. Okrogla tesnila vidna na prvi sliki ob demontaži padejo ven. Na tesnilih sem opazil, da so bila lepjena na uplinjač. Ugotovil sem, da je nemogoče sestaviti štiri uplinjače da se ta tesnila ne bi premaknila. Podobna tesnila na drugi strani so pa lepo držala na mestu. Ker mi druga ni preostalo sem uporabil sekundno lepilo ter tesnilo fiksiral na štirih mestih. Prosim za kakšen predlog glede fiksacije tesnil.

Da boš vedel v prihodnje. Tiste obloge so nastale , ker je bila notri voda in je oksidiralo. Jaz jih odstranim z res finim brusnim papirjem.
Tista okrogla tesnila pa namažem z mastjo in mi drži.
mk2014
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mk2014 » Ne Jul 26, 2015 11:53

Kar se tesnil tiče, sem probal z mastjo in jih ne zadrži na mestu. Tesnila so malenkost manjša ud utora na fergazerju. Tudi utor je zelo plitev.
Ko sestavljaš 4 fergazerje se ti neprestano premikajo in na koncu niti ne moreš preverit če se ni katero tesnilo premaknilo. Na drugi strani fergazerja so tudi tesnila, ki pa sploh niso problematična. Mislim, da ta tesnila niso najbolj posrečena.
mk2014
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mk2014 » Ne Jul 26, 2015 12:25

Sinhroniziral sem fergazer na podtlak ca 0.3bar pri 1000 rpm (slika 1).

Večjega podtlaka nisem uspel nastavit, če sem želel imeti vse na istem podtlaku.

Zgornje tri vijake sem privil (v smeri urinega kazalca) in ko se je na teh treh podtlak znižal (iz -0.4 na -0.2bar) se je hkrati na najnižjem podtlak povečal.
Nato sem nastavil na najnižjem vijaku prosti tek na ca 1000 rpm, ter začel počasi odvijat (nasproti urinega kazalca) zgornje tri vijake toliko, da so kazali vsi štirje manometri enako (ca -0.3bar).

Ali je to pravilno ne vem (glede na service manual), so pa sedaj vsi štirje sinhronizirani in motor lepo deluje. Ko se je motor ogrel je ta postopek trajal le 10 min.

Na sliki 2 pa kažejo manometri podtlak (ca 0.4bar) pri ca 4000rpm. Opazil sem tudi, da pri višjih obratih od 4000 začne podtlak spet padat na vseh.
Gas sem dajal ročno na motorju (os se ni vrtela).

Slika 1
Slika

Slika 2
Slika
Nazadnje spremenil mk2014, dne Ne Jul 26, 2015 16:03, skupaj popravljeno 1 krat.
akisek
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a akisek » Ne Jul 26, 2015 13:13

Točno tako je bilo pri meni.Isti postopek iste vrednosti.Zato sem napisal,da 0,4 podtlaka ni potrebno loviti,ker ga skoraj s takimi domačimi metodami nemoreš.Kakšne so pa sedaj svečke?Ali si sedaj probal s sistemom s flaškami?Me zanima če boš imel tekočino v uravnovesju ali boš moral še malenkost korigirati.
mk2014
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mk2014 » Ne Jul 26, 2015 13:49

akisek,

svečke so bile pred sinhronizacijo očiščene. V pol ure kolikor je motor delal se na svečkah ni poznalo nič. Verjetno je potrebno dalj časa, da se kaj pozna.

Kar se tiče nastavitve pilotnega vijaka sem bral, da je potrebno imeti digitalni obratomer (moj je analogni) in natančno gledat število obratov ob privijanju tega vijaka in ob najvišjih obratih naj bilo optimalno, ter to naredit pri vsakem pilotnem vijaku.
Na netu sem naročil digitalni obratomer za 14e ki je omenjen tu na forumu in se kabl od obratomera ovije okoli kabla, ki gre na svečko.

Natančno bom sinhronizilal s tekočino. Metoda z štirimi flaškami mi je preveč komlicirana in bom probal varianto z eno flaško (tudi pri štirih flaškah so vse med seboj povezane), nivoje tekočine pa bom gledal v cevkah, ki grejo iz ene flaške. Korigiranje bo po sigurno potrebno. Bom sporočil kako se obnese.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost