Vetus BULLFLEX

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Vetus BULLFLEX

OdgovorNapisal/-a snwl » Če Jan 29, 2015 08:42

Na jadrnici 33 feet imam osovino pritrjeno na menjalnik s pomočjo elastičnega gumijastega vmesnika, ki ga moram počasi zamenjati. Osovina je fiksirana s pomočjo utorne zagozde in dodatno še varovana z ustreznim vijakom, ki preprečuje izpad osovine (iz prirobnice --> statvene cevi --> barke, po možnosti sredi Kvarnerja :-).
In vprašanje. Sedaj sem nabavil Vetusov Bullflex, ki ga imam namen montirati pred začetkom sezone.
http://www.vetus.com/stern-gear-systems ... aft-1.html
Sistem ne uporablja več utorne zagozde ampak deluje na principu torzije. Ukvarjam se z vprašanjem kako naj dodatno varujem osovino, da preprečim njem morebitni izpad iz prirobnice? Ideje in predlogi dobrodošli.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Jan 29, 2015 21:26

Na moji barki je na osi znotraj privit naveden cink.
Ker je na suhem najprej nisem vedel zakaj je tam - ne preprečuje galvanskega požiranja osi ali vijaka - potem pa mi je kapnilo: tam je zato, da prepreči da bi os padla v morje, če sistem razpade.
Če stvar dela pa ne vem.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Pe Jan 30, 2015 13:04

Hvala za idejo. In če sistem razpade ali v takem primeru ne obstaja bojazen, da bi cink protektor poškodoval tesnilni ležaj? :(
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Ne Avg 23, 2015 12:08

Ker mi je bolj pri srcu jadranje kot pa popravljanje sem to sezono spravil pod streho z zamenjavo utorne zagozde (stara je bila že malo obrabljena). Po 500 preplutih miljah se je prirobnica ponovno pričela "oglašati" in sedaj je čas za popravilo oz. zamenjavo. Pri montaži sem opazil, da je tisti del osovine, ki leži v prirobnici obrabljen - cca 0,2 mm. Predvidevam, da mora biti premer osovine točno 25 mm, da bo Vetus BULLFLEX dobro "držal" (v celotni dolžini 65 mm) glede na to, da drži osovino na principu torzije. Rabil bi kakšen naslov mojstra, ki bi mi ta del obrabljene osovine ustrezno navaril in nato podrejal na 25 mm.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 23, 2015 19:52

Če imaš mad menjalnikom in statveno cevjo vsaj 30 cm prostora,bi bil čas,da si omisliš mogoče Aqvadrive sistem in pozabiš na stalno menjanje sklopov in strah kdaj se bo kaj podrlo.Odkar imam to zadevo imam mir s pogonom.
http://www.aquadrive.com/models.html
mašinfirer
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Avg 24, 2015 07:30

Prejšnji sklop je zdržal 20 let (od nove barke dalje). Bullflex bo zdržal vsaj toliko če ne še kakšno leto več. Potem pa se bomo počasi vsi skupaj pripravili, da postanemo "cipresniki". :-) :-) :-)
Torej naslov mojstra bi potreboval. Hvala.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 24, 2015 08:15

Bullflex sem že imel vgrajen in NI PRIMEREN za uporabo v navtiki zaradi vibracij.
Preizkušeno na lastni koži. Preberi več ...tukaj
LP NT
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Avg 24, 2015 08:56

No ja..... Ali en ali drug sistem, ena ali druga jadra, Frenk ali Janez, ...? Rešitev in njeno delovanje videl v praksi pri mehaniku, ki je servisiral in vgradil več motorjev, kot jih bomo vsi skupaj videli. Pooblaščen serviser za Yanmar, vladni mehanik za letala, vgrajeval pogonske sklope v Shipman-e in Skagene,.... Ahhhhh. Rešitev Bullflex vs Aquadrive je cenovno v razmerju 2: 10. Je pa itak res tudi to, da večino časa jadram.
A je res tako težko? Torej bi prosil za naslov mojstra. Če nimate uporabne informacije bi prosil, da se teme izogibate. Hvala.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov