OsmozaPSp

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OsmozaPSp

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » So Nov 21, 2015 12:14

Pozdravljeni Morjeplovci,

Moj namen ni bil takšen kot si nekateri predstavljajo tu na forumu ampak hotel sem samo obrazložit kaj se dogaja s plovili ki imajo osmozo.
O temu lahko debatiramo na debelo in široko celo leto in ne bomo prišli do pametnega zaključka. Sam imam opravka z osmozo vsak dan in vsaka barka ima drufgačen problem. Ta teden sem imel primer katerega nisem še nikoli videl in po 10 letih sem spet vidu nekaj novega. Vsekakor osmoza na plovilu ni prijetna zadeva in za sanacijo je potrebno prvo ugotovit zakaj je prišlo do tega problema (ali je problem pri gradnji, ali pri raznih poškodbah itd) in potem se lotit sanacije. Jaz sem hoblal, rašketal,brusil in na koncu sem kupil peskalni stroj kateri je primeren za delo na poliestru in sem videl da je to zaenkrat najboljša rešitev . Ko brusiš si sproti zakrivaš napake in mehurje tako da ne svetujem.
Vi raje postavite kakšno vprašanje ker mi bo lažje kot pisat iz glave. Bi bilo predolgo.

LP
PS . Za tiste ki mislijo da sem tu zaradi reklame pa se motijo. Če bi hotel reklamo si bi naredil spletno stran in se oglaševal.
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » So Nov 21, 2015 13:19

Pozdravljen,

Sam bi ti najprej rad postavil eno splošno vprašanje glede osmoze. Veliko tega si videl in me zanima tvoje mnenje.

Letos, ko sva s kolegom iskala barko za nakup, sva srečala in spoznala veliko ljudi in pogledala kar nekaj bark.

Glede osmoze:
- spoznala ljudi, ki niso ravno poznavalci problematike, pa so rekli. Ah, to meni ni pomembno,..., in veselo jadrajo še naprej
- spoznala ljudi, ki niso ravno poznavalci, pa so s tem zelo obremenjeni in nesrečni,....pa vseeno jadrajo
- spoznala ljudi, ki so mojstri v navtiki, pa se na tovrstne težave ne ozirajo prav dosti, in lepo jadrajo
- spoznala ljudi, ki so mojstri in pravijo: Samo prste proč od takšne barke.
- spoznala ljudi, ki so zatrjevali (in bili resnično prepričani), da njihova barka nima osmoze. Ko sva jim jo pokazala in ko so jo potrdili tudi njihovi kolegi, so mislili, da je konec sveta. Zdaj jadrajo nesrečni.

Zanima me, kaj ti meniš in kaj je po tvoje pravo, zdravo razmišljanje glede tovrstnih težav ?
kalužni mali
NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » So Nov 21, 2015 14:24

Vsak ima svoje mnenje.
Barka zaradi osmoze see ne bo potopila prvih 10 let pol pa bo tudi to možno da se zgodi.
Ce srecno ali nesrecno jadrajo je stvar samo v temu kaksen miselni vzorec si ustvarijo ljudje v glavi.
Osmozo lahko pustisbpar let ampak pol jo moras sanirat. Dlje casa jo pustis vec sldela imas in vecji strosek sanacije. Ko stecas prve muhurje na barki je to relativnonppceni za saniranje. Ko pa je barka polna mehurjev pa lahko pride tudi to te faze da moras na novo eno plast laminirat.
Vsak naj odloci zase.
Pokitat in skopat tri mehurje ne more bit drago.
Pottebno pa jo je dobro posusit na kopnem.

Lp
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Nov 21, 2015 14:32

NAVTIK.AL napisal/-a:Ko pa je barka polna mehurjev pa lahko pride tudi to te faze da moras na novo eno plast laminirat.

Torej, če prav razumem, se da vsako barko zrihtat, tudi če jo je osmoza že močno načela... ali se motim?
NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » So Nov 21, 2015 14:36

Tako nekako. Vse je odvisno od tega kolko denarja se splaca vlozit v plovilo. sanacija te lahko stane 1000 lahko pa 10.000.
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » So Nov 21, 2015 16:41

Ali pravilno razumem, da torej "primarna" osmoza izhaja iz same gradnje barke?
Da je torej odvisna od uporabljenih komponent, od pravilnih razmerij med komponentami, od mešanja komponent, od konstantnosti pogojev, pri katerih se lamelira barka, ( temperatura, vlažnost, ...)...in posledično torej od stopnje reakcije med komponentami ? Nezreagirani del posamezne komponente (zaradi pogojev ali napačne mešanice ob lameliranju) je tleča pretnja za pojav osmoze in od deleža takšne snovi je odvisno kdaj in v kakšnem obsegu se bo osmoza na trupu pojavila ?
Ali torej lahko razmišljamo v smeri, da je osmoza na nek način prirojena vsaki
izdelani barki in torej nihče ne more trditi, da njegova barka osmoze nima in lahko le govorimo o tem, ali je osmoza trupa vidna ali ne ?

Prosim za popravke, če sem pisal neumnosti ?
kalužni mali
NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » So Nov 21, 2015 21:00

Barke se peskajo tudi zaradi odstranjevanja premazov ki se skozi
Leta kopicijo in se zacnejo luscit itd. Vecina ljudi ki mi pripelje barko za peskat recejo da ni osmoze in se lotim z finim prskom da ne poskpdujem prevec gelcoat. Lahko ti potrdim da 8 bark na 10 imajo osmozo vsaj take kot mi pripeljejo meni na peskanje. Pač nekateri to popravljajp nekateri pa enostavno recejo to je se ok. Tu nastane problemcek ker iz mehurjev se pocasi zacne cedit ven kislina in prajmer ne prime na mokro povrsino. Tako da na koncu je to potrebno vsaj skopat ven in pokitat da lHko sploh gres z delom naprej
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Ne Nov 22, 2015 20:20

Navtik,al
super da si se spet oglasil !

Glede osmoze slišim govorice, da se je ne da znebiti. Da se sicer lahko potuhne vendar slej kot prej spet udari ven,
Kakšno je tvoje mnenje ?
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Ne Nov 22, 2015 20:44

Tudi sam tako razumem osmozo. Bom vesel, če se motim ?
Verjetno pa se jo s sanacijami časovno občutno zajezi ?
A ni to morda nekako analogno nekdanji rji na avtmobilih ?Mislim to, da se je ne da popolnoma znebit, ko je enkrat prisotna.
kalužni mali
NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » Ne Nov 22, 2015 21:01

Vse je odvisno od tega kaksno vrsto osmoze ima vase plovilo oziroma kaksne napake so bile narejene pri sami gradnji. Ce je to neka povrsinska osmoza se zagotovo jo da trajno odpraviti, ce pa je to velika napaka pri gradnji bomo jo blokirali za kr nekaj let vsekakor pa barka ne bo razpadala. Veste kako jaz recem temu: vsi imamo raka v sebi ampak nekaterim se razvine nekaterim pa ne vsekakor pa ga moramo vzdrzevat da nas ne pobere.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 22, 2015 21:02

Jaz pa še nisem slišal/prebral, da bi se kdo potopil zaradi osmoze...

Mislim, da je vse preveč strahov okoli tega.
Ok recimo, da so en ene barke res problem ampak če pa imaš mehurček, dva tri... pač sproti saniraš (ob letnem dvigu AF)...
NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » Ne Nov 22, 2015 21:02

Rak naj bi bila osmoza da ne bo kdo napacno razumel
NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » Ne Nov 22, 2015 21:04

Tocno tako al . Ko pa bos barko speskal bos videl da niso samo tri mehurcki. Pod barvo se marsikaj skriva
al

Re: OsmozaPSp

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 22, 2015 21:12

Sej to si že na začetku zapisal:

NAVTIK.AL napisal/-a:O temu lahko debatiramo na debelo in široko celo leto in ne bomo prišli do pametnega zaključka.

in se s tem kar strinjam.
Super, da vemo na koga se obrniti v primeru te težave.

Jaz imam samo malenkostno drugačen pristop.
Preveč je strahov med navtiki v smislu: kaj pa če to... kaj pa če tisto...

Daj morda napiši katere barke so zaradi slabe gradnje podvržene osmozi.
Če je to stvar konstrukcije razumem, če pa je mehurček, dva pa sem še zmeraj mnenja, da je ne bi strgal/peskal itd... cele ampak bi to reševal parcialno, sezonsko...
NAVTIK.AL
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a NAVTIK.AL » Ne Nov 22, 2015 21:25

Tezko je opredelit katere barke imajo osmozo. Odvisno je vse od ppgojev ki je imela ob sami gradnji. Danes lahko naredi fabrika barko ki bo imela osmozo jutri pa barko ki bo polna osmoze.
Lahko pa vam povem da nisem peskal nikoli bavario ki ima osmozo. Najvec bark z osmozo ki sem imel po rokah so y999

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov