Sidrna veriga

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Primoz
Naddesetnik

Sidrna veriga

OdgovorNapisal/-a Primoz » To Apr 28, 2009 23:22

Pozdravljeni!

Hvala vsem članom za veliko koristnih informacij, ki ste jih »pustili« na portalu, z veseljem jih prebiram. :D

Nikjer pa nisem našel problema, s katerim se spopadam. Namreč, preko zime je prvih 15 metrov verige tako močno porjavelo, da jo je potrebno zamenjati. Manjše spremembe barve verige sem sicer opažal že zadnji dve sezoni, pripisoval sem jih temu, da je to pač tistih 15 m verige, ki se ob sidranju vleče po tleh in je zato bolj obremenjena. Veriga je stara 12 let, med sezono ter predvsem na koncu sem verigo vedno spral s sladko vodo.
Je ta »razpad« verige povezan z življenjsko dobo ali pa s kakšnimi nezaželenimi galvanskimi tokovi, ki prehajajo preko vinča na verigo in potem na nosilec sidra? Ima mogoče kdo izkušnje s tega področja?

Hvala v naprej za informacije.

Lp,
P.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Apr 29, 2009 08:38

jaz sem rešil zadevo z inox verigo, je dražja a se isplača :wink:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Apr 29, 2009 10:22

Primož, pozdravljen na Morjeplovcu.
Kot si že sam omenil, je to povezano z življensko dobo raznih materialov. 12 let se mi tako in tako zdi zelo visoka dosežena starost. Kot je že napisano na forumu, tudi nerjavno jeklo mora biti posebno za morsko vodo.
To je zelo agresivno okolje za "navadne" kovine. Tudi če so pocinkane, kot predvidevam da je tvoja, ne zdržijo dolgo. Potreba po menjavi je sedaj tukaj. Ali se boš odločil za RF verigo, kot ti priporoča Marec, ali navadno, je tvoja odločitev. RF je sicer kar nekaj dražja od drugih, je pa vedno lepo svetleča, tako da je tudi okras plovilu, kar pa rjava veriga ne more biti, pa če je plovilo še tako urejeno in lepo.
LP
Primoz
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Primoz » Sr Apr 29, 2009 12:36

Ja, tudi sam se nagibam k RF verigi kljub ceni.
Ob spuščanju/dvigovanju letijo delci rje vse naokoli, to pa zagotovo ni najlepše za izgled plovila.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Apr 29, 2009 13:03

Pa še kvaliteta posameznih členov ti je dana.
Nekateri kupijo pocinkano verigo, čim cenejšo, za nekaj sezon. Problem pa nastane takrat ko se ta poceni členi začnejo od utrujenosti in slabše kvalitete jekla, daljšat in s tem tudi ožat, torej se raztegnejo in ne pašejo več v vinč za dvig sidra. Ker se vedno bolj zatikajo, trpi tudi vinč, kateri pa je kar dragi.
LP
Primoz
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Primoz » To Maj 05, 2009 21:42

Atilone, hvala za odgovor.

lp, Primoz

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov