Čiščenje vodnega kamna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

janko
Kapitan korvete
Kraj: KK

Čiščenje vodnega kamna

OdgovorNapisal/-a janko » Če Maj 14, 2009 06:59

Pozdravljeni forumci,

Zanima me kako bi se znebil vodnega kamna, kateri je naslal v hladilnih kanalih izvenkrmnega motorja Suzuki 50 (4T).
Ko ga vžgem, na začetku zelo šprica voda, kasneje pa čezdalje manj (zamaši se tazadnji čep iz motorja), ker je pol kamna v notorju.

LP J
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Maj 14, 2009 07:35

Pa si preürican, da je kamen v kanalih ali je kolicina vode povezana z pretokom skozi termostat? Opisi pretok bolj natancno prosim!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Če Maj 14, 2009 09:39

Pozdravljen!

Na svojem Suzuki 2T 40 HP sem termostat očistil tako, da sem ga prekuhal v vreli vodi z malenkostnim dodatkom citronske kisline v prahu. (kot za čistit zobne proteze javascript:emoticon(':D') - ampak ne svoje).

Postal je kot nov.

Prej je bil ves zapacan s kamnom in ni zapiral pravilno. Bil je stalno odprt.
Zato pa tudi motor veš čas hladen.

Sedaj je OK. Pa tudi indikatorski curek vode je OK.

Preveri termostat, če ni zamazan s kamnom in če ti pravilno odpira.
Ko vzameš termostat ven pa vidiš delno tudi kanle, kakšni so.

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Maj 14, 2009 09:50

Poskušaj najprej s kisom za vlaganje in v njem zaženi motor, da bo namesto hladilne vode kis, v kolikor pa je mogoče pa je potrebno vse rastaviti in kar je kovinskega dati v HCl kislino. Tako se čistijo toplotni izmejevalci, pri vgradnih motorjih. Lahko pa tudi v kanal, ki ga najprej začepiš naliješ HCl, pustiš nekaj časa nato odpreš kanal in spereš z vodo. To ponoviš parkrat da se kanal sčisti.
Samo dvomim da bi lahko imel toliko kamna v motorju, razen če ni 20let star oziroma da delaš vsaj 500ur letno. Po moje je vzrok da ne šprica hladilne vode kje drugje. Ni mi pa jasno kaj misliš s tem nešpricanjem. Običajno imajo večji motorji glavni curek skozi propeler oziroma pri luknicah v peti motorja, se pravi v spodnjem delu, odvisno od posameznega motorja. Tisti manjši curek pa je bolj kontrolni in nima veze. Prej bi rekel, da imaš začepljeno luknjico manjšega curka, poskusi malo sčistiti z žico, tako da z zunanje strani vtikaš žico kolikor gre. Možno je tudi, da je kaj narobe z impelerjem, tako da bi v tem primeru jaz še tega zamenjal.

Vzami ven termostat kot predlaga Tom, pa boš takoj videl kanale in koliko je kamna.
janko
Kapitan korvete
Kraj: KK

OdgovorNapisal/-a janko » Če Maj 14, 2009 11:32

Hvala vsem!!

Čudi me to, da ko prižgem motor prvo zolo šprica ven voda, čez nekaj časa delovanja cca. 2 min. pa šprica voda z blagim curkom komaj opaznim. Če med delovanjem pihnem v vodno cev iz motorja spet začne dobro špricati cca 2 min.
Najverjetneje bo termostat, moram ga odpreti in spucati.

http://store.brownspoint.com/df50/fig016-05001F.asp

6-3 17670-94402 Thermostat 60c 1 $37.59 Opt: 1999-2008

Je to ta termostat???
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Maj 14, 2009 13:00

Jap. :wink:
Guma je guma, zaenkrat.
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Maj 15, 2009 10:35

Ko očistiš termostat ga posizkusi v topli vodi ali odpira in zapira OK.

Jaz sem dal na kuhalnik vodo, jo segrel proti vrelišču in v njo položil bimetal termostata - takoj se je premaknil. Ko ga vzameš iz vode pa se povrne v prvotno lego.

Ko je bil zamazan s kamnom pa se sploh premaknil ni.

LP
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Maj 15, 2009 10:41

Drugače pa mislim da je najbolje kupit nov termostat in imaš mir. Rajši dam 30 eur za termostat kot pa da se mi sredi morja motor pregreje ali še kaj hujšega. 8)
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Maj 15, 2009 10:49

Moj termostat je povsem mehanski. Bimetal odpira, ko plava v topli vodi.
Tako da če ga očistiš v topli vodi mislim, da nimaš kaj pokvarit. Ali bo delal ali ne. To pa pred vgradnjo poskusiš v topli vodi, kot sem napisal.

Jaz sem ga očistil in dela - vse OK.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov