torpedo 18/24

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bojbal

torpedo 18/24

OdgovorNapisal/-a bojbal » So Apr 09, 2016 08:39

Imam enoročno komando( volvo) za torpedo 18/24. Zelo težko prestavlja kopčo. Ima kdo izkušnje z nastavitvijo.
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » Sr Apr 13, 2016 21:59

Jaz sem problem rešil tako, da sem na vzvod navaril dodatnih 8 cm palice Fi=12 mm, zvrtal dve dodatni luknji in zajlo prestavil više. Tako sem dobil večjo ročico in prestavljanje je veliko mehkejše.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Apr 13, 2016 22:44

Eno vprašanje. Kako imate narejeno za ugasnit motor? Ali je elektro ventil ki zapre nafto ali je kaksna druga fora? To me zanima ker imam na mojem dvorocne komande pa sem ze mislu predelat na enorocne pa ne vem kako pol ugasnit motor ker sedaj enostavno zaprem gas do konca in ugasne...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » Sr Apr 13, 2016 23:16

Enako. Nobenega električnega ventila.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Apr 14, 2016 09:11

Kaj imaš potem posebej zajlo za potegnit? Ker pri enoročni komandi ko je na sredini običajno pomeni prosti tek, tako, da motorja ne moreš ugasniti preko te komande. Pri dvoročni pa lahko enostavno gas čist zapreš in ugasne.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » Če Apr 14, 2016 17:40

Opravičujem se za nejasen in zavajajoč odgovor! Sam nimam enoročne komande; na prvi post sem odgovarjal, kako sem rešil problem trdega menjalnika. Če je to rešitev za dvoročno, je verjetno tudi za enoročno - saj je vzvod menjalnika v obeh primerih isti. Vse, kar sem naredil, je to, da sem ga podaljšal in s tem povečal ročico. Pretikanje je zdaj mehko.

Zvrtal sem dve luknji, ker nisem vedel, katero bom uporabil, oz. koliko imam zajle v komandi. Uporabil sem prvo luknjo, ki je kake 3 - 4 cm oddaljena od originalne. Kako bo to delovalo z enoročno komando, ne vem. Vse je odvisno od tega, koliko hoda največ dovoljuje.
sercruser
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sercruser » Če Apr 14, 2016 19:10

evovii napisal/-a:Eno vprašanje. Kako imate narejeno za ugasnit motor? Ali je elektro ventil ki zapre nafto ali je kaksna druga fora? To me zanima ker imam na mojem dvorocne komande pa sem ze mislu predelat na enorocne pa ne vem kako pol ugasnit motor ker sedaj enostavno zaprem gas do konca in ugasne...

jaz mam na svojem torpedu tudi tako. gas nazaj in ugasne...A je pri tem lahko kak problem?

Kdo je na strani

Po forumu brska: dole in 1 gost