sončne celice
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
sončne celice
Pozdravljeni
Na barko sem montiral sončno celico 150w. Potem pa je nastal problem. Ko sem izklopil glavno stikalo, je bil še vedno tok. Se pravi da je delal radio , hladilnik itd. Zanima me, zakaj je še vedno tok, če sem izklopil glavno stikalo. Ko pa sem odklopil celico, je vse delalo kot je treba. Ni mi jasno kako pride tok mimo stikala, samo kadar je priklopljena celica.
Na barko sem montiral sončno celico 150w. Potem pa je nastal problem. Ko sem izklopil glavno stikalo, je bil še vedno tok. Se pravi da je delal radio , hladilnik itd. Zanima me, zakaj je še vedno tok, če sem izklopil glavno stikalo. Ko pa sem odklopil celico, je vse delalo kot je treba. Ni mi jasno kako pride tok mimo stikala, samo kadar je priklopljena celica.
Hoj!
Če glavno stikalo prekine glavni tokokrog potem bi morala biti napetost na sponkah za glavnim stikalom nič. Od kje napetost iz solarnega regulatorja pride na radio in hladilnik boš moral pa podrobneje raziskati oz. z AVO metrom poiskati kje vse je električna napetost, ko dela sončna celica.
Lep pozdrav.
Če glavno stikalo prekine glavni tokokrog potem bi morala biti napetost na sponkah za glavnim stikalom nič. Od kje napetost iz solarnega regulatorja pride na radio in hladilnik boš moral pa podrobneje raziskati oz. z AVO metrom poiskati kje vse je električna napetost, ko dela sončna celica.
Lep pozdrav.
Pa ti veš kaj o elektriki in vezavi... fantje ne se igrat s sončnimi celicami tokovi so veliki in lahko pride do sranja.
Če si vezal celico na regulator in iz regulatorja samo direktno na akumulator pa seveda še kakšno varovalko vmes, nima kej špilat ko odklopiš glavno stikalo.
Bom vprašal po kmečko, koliko žic imaš priklopljenih na regulator?
Če si vezal celico na regulator in iz regulatorja samo direktno na akumulator pa seveda še kakšno varovalko vmes, nima kej špilat ko odklopiš glavno stikalo.
Bom vprašal po kmečko, koliko žic imaš priklopljenih na regulator?
https://medisken.si
Res se ne špilat s tem! Solar plošča s 150 W je divja zadeva in lahko hitro tudi kaj skuri, zažge in potem pogoriš pol marine!!! Točno to je bil vzrok v marini Punat pred par leti na suhem delu marine...
Očitno je regulator vezan za stikalom, kar je narobe in kar so že pred mano rekli. Ne se zajebavat, pokliči strokovnjaka in naj pogleda!!!
Očitno je regulator vezan za stikalom, kar je narobe in kar so že pred mano rekli. Ne se zajebavat, pokliči strokovnjaka in naj pogleda!!!
Gregor, kje naj bi bila varovalka? Med regulatorjem in celico, ali med regulatorjem in baterijo? Pri navodilih za montažo ni nikjer napisano, da je potrebno montirat varovalko, zato je jaz tudi nimam.......kaj se lahko zgodi? Vezano pa imam tako kot MAR-SOL (celica, regulator, baterija),.....samo ,da pri meni dela tako kot mora.....
mirno morje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta