Tomos 4.8, propeler in gumb za izklop

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

avion
Poročnik fregate

Tomos 4.8, propeler in gumb za izklop

OdgovorNapisal/-a avion » Sr Apr 27, 2016 13:38

Zdravo,
Danes sem imel malo časa in sem iz zimskega spanja zbudil Tomos 4.8. Vžgal je lepo. Sem pa opazil dve stvari:
1. Propeler imam en krak poškodovan malenkostno (glej pripeto sliko). Ali to kaj vplival? Bi bilo smiselno popravljati?
2. Gumb za izklop ne dela. Oziroma ne dela vedno. Moram res večkrat pritiskat, da uboga. Kaj bi lahko bilo? Kaj pogledat?
3. Ko sem prvič prižigal, je večkrat špaga šla v prazno. Potem ko je enkrat užgal, potem ni bilo več težav, tudi pri ponovnem užiganju, je vedno zagrabilo v polno, v začetku pa je šlo res večkrat v prazno. Kaj je vzrok temu?

https://onedrive.live.com/redir?resid=4 ... hoto%2cJPG

https://onedrive.live.com/redir?resid=4 ... hoto%2cJPG
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Sr Apr 27, 2016 14:11

Ni slike. Se odpre tole https://onedrive.live.com/redir?resid=42FFAA336EB919D4 vsaj meni.

lp.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 27, 2016 15:13

Propeler se da lepo popravit(poklofat)s plastičnim kladivom in lesenim podstavkom.Ne udarjaj premočno,bolj na pogosto in na kratko.če boš s silo ti lahko poči.Gumb za izklop,žičke snemi dol in stikalo demontirej.Podrig in očisti notranji medeninasti kontakt,malo ga premaži z mastjo,da ponovno ne oksidira.Kable priklopi nazaj,vseno kam daš koga.Pokrov ročenega zagona snemi in tiste tri valjčke malo pošpricaj z WD,da se sprostijo in da se lepo gibljejo.Ne maži ali špricaj z mastjo.
mašinfirer
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Apr 27, 2016 15:43

drugace mam se enega Doma, mislim da je levi trikraki
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » To Maj 31, 2016 12:15

habibi Vll napisal/-a:Propeler se da lepo popravit(poklofat)s plastičnim kladivom in lesenim podstavkom.Ne udarjaj premočno,bolj na pogosto in na kratko.če boš s silo ti lahko poči.Gumb za izklop,žičke snemi dol in stikalo demontirej.Podrig in očisti notranji medeninasti kontakt,malo ga premaži z mastjo,da ponovno ne oksidira.Kable priklopi nazaj,vseno kam daš koga.Pokrov ročenega zagona snemi in tiste tri valjčke malo pošpricaj z WD,da se sprostijo in da se lepo gibljejo.Ne maži ali špricaj z mastjo.

Včeraj sem še enkrat pogledal. Stikalo za izklop ima se mi zdi tri pine, medtem, ko sta bila gor priklopljena samo 2 žičke. 3. ni bilo okoli, da bi mankalo. Sem samo žičke malo pošprical, pa une pine, pa je sicer mogoče za občutek malo bolje ugašalo, ampak še vedno pa ne vedno, ko sem pritistnil.
Glede špage za vžiganje...sem une tri šraufe odšraufal, sem želel dvignit pokrov, ampak je takoj un feder začel ven lezt. Sem se malo ustrašil, da ne bom mogel spravit nazaj noter. Je tist feder težko dat nazaj notri?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Maj 31, 2016 12:37

Stikalo je treba odpreti in očistiti tisto okroglo ploščico, ki je oksidirana.Ja s fedrom, če nisi pazljiv, se zna zgodit, da se boš kar malo zabaval.Da pa se ven potegnit brez, da se feder sproži.Ne smeš pa fedra mazat s kakšnjo mastjo, lahko lepo opereš in namažeš s kakšnim redkim oljem(za kolesa), vendar malo, ker se drugače pri zagonu feder rad zlepi in pol preklijnaš vse živo.Tudi tiste tri valjčke,le z oljem.
mašinfirer
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Maj 31, 2016 12:51

kr3mn1 napisal/-a:drugace mam se enega Doma, mislim da je levi trikraki

A propeler :?:
A za T4,8 :?: Katre dimenzije pa je :?: Iščem enega 120, za T4,8 :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » To Jun 07, 2016 14:54

Ok, se pravi če prav razumem, so razlog za to, da gre včasi poteg v prazno ti trije valjčki? Danes bom po vsej verjetnosti raztavil in dal tudi ta feder dol, potem pa ko dam nazaj gor, pazim, da se bodo valjčki lepo vsedli nazaj. Drži?
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » To Jun 07, 2016 19:51

Pozdravljeni,
Danes sem si vzel čas, odprl zgornji pokrov. Izgledalo je vse lepo. Glej spodnjo sliko. Vseeno sem potem ta feder dal ven, ga še enkrat navil, nazaj sestavil, vendar enako kot prej. Včasih se potegne v prazno. Sej nekdo bi rekel, da kompliciram. Ker itak motor užge zelo hitro, ampak vseeno me moti, da občasno potegne v prazno. Takrat prav tako grdo "zaruži". Za lažjo predstavo prilagam spodnji filmček. Na filmčku se lepo vidi, kako so prvi trije potegi pravi (se obrne bat), medtem ko gresta 4. in 5. v prazno. Verjetno je nekaj narobe z mehanizmom, ki "odklopi" poteg od gredi...zelo laično predstavljeno. Ker kot vidite špago lepo vedno nazaj potegne. Nekaj je narobe, ker v določenih primerih poteg ne obrne bata. Sej možno, da je to kakšen varnostni mehanizem, ker n bencina ali pa kej takega, čeprav dvomim.
Ima kdo kakšno idejo/izkušnjo?

Prikaz filmček

Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 07, 2016 20:45

ni narobe s z motorčkom ti ne delaš prav .Počas moraš povlečt,da se zaganjać zatakne in pol sunkovito potegnt pa ne bo nikol ružlo
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » To Jun 07, 2016 21:42

Sigurno? Sej možno, da res. Sam zanimivo mi je to, da recimo pri prejšnji Tomos 4, se mi to ni nikoli zgodilo.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Jun 07, 2016 22:41

Odmontiraj pokrov ventilatorja in preveri šalčko okoli 3 valjčkov ki so vpeti na os ki je povezana z vrvenico. Ta šalčka se mora vrteti trdo da potisne valjčke ob steno luknje na ventilatorju.
Mato :wink:
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » Sr Jun 08, 2016 12:39

Zdravo,
Pomojem, da sem uspel popravit. Napako sem delal, ker sem šel odpirat vse od začetka. Veliko časa in truda mi je vzelo, ker dsem odpiral povsem zgornji pokrov, v katerem je navitje. Pomojem, da je razlog da je pri meni včasih šlo v prazno podložka z zobcem, ki je spodnji levi sliki obkrožena z rdečo (št. 2). Zobček je bil zvit, tako da se ni vedno zataknil ob zatič, ki je povsem spodaj. Sem ga poravnal, tako da sedaj vedno zagrabi.
Me pa sedaj skrbi sledeče. Ko sem vse skupaj nazaj sestavil in tudi ornk zašraufal, popolnoma zgornjo matico (na desni sliki označena s številko 4). Potem sem to matico nekoliko odšraufal in se je lepo vrtelo. Res je bilo, da tudi ko sem raztavljal mi je bilo zanimivo, da ta matica ni bila pretirano zašraufana.
V navodilih piše, da jo je potrebno zašraufati z 18Nm. To se ne predstavljam, koliko je to. Morebiten problem sedaj vidim v tem, da to matico nisem preveč zašraufal. Kaj ostali mislite?
Slika
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Jun 08, 2016 13:43

Matico moraš dobro zategnit ne pustiti odvite.
Preveri ali imaš podložko poz.4 na levi sliki in poz.1 na desni sliki.
in ali je še katera od teh kriva. Tudi ta poz.4 se mora lepo ujeti v utor.
Mato :wink:
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » Sr Jun 08, 2016 14:34

Ja imam vse te podložke. 4. je ravna, sem preveril. Sej matico zašraufam, vendar ne preveč. Če jo preveč se ne premika. Ne vem, kaj bi še lahko bilo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov