Popravilo PASERA INSTRANKA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Bicostuff
Naddesetnik

Popravilo PASERA INSTRANKA

OdgovorNapisal/-a Bicostuff » Sr Jun 22, 2016 12:25

lep pozdrav vsem skupaj,
zanima me vaše mnenje glede popravila barke, katera ni bila vožena/vzdrževana približno 15 let. Na žalost teh 15 let ni čakala na suhem ampak kar v morju. Kar bi bilo za popravit/obnovit je praktično skoraj vse razen kabine. Zelo dobrodošli bi bili predlogi kako in kje se lotit popravila, in če bi mogoče znal kdo oceniti strošek popravila? torej nova vrata, lesena naslonjala nad klopcami, vratca za rezervar, nov premaz plastike na zgornjem delu? luči....

hvala vsem za pomoč.

lp.

na spodnji povezavi se lahko vidi (video + foto) kakšno je stanje barke (zgoraj-spodaj)

https://youtu.be/avCbDx5qLjg
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 22, 2016 12:48

Ne bi te rad strasil ampak tista vrata so najmanjsi problem. Tukaj je glavno vprasanje dno plovila in osmoza. Dobro nekaj so ze školjke vredne. :wink:
Bicostuff
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Bicostuff » Sr Jun 22, 2016 19:01

ja vem da je največji problem spodaj :( se to sploh splača popravljat?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jun 22, 2016 20:11

.

Splača, splača?

V roke vzet, pa zrihtat!

Takole vidim zadevo. Barka je v slabem stanju, to je res, ampak ni neki dragulj za katerega obnovo boš porabil ogromno časa in denarja. Paše skoraj v vsako garažo, pod nadstrešek, ....

Če se vidiš na njej, če imaš vizijo, potem se gre v obnovo. Nekaj kilogramov materjala, nekaj lesa, pridne roke in bo! Tudi, če se projekt sfiži, ne boš bankrotiral.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Sr Jun 22, 2016 21:13

Poglej tole od paleta
Slika
in kaj je nastalo na koncu
Slika
Zato veselo na delo pa ne obupat pa še kako sliko obnove nalimat in končni izdelek ne pozabi pokazat.

ps. pale sem si sposodu tvoje slike, če kaj ni prav brišem.

lp.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Jun 22, 2016 21:21

Ce je 15 let zdrzala v vodi kaj je priblem.Rukni ven sopucaj.Za 2k eur vlozka se bo blescala.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Jun 23, 2016 09:32

Tudi jaz imam Istranko in sem zelo zadovoljen! Toliko školjk v "primerni" vodi hitro (leto, dve brez plovbe) dobiš. Tudi plastiko z ustreznim čistilom učinkovito očistiš. Les pa s hobby orodjem tudi lahko urediš. Lahko tudi postopoma, ker je sezona pred vrati! Skratka za en vikend jo daj ven in jo lahko toliko urediš, da ti bo že to sezono v funkcionalno veselje. Lepotičenje pa lahko pustiš tudi za hladnejši del leta.
Bicostuff
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Bicostuff » Če Jun 23, 2016 20:54

glede na to, da se prvič soočam s tako zadevo imate kake napotke? kje nabavit materjal, kakšen link kako odstranit školjke (najbolj učinkovit način) in kake premaze za zgornje ter spodnji del?

Hvala vsem :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 23, 2016 21:17

Brez zamere...

Poslal sem ti svojo številko na ZS, da ti odgovorim na večino vprašanj, ker sem bil zraven obnove enake istranke.
Poklical nisi, tu pa se vedno sprasujes...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Bicostuff
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Bicostuff » Pe Jun 24, 2016 11:59

mamaMicka hvala za nudeno pomoč če lahko temu tako rečemo, poklical te bom, ko zvem kaj več o materjalih katere bom potreboval za prenovo/obnovo istrankice. Veliko lažje mi bo, če imam lepo napisane vse kar potrebujem saj tako lažje pogooglam in vem kaj je kaj. Enega "majstra" sem že vprašal, začel mi je razlagat o prajmerju in nevem kaj še vsem in ga nisem razumel nič. Pisal sem na forum, da zvem več informaciji glede vsega, ker če bi me zanimalo mnjenje in iskal nasvete le pri eni osebi bi to že s tem "mastrom" rešil :)
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Jun 24, 2016 13:16

Bicostuff napisal/-a:mamaMicka hvala za nudeno pomoč če lahko temu tako rečemo, poklical te bom, ko zvem kaj več o materjalih katere bom potreboval za prenovo/obnovo istrankice. Veliko lažje mi bo, če imam lepo napisane vse kar potrebujem saj tako lažje pogooglam in vem kaj je kaj. Enega "majstra" sem že vprašal, začel mi je razlagat o prajmerju in nevem kaj še vsem in ga nisem razumel nič. Pisal sem na forum, da zvem več informaciji glede vsega, ker če bi me zanimalo mnjenje in iskal nasvete le pri eni osebi bi to že s tem "mastrom" rešil :)

Če si že nekaj časa v navtiki potem verjetno veš, da za vsako stvar obstaja 1000''majstrov'' in vsak bo imel drugačno mnenje. Če jih boš vprašal 10, boš dobil 10 mnenj in boš na koncu še bolj zmeden kot na začetku. Če boš prebral par objav od mamaMicka, boš videl, da je velik strokovnjak in ti svetujem, da če se ti ponudi za nasvet ga le sprejmi...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jun 24, 2016 13:38

Nihce ti ne more povedati kaksen material potrebujes ker nihce ne ve v kakem stanju je dno.

Ce je dno OK potrebujes epoxy primer in AF. Clan Bonaparte ima vrhunski primer pa se najceneje pomojem. Zapakira ti po zelji lepo odtehtano po rokah.

Ce ma ni vse OK pa bos lahko potreboval se mato, roving, poliester, se bolje vinilester ali celo epoxy smolo. Epoxy kit, ni pa nujno ker lahko zmesas sam in dodas polnilo. Kaksno ti ne znam povedati ker ne vem ali imas luknje in kako velike.

No vidis se dna nismo resili pa je ze 100 neznank.

Kako ves da moras trup barvati? Ni mozno to vedeti ker je umazan.
Ce je razpokan je treba prej kitati, razen ce ne... kako naj vemo kaksen cilj imas.

En nasvet ki bodo vsi pritrdili.

Dokler ne bos dvignil colna ven in opral dna in trupa ne mores pricakovati niti enega pametnega nasveta... Zal...

Pa brez zamere. Rad bi te samo spravil na pravo pot.
:)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » So Jul 09, 2016 14:23

Bom še jaz malo piskrček pritaknil... mamaMicka čisto pravilno in točno svetuje, mogoče pa bom le še malo konkretnejši.

Taka dela se nevadno opravijo v marini, kjer ti dno tudi očistijo pod pritiskom s sladko vodo. To, in tridnevno bivanje v marini stane dobrih 200 EUR. Ker pa nimaš vgrajenega motorja in je lupina prazna in smo že sredi sezone... bi mogoče šlo tudi tako, da jo ob plimi potegneš do obale in privežeš, potem pa se ti bo zvrnila na bok in imel boš kakih 8 ur časa, da jo urediš.

Školjke in travo odstrani z lopatico (špahtel, špatola...), a svetujem, da si v navtični trgovini nabaviš pravega. Zgleda enkao kot tisti iz gradbenih trgovin, le da je iz 2 mm debelega kaljenega jekla. Zelo pomaga.

Ko boš školjke in travo odstranil (na enem boku) boš že več vedel. Če je površina (gel-coat) gladka in nerazpokana in ni nikjer črnih pikic ali celo mehurčkov ali mehurjev, imaš mogoče res svinjsko srečo. Za vodno linijo uporabi krep lepilni trak (avtoličarski). Potem prebarvaj z AF (anti fouling, anti vegetativni premaz). Seveda bi bilo dobro pred tem nanesti še primer, a če ne boš v marini, ne bo dovolj časa. Čoln čez pol ure obrni na drugi bok in ponovi vajo. Počakaj kako uro, spet prevrni na prvo stran in prebarvaj še enkrat. Čez pol ure, uro prevrni še drugič na drugo stran in še drugo stran ponovno prebarvaj. Upoštevaj navodila za AF! Časi so mogoče malo daljši ali malo krajši.

Če je površina razpokana in se na več mestih vidi fiberglas, ali če se gel-coat lušči, si lahko anti fouling prihraniš...

Potem čakaj, da spet pride plima.

Po 15 letih najbrž ni ostalo nič od prejšnjih premazov, tako da boš morju vrnil samo školjke in travo... Če pa se bo z barke luščilo še kaj drugega, spravi vse v vrečko in v ustrezen kontejner. Po marinah imajo kontejnerje za tako svinjarijo. Nikakor pa ne poskušaj tega početi v nacionalnem parku. Precej obale med Piranom in Izolo je nacionalni park!

Kakšen in koliko antifoulinga? Za Istranko bi morali dve kantici čez glavo zadoščati, ena (1 kg) bo pa najbrž premalo. Uporabi, recimo, Hempel Mille Dynamic, da ne boš imel preveč težav, če bo treba prihodnje leto vse odstraniti.

Tako imaš sezono rešeno.

Če bo po sezoni površina dokaj lepa, se nikjer se ne bo videl gelcoat ali celo fiberglas, si neverjeten Srečko! Če pa bo čez par mesecev slika podobna letošnji, je potreben razmislek, kaj storiti. Dela bo veliko, če se boš lotil obnove, vendar vse lahko opraviš sam. Loti se dovolj zgodaj: oktobra ali novembra letos, saj bo po odstranitvi gelcoat-a izpiranje kislin, ki jih povzroča ozmoza, trajalo par mesecev. Izpiranje pomeni, da enkrat tedensko s cevjo s sladko vodo dobro oplakneš spodnji del - kot bi vrt zalival, ali splakoval avto po miljenju.

Sicer pa imam čoln privezan 15 metrov proč od tvojega in če bom tam zaznal kako gibanje, se ti oglasim - če si slikal na svojem privezu, seveda!
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » So Jul 09, 2016 14:25

Pozabil sem dodati: vsekakor priporočam, da to počneš v marini.
Bicostuff
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Bicostuff » Pe Avg 12, 2016 11:50

točno to sem iskal, postopek kako se zadeve lotiti. Hvala za vse napisano, S prenovo bom začel vrjetno proti koncu semptembra v Marini Portorož, mogoče ti bom pisal pod zasebno za kako pomoč :P kaj pa se zgodi, da so se pojavile bule? :O

lp.

vjurkas napisal/-a:Bom še jaz malo piskrček pritaknil... mamaMicka čisto pravilno in točno svetuje, mogoče pa bom le še malo konkretnejši.

Taka dela se nevadno opravijo v marini, kjer ti dno tudi očistijo pod pritiskom s sladko vodo. To, in tridnevno bivanje v marini stane dobrih 200 EUR. Ker pa nimaš vgrajenega motorja in je lupina prazna in smo že sredi sezone... bi mogoče šlo tudi tako, da jo ob plimi potegneš do obale in privežeš, potem pa se ti bo zvrnila na bok in imel boš kakih 8 ur časa, da jo urediš.

Školjke in travo odstrani z lopatico (špahtel, špatola...), a svetujem, da si v navtični trgovini nabaviš pravega. Zgleda enkao kot tisti iz gradbenih trgovin, le da je iz 2 mm debelega kaljenega jekla. Zelo pomaga.

Ko boš školjke in travo odstranil (na enem boku) boš že več vedel. Če je površina (gel-coat) gladka in nerazpokana in ni nikjer črnih pikic ali celo mehurčkov ali mehurjev, imaš mogoče res svinjsko srečo. Za vodno linijo uporabi krep lepilni trak (avtoličarski). Potem prebarvaj z AF (anti fouling, anti vegetativni premaz). Seveda bi bilo dobro pred tem nanesti še primer, a če ne boš v marini, ne bo dovolj časa. Čoln čez pol ure obrni na drugi bok in ponovi vajo. Počakaj kako uro, spet prevrni na prvo stran in prebarvaj še enkrat. Čez pol ure, uro prevrni še drugič na drugo stran in še drugo stran ponovno prebarvaj. Upoštevaj navodila za AF! Časi so mogoče malo daljši ali malo krajši.

Če je površina razpokana in se na več mestih vidi fiberglas, ali če se gel-coat lušči, si lahko anti fouling prihraniš...

Potem čakaj, da spet pride plima.

Po 15 letih najbrž ni ostalo nič od prejšnjih premazov, tako da boš morju vrnil samo školjke in travo... Če pa se bo z barke luščilo še kaj drugega, spravi vse v vrečko in v ustrezen kontejner. Po marinah imajo kontejnerje za tako svinjarijo. Nikakor pa ne poskušaj tega početi v nacionalnem parku. Precej obale med Piranom in Izolo je nacionalni park!

Kakšen in koliko antifoulinga? Za Istranko bi morali dve kantici čez glavo zadoščati, ena (1 kg) bo pa najbrž premalo. Uporabi, recimo, Hempel Mille Dynamic, da ne boš imel preveč težav, če bo treba prihodnje leto vse odstraniti.

Tako imaš sezono rešeno.

Če bo po sezoni površina dokaj lepa, se nikjer se ne bo videl gelcoat ali celo fiberglas, si neverjeten Srečko! Če pa bo čez par mesecev slika podobna letošnji, je potreben razmislek, kaj storiti. Dela bo veliko, če se boš lotil obnove, vendar vse lahko opraviš sam. Loti se dovolj zgodaj: oktobra ali novembra letos, saj bo po odstranitvi gelcoat-a izpiranje kislin, ki jih povzroča ozmoza, trajalo par mesecev. Izpiranje pomeni, da enkrat tedensko s cevjo s sladko vodo dobro oplakneš spodnji del - kot bi vrt zalival, ali splakoval avto po miljenju.

Sicer pa imam čoln privezan 15 metrov proč od tvojega in če bom tam zaznal kako gibanje, se ti oglasim - če si slikal na svojem privezu, seveda!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta