Lepljiv znak na gumenjaku
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Lepljiv znak na gumenjaku
Živjo morjeplovci,
Imam dokaj hecno situacijo in sicer na gumenjaku (znamke honwave) je znak, kjer je z gumijasto zaplato napisano "Honwave" ratal zelo lepljiv, kot da bi se topil... ker so na čolnu trije znaki mer cca 30X10 cm, je ratalo kar moteče, saj smo vsi po nekajkratni vožnji polni lima, da o flekih na barki ne govorim:)
Ali ima kdo kakšno idejo kako to rešiti oziroma s čim to sanirati? sem pa gumico dobil zraven jadrnice in kaj je delal prejšnji lastnik z njo nimam pojma... sem malo špikuliral, da jo je pucal z acetonom?? je pa gumica PVC...
Hvala!
Imam dokaj hecno situacijo in sicer na gumenjaku (znamke honwave) je znak, kjer je z gumijasto zaplato napisano "Honwave" ratal zelo lepljiv, kot da bi se topil... ker so na čolnu trije znaki mer cca 30X10 cm, je ratalo kar moteče, saj smo vsi po nekajkratni vožnji polni lima, da o flekih na barki ne govorim:)
Ali ima kdo kakšno idejo kako to rešiti oziroma s čim to sanirati? sem pa gumico dobil zraven jadrnice in kaj je delal prejšnji lastnik z njo nimam pojma... sem malo špikuliral, da jo je pucal z acetonom?? je pa gumica PVC...
Hvala!
-
tyson
najbrž je čolnič že star? najbrž je bil ves čas na soncu? mogoče so ga čistili z napačnimi čistili? mogoče je postal lepljiv zaradi kakega reagenta, ki je sprožil lepljivost???
kdo bi vedel? mogoče prejšnji lastnik?
najbrž bi bilo dobro odkriti vzrok za to, ne? nekaj je šlo narobe, rezultat je znan v obliki težave... najlažje boš to odpravil, če boš vedel, kje je razlog.
kdo bi vedel? mogoče prejšnji lastnik?
najbrž bi bilo dobro odkriti vzrok za to, ne? nekaj je šlo narobe, rezultat je znan v obliki težave... najlažje boš to odpravil, če boš vedel, kje je razlog.
Hvala vsem za pomoc, ja colnic niti ni tako star, mislim da 6 let... Najbrz ke bil ciscen z napacno kemijo, vendar je zanimivo, reagirala je samo zaplata, kjer je gor ime - firma gumice, ostalo je bp. Nakbrz bo res treba preplastit to limenico, ker druge ne vidim in se ne da se mi kar naprej z acetonom po barki sprehajat:)
ali kdo pozna kaksno stedstvo da guma otrdi - vem da je najvec sprejev namenjenih da guma ostane prozna, tako da kaz rabim ravno obratno - narobe svet:)
ali kdo pozna kaksno stedstvo da guma otrdi - vem da je najvec sprejev namenjenih da guma ostane prozna, tako da kaz rabim ravno obratno - narobe svet:)
Tudi jaz imam enake težave. Vsi gumasti deli vključno z obrobo so lepljivi. Tudi trakovi za pritrditev rezervoarja za gorivo in nosilci klopi so razpadli. Razlog je slaba kvaliteta materiala, katerega UV žarki uničujejo. Sem poskušal z raznimi premazi pa nič ne pomaga. Škoda, ker je coln drugače odličen.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Nekaj vprašanj in en komentar
@drugi uporabniki gumenjakov honwave
- Ima še kdo drug od vas lepljiv napis? Je to samo pri tem, pri večini, le pri določenem tipu ali letniku... ?
- Kaj več podatkov o tvojem čolnu z lepljiim znakom (znamka, starost...)? Je tudi ta honwave?
- Nekatere vrste gume in plastike enostavno niso trajne. Imel sem nekaj različnih izdelkov, ki jim novim nisem imel kaj očitati (večkrat nasprotno), po nekaj (recimo 5+) letih pa se je kakovost materiala spremenila tako, da je po še daljšem času nekaj izdelkov dobesedno razpadlo.
V enem primeru sem imel dva na videz enaka izdelka iz mehke plastike različnih velikosti (in ko sem pogledal, tudi izdelovalcev). Eden je začel razpadati, drugemu po več ko 10 letih še vedno ni nič očitati. Oba sta bila uporabljana na enak način (brez izpostavljenosti UV, za čiščenje nič agresivnega, le topla voda z blagim detergentom.).
Ne vem, kako bi to prepoznal vnaprej oziroma pri novih izdelkih ali delih, vem pa, da se mi zdi zato samoumeven in obvezen del vsakega servisa (pri motorju, barki...) temeljit pregled vseh 'gumijastih' in plastičnih cevi in drugih delov, zlasti raznih mehov, ki se pregibajo.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Gartner, kako lahko rečeš, da je čoln odličen, če pa ti razpada. In še samo šest let star.'očitno honyave ni nič boljši kot ostala kitajska jajca.....ali je vreden dva ali tri krat več kot najcenejši kitajc, ki tudi zdrži pet let brez problema.
To je kot da bi hvalil'avto, da se nič ne kvri, pasi menjal turbino šobe, lternator pa še kaj, ampak je pa super avto...
To je kot da bi hvalil'avto, da se nič ne kvri, pasi menjal turbino šobe, lternator pa še kaj, ampak je pa super avto...
Gartner, ni bilo mišljeno kot žaljeje ali kar koli negativnega. Važno, da si ti zadovoljen, pravtako je spoštovanjavredno, da se take zadeve pove naravnost tudi drugim.
Sam vem, da ne bi bil zadovoljen s čolnom, da mi po šestih letih stvari razpadajo ali se lepijo. Pa ne glede na znamko. Je pa tu na forumu kar neko splošno prepričanje, vsaj kakor ssem jaz razbral, da je honywave vseeno malce boljši od deugih, kar pa verjetno po kvaliteti ne drži. Vem pa, da so na dolžino dimenzijsko res ok konfigurirani (sirina, premer tubusuv)
Sam vem, da ne bi bil zadovoljen s čolnom, da mi po šestih letih stvari razpadajo ali se lepijo. Pa ne glede na znamko. Je pa tu na forumu kar neko splošno prepričanje, vsaj kakor ssem jaz razbral, da je honywave vseeno malce boljši od deugih, kar pa verjetno po kvaliteti ne drži. Vem pa, da so na dolžino dimenzijsko res ok konfigurirani (sirina, premer tubusuv)
Zivjo,
Jaz sem s Honwave kar zadovoljen, sicer sem ga dobil zraven jadrnice za dingi, moti me le ker ima moj napihljivo dno in slabo glisira (gor imam 15km yamaho).
Sem pa 'resil' zadevo z lepljivim znakom, znak je bil na plasticni zaplati, ki je bila prilepljena na tubuse - te zaplate sem preprosto vzel stran (odtrgal) - zdaj coln ne lepi vec in na barki ni vec potrebe po acetonu:)
Lp, b
Jaz sem s Honwave kar zadovoljen, sicer sem ga dobil zraven jadrnice za dingi, moti me le ker ima moj napihljivo dno in slabo glisira (gor imam 15km yamaho).
Sem pa 'resil' zadevo z lepljivim znakom, znak je bil na plasticni zaplati, ki je bila prilepljena na tubuse - te zaplate sem preprosto vzel stran (odtrgal) - zdaj coln ne lepi vec in na barki ni vec potrebe po acetonu:)
Lp, b
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov