Odstranjevanje antifoulinga

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Feb 28, 2016 18:38

Tudi jaz pred barvanjem vedno očistim z Acetonom pa je bilo do sedaj vedno OK, barvam pa vsako drugo leto. Ne bom trdil da je to prava pot samo pri meni se ni izkazala, da bi bila napačna.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 28, 2016 18:51

polanc napisal/-a:Ja mm se sesiri sam vliješ not v na primer barvo in zmešaš,z acetonom pa razmastiš in počakaš da se posuši in na suh material nanašaš af.Probaj enkrat z temi čistili ali pa kr z megliom razredčit barvo,bo tud tralala,če se pa posuši je pa baje ok.
No ampak popravljam moj post.Ne čistite z acetonom.Jaz čistim z acetonom že 30 let vi pa očistite s čimer želite.Oba sva si pa enaka z MM da je treba nanest primer na ČISTO in SUHO ter RAZMAŠČENO podlago.
LP Iztok

Upam, da ne jemlješ tega, kot napad nate ali kaj podobnega. Jaz cenim te stvari, kot debato oziroma različne poglede na isto stvar.

Drugače pa se ne gre za to, da bi aceton ostal in se zmešal z novim AFjem, ampak kako je aceton vplival in spremenil stari AF.
Aceton je v povprečju najčistejše topilo z najmanj ostanki po hlapenju. Visokokvaliteten aceton ima ostanka po izparitvi NIČ.
Čistilo pa ne izpari in ga je za to potrebno sprati.

Hipotetično gledano...
Če aceton vliješ v AF in se ta sesiri(ni nujno, da vedno se). Pomeni, da se je na neki točki spremenila sestava in vezava molekul.

Će ta isti aceton namažeš na isti AF, ki pa je že namazan na barki... Zakaj bi ob enakih pogojih pričakoval drugačen rezultat?

Skratka tega se nisem zmislil jaz, ampak je to obrazložil Hemplov tehnolog. Njegova ocena je bila, da se s tem lahko naredi škoda. Večja, kot če ne nič ne razmastiš. Ob predpostavki, da ni barka stala v kakem kanalu z oljem ali da je bila naknadno osvinjana.

Torej govorimo o detajlih.
Večina jih sploh ne razmasti bark in je tudi vse OK.

Kaj hočem povedati je, da je z veliko več svinjarije in dela, ter ogrožanja zdravja sebe in drugih efekt celo manjši, kot če bi barko opral z čistilom.
Z acetonom razmastiš le toliko, kolikor fizično tudi odneseš maščobe iz barke. Če z isto cunjo drgneš celo barko nisi naredil NIČ.
Aceton le stopi maščobo, je ne nevtralizira. Pač nikamor ne zgine kar sama.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 28, 2016 19:15

Ma kak napad,nisem jaz te sorte,da bi vse jemal za napad haha to so pač razne misli in razlage,oba pa hočeva forumašem dat nekaj dobrega.
Je pa isto tud z ostalimi čistili,če pacaš z eno krpo enako nisi nič naredu.
Imam pa izkušnjo z nanašanjem na inoks.Kao razmastil sem ga z nitro redčilom in po pol sezone je pol afja z kobile odpadlo.Razložili so mi da nitro pušča masten film,ki je botroval temu odpadanju.Da bi moral očistiti z acetonom so rekli in tako delam sedaj.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Feb 28, 2016 19:22

V aceton, pa tudi druga topila namočeno krpo hitro kontaminiraš, če potegneš z njo po mastnem madežu. Potem mastno topilo raznašaš okrog. Bolj učinkovito je če površino namočiš s krpo, namočeno v topilo, malo počakaš in preden utegne izhlapeti, obrišeš s čisto krpo ali papirjem.
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 28, 2016 20:14

motorni napisal/-a:V aceton, pa tudi druga topila namočeno krpo hitro kontaminiraš, če potegneš z njo po mastnem madežu. Potem mastno topilo raznašaš okrog. Bolj učinkovito je če površino namočiš s krpo, namočeno v topilo, malo počakaš in preden utegne izhlapeti, obrišeš s čisto krpo ali papirjem.

To si dobro povedal!

Do točke, ko brišeš 40ft z papirjem ali cemerkoli drugemu. :) Jaz si sploh ne znam predstavljati koliko krp ali papirja in časa bi porabil, da bi naredil, kot je potrebno, da ne vlačiš umazanije po celi barki.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Feb 29, 2016 09:56

Nekaj mi zdaj ni jasno: je treba razmastit tudi pred nanosom antifaulinga , ali to velja le za prajmer?
Pa še nekaj: na koliko časa je potrebno obnavljati prajmer?Jaz ga še nisem obnavljal, saj je pod hard AF?
mirno morje
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 29, 2016 13:11

Načeloma teče debata o razmastitvi pred nanosom AF. Za primer je pa še toliko pomembneje.

Primer se menja med 3 in 10 let.
Pri trdih je to takrat, ko se začne luščit AF.
Pri samopolirnih je to težje določit. Velja pa, da takrat, ko med brušenjem vidiš na podlagi različne barvne odtenke. Ali ko se na primerju vidijo črte AFja, kot se vidi barva na oluščenih pirhih(jajcih).
Nekje imam slike, ampak ne obljubim, da jih bom našel.

Sicer pa tudi pogosteje, če se barka redno pri novem nanosu AFja brusi, saj se na določenih delih epoxy prebrusi.
Je pa "preventivna" menjava primerja načeloma cenejša, kot tista, katera je potrebna, saj če je primer primerno sprijet z površino odstranitev primerja ni potrebna, le matiranje in nov nanos. 2 ali 3 roke. Primer najhitreje popusti na robovih.

V praksi se podaljša to obdobje z nanosom primerja samo na "prebrušene" dele. Menjava pa takrat, ko je očitno, da se primer lušči ali je vidno, da ga sploh ni(se vidi gelcoat).

Je pa pri menjavi primerja vredno si vzeti nekaj več časa zunaj, da se površine čimbolj posušijo. Tudi "predpriprava" barke je pomembna. Torej pred dvigom se nekaj mesecev prej poskrbi, da je barka znotraj cimbolj suha(brez vode v kaluži ali prekatih, dobro zračena, odstranjenih čimveč blazin in materialov, ki zadržujejo vlago...) Laminat suhe barke v sebi zadržuje od 5-10% manj vlage. Seveda, če za to obstajajo pogoji.

Pa prosim ne me napasti, da nekaj dolgovezim in kompliciram. Komur se te stvari zdijo pomembne jih bo upošteval, kdor ni tega mnenja pač ne. Te stvari so za tiste, ki bi radi ujeli še nekaj % boljšega rezultata. Tisti, ki menja AF na veliko let je zanj to nepomembno in ga tudi razumem.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » To Mar 01, 2016 06:38

Koliko se porabi primerja v primerjavi z AF

Za dve roki AF porabim 5L -koliko naj nabavim primerja.

Hvala.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 01, 2016 09:46

5L antifoulinga ni ravno merodajen podatek na podlagi katerega bi ti lahko svetovali. Boš valjčkal ali šprical? Primer je zazeljeno nanesti v 3-4 tanjsih slojih. Ponavadi pise poraba na m2 na embalazi.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » To Mar 01, 2016 14:04

Predlani sem z epoksijem barval kobilico in sem porabil dvojno priporočeno količino.Se ne bi rad zopet zakalkuliral.Delal bom z valčkom.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Mar 01, 2016 14:38

Primerja na gladki površini porabiš ca 30% več od navedene porabe na embalaži, če delaš z valjckom. Tanki sloji so priporocljivi.
Če ti ostane primer ni problema, pač narediš dodatni sloj na najbolj obremenjenih delih. Pri primerju to ni vodna linija in del kjer glisira(če gre za gliser), ampak robovi, ki so na udaru pri brušenju in dvigovanju barke.

Kobilica je bila verjetno razbrazdana in posledično tako poraba večja.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 01, 2016 16:06

To je tako kot pri pijači, bolše da pol litra ostane kot en deci zmanjka! :lol:
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Avg 21, 2016 21:43

kaj je torej najpametneje narediti,če kupim barko z antifaulingom in jo uporabljam 4 krat po 9 dni v vodi ostalo je pa zunaj.
Na koliko časa je v tem primeru potrebno obnoviti premaz,ali obstaja kakšna druga rešitev?
Sedaj imam gliser brez premaza vsako leto 4 krat po 9 dni v vodi in je kot nov.
Rad bi kakšen meter več in večina bark je že premazana..!

lp.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Avg 21, 2016 21:50

Nic. Obrusis toliko da je povrsina gladka zaradi upora. Pac ne bo prav lepe barve poden, ampak ribam je vseeno za to. Ce AF ni obnovljen ni tehnicno nobene tezave, le opravlja ne svoje funkcije t.j. preprecuje obrascanje...

Barvas ko tebi pase in ne ko to zahteva morje...
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Avg 21, 2016 22:35

ja,rad bi pač dosegel da je čim bolj gladko,ker nekatere so res zapacane,da je križ.
se lahko pobrušen antifauling premaže,da bi bil bolj gladek in še zaščiten.
kakšno barvanje ali ponoven gelkot verjetno ne pride v poštev,ali?

lp.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta