POPRAVILO ELANA 495F - POMOČ

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

grexon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a grexon » So Jul 23, 2016 14:13

Čoln je v morju...prestal ornk jugo in burjo, kaluža suha kot poper. Vse delo kot mora...vse more obnove poplačane!
Drevo pada, zrak nastrada.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jul 26, 2016 09:20

super!!!
Pajo
Desetnik

Kaj je z dnom?

OdgovorNapisal/-a Pajo » Po Avg 29, 2016 08:39

Pozdravljeni

Ne vem, koliko kaj moja težava sodi v to temo, vendar bi vseeno tu vprašal.

Včeraj se nam je pri prevozu čolna v garažo zgodila rahla neumnost in sicer sem čoln pred hrambo očistil in pobral s prikolice vse gurtne, ki jih imamo sicer vedno gor za daljše prevoze, tako da je bil pritrjen samo z vitlom spredaj. Ko smo ga peljali, na ležečem policaju nismo dovolj upočasnili in je vsa zadeva malo poskočila (nimam občutka koliko, ampak se je pri masi čolna 800kg kar slišalo in čutilo, tko da verjetno za nekaj cm.). Najbolj me skrbi, če je čoln udaril na stranske valjčke, da ne bi kaj počilo dno. Je bilo pa to na ravnem in so bile sile le gor-dol, tako da je malo verjetno, da bi se čoln zvrnil oz. zadel na stranske valjčke. Saj hitrost spet ni bila tako velika, rekel bi med 10 in 15 km/h, vendar je bil ležeči policaj zelo odsekan, na prikolici pa so majhne gume in toga prema, kar zelo slabo pobira neravnine.

Dno sem pregledal pod vsakim valjčkom in je videti bp, res pa je da so ob bočnih valjčih v 2. vrsti na delu dna, kjer gre vzdolžna letvica (ne vem kako bi ji drugače rekel, ti profili, ki jih imajo vsi gliserji tekom celega podvodnega dela), neke majhne razpokice v antifoulingu, ampak za te vem, da so bile že prej, ne vem pa če tako izrazite. So pa videti le površinske.

Je imel kdo podobno izkušnjo, nimam ravno občutka, koliko je poliestrsko dno čolna močno pri takih stvareh, gredelj je verjetno precej, skrbita me predvsem boka? Čoln je drugače Fisherman Mingolla Brava 18 (5,5m).
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 29, 2016 11:18

Če imaš pravilno nameščena koleščka, stoji itak na gredlju in so stranska samo za oporo. Pa pri tej hitrosti ne bi smelo biti kakšne škode razen, če bi peto motorja udaril ob tla.
Pajo
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Pajo » Po Avg 29, 2016 12:15

Jaz tudi tako upam :o , motor ni udaril v nobenem primeru, valjčki so pa tako nastavljeni, da res vso težo nosijo spodnji na gredlju. Koliko je pa kaj laminat švoh na stranskih valjčkih? Če se je čoln zamajal je mogoče bila točkovna obremenitev na stranskih valjčkih, samo ko pa pomislim koliko so šele obremenjeni pri vožnji čez ovinke na magistralni cesti, ko velika masa čolna pritiska na zunanjo stran, pa dvomim, da je bilo tu kaj huje.

V eni temi na forumu se spomnim, da je nekdo s stranskim valjčkom dejansko preluknjal dno, ko je med spuščanjem čolna v vodo trup omahnil na eno stran, valjček pa je šel kar skozi dno, sam tam je bilo po mojem tudi nekaj hudo narobe z laminatom.
Pajo
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Pajo » Po Avg 29, 2016 12:25

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 29, 2016 19:14

Tukaj je bila kriv napacna postavitev kolesckov + dotrajan laminat. Njemu je coln stal samo na stranskih, namesto na spodnjih.
Pajo
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Pajo » Po Avg 29, 2016 22:34

Ja se strinjam, pri nas stranski ne nosijo teže nič (če si močan jih lahko malo zavrtiš, ko je čoln gor, toliko nosijo :wink:)

Hvala kocka za odgovore
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Maj 04, 2017 13:45

Ali se lahko Kiwi grip nanese na gel coat? - bo prijem OK?
grexon
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a grexon » Če Maj 04, 2017 13:55

Načeloma nebi smelo biti problemov ( površino rahlo obrusi in dobro razmasti). Sam sem kiwi nanašal na hemplov epoxi primer in sem zelo zadovoljen. Kiwi grip je zakon.
Drevo pada, zrak nastrada.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov