"Longeroni"
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
"Longeroni"
Kako jih narediti na plastični barki? Mi lahko to nekdo opiše in po možnosti tudi malo skicira(v prerezu)? Vnaprej hvala!
če boš imel čas si poglej njegove posnetke, na enem je tudi ko dela longerone. tukaj je komplet obnova čolna.
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... B574CD948D
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... B574CD948D
Pešekan,hvala,vendar to ni to,kar bi rad zvedel. Namreč-zanimajo me longeroni oz. vzdolžni nosilci in hkrati nosilci motorja na barki tipa pasara(ala Adriatic ali pa Habibijeva Event),motor pa je Perkins 135KS(cca 600 kg). Kakšni so v prerezu-a kdo ve? Kako pripraviti te longerone za vgradnjo gumi nosilcev(zlaminirati vijake ven ali narediti luknje in noter navoj(matice)??
Mizarsko sestavi iz 5 cm okume vezane plošče. Zlepi z lepilom Titebond 3 ali dobrim epoksijem.
Z fleksom obrusi obstoječo poliester površino, da se posvetijo vlakna.
Z acetonom dobro obriši in zdrgni površino in nalepi te longerone gor z mešanico vinilestra, steklenih sekancev in aerosila.
Vse robove lesa dobro obrusi, da dobiš radius okrog 2 cm premera.
Ponovno z acetonom obriši prav vse površine, ki bodo oblečene z smolo in jih kmalku za tem namaži z vinilestrom. Preden zaželira daj gor eno mato nekje med 230 in 400 g in jo dobro prevaljaj, da se lepo sprime z podlago. Tu je bolje malce več kot premalo smole in NAJPREJ namaži smolo in potem steklo gor, ne obratno!
Ko zaželira nadaljuj z eno 300-400 g mato in 600 g tkanino. To ponoviš še enkrat, daš na koncu čez eno 300-400 g mato in top coat.
Med posameznimi fazami vedno narahlo obrusi površino, da te morebitne iglice in mucke ne bodo zafrkavale.
Z fleksom obrusi obstoječo poliester površino, da se posvetijo vlakna.
Z acetonom dobro obriši in zdrgni površino in nalepi te longerone gor z mešanico vinilestra, steklenih sekancev in aerosila.
Vse robove lesa dobro obrusi, da dobiš radius okrog 2 cm premera.
Ponovno z acetonom obriši prav vse površine, ki bodo oblečene z smolo in jih kmalku za tem namaži z vinilestrom. Preden zaželira daj gor eno mato nekje med 230 in 400 g in jo dobro prevaljaj, da se lepo sprime z podlago. Tu je bolje malce več kot premalo smole in NAJPREJ namaži smolo in potem steklo gor, ne obratno!
Ko zaželira nadaljuj z eno 300-400 g mato in 600 g tkanino. To ponoviš še enkrat, daš na koncu čez eno 300-400 g mato in top coat.
Med posameznimi fazami vedno narahlo obrusi površino, da te morebitne iglice in mucke ne bodo zafrkavale.
SR290 ti je v glavnem dal odgovor glede sestave kako narediti vendar po mojih izkušnjah je bolje deleti mokro na mokro , to se pravi da ne čakaš da se predhodni sloj strdi ampak takoj ko položiš en sloj nadaljuješ z nalednjim. Plasti se tako mnogo bolje povežejo med seboj in odpade nadležno vmesno brušenje katero v ničemer ne izbolšuje laminata prej obratno. Važno je, da vsak naslednji sloj tkanine sega vsaj 3-5 cm čez prejšnjega na delu kjer se spoji z trupom.Prav tako sam nebi lesenega dela brisal z acetonom ali čemer koli drugim pred prvim nanosom smole, samo dobro posesati in odprašiti in to je to. Seveda pa je stekloplastični del na katerega laminiraš potrebno in celo nujno, pred nanosom smole, zbrusiti z brusnim papirjem in pred nanosom smole obrisati z krpo namočeno v aceton. Pa veliko uspeha.
Kjer je volja tam je pot
@borci,
Če delaš z epoksijem to popolnoma drži. Če delaš z vinilestrom za infuzijo, ki si mu dodal dovolj tiksija, da ne teče tudi drži. Če delaš z vinilestrom ali poliestrom za ročno nanašanje pa je pri nanašanju mokro na mokro precejšna nevarnost, da ti vse skupaj zakuha. Tudi, če ti le notranji sloj dovolj segreje, da postane rjavo rumenkast, si pokvaril mehanske lastnosti smole. Nekako dva sloja 450 g stekla naenkrat gre, več je pa že nevarno.
Meni je najbolj všeč z tiksijem zgoščen vinilester za infuzijo. Naenkrat lahko nažgeš gor cel laminat in verjetno res bolj drži kot dan za dnem plast za plastjo.
Če delaš z epoksijem to popolnoma drži. Če delaš z vinilestrom za infuzijo, ki si mu dodal dovolj tiksija, da ne teče tudi drži. Če delaš z vinilestrom ali poliestrom za ročno nanašanje pa je pri nanašanju mokro na mokro precejšna nevarnost, da ti vse skupaj zakuha. Tudi, če ti le notranji sloj dovolj segreje, da postane rjavo rumenkast, si pokvaril mehanske lastnosti smole. Nekako dva sloja 450 g stekla naenkrat gre, več je pa že nevarno.
Meni je najbolj všeč z tiksijem zgoščen vinilester za infuzijo. Naenkrat lahko nažgeš gor cel laminat in verjetno res bolj drži kot dan za dnem plast za plastjo.
SR29 vrjetnost da se ti laminat zaradi reakcije pregreje je pri takem delu minimalna. drugo je če daš večjo količino smole v nek manjši kalup ali pa je smole občutno preveč glede na količino tkanine, tam se ti lahko zgodi, da se smola pregreje. Pri lameliranju plast po plast in hkratnem valjanju tkanine ter sprotnem mešanju smole z ustrezno količino trdilca pa je pregrevanje skoraj nemogoče-razen pri kakšnih ekstremnih zunanjih temperaturah. Bolj je pomembno da si dovolj hiter da se ti preveč ne strdi predhodni sloj kar pa se da uravnavati z ustrezno količino dodanega trdilca. Pri delu mokro na mokro je tudi "prepletanje" vlaken med posameznimi sloji mate in tkanine boljše, prav tako iztisneš več odvečne smole iz samega laminata kar posledično zmanšuje krhkost le tega. Dejstvo je da prevelika količina smole poslabša mehanične lastnosti samega laminata.
Kjer je volja tam je pot
motorni Ja in ne odvisno od vrste lesa katero uporabiš za podlago. Pedvsem pa mora biti žična ščetka POPOLNOMA čista (brez kakršne koli maščobe ali druge umazanije) Sam sem krtačil le vezano ploščo breza za boljši oprijem ostale lesove pa gladko poskobljal in to je to. Sem namreč naredil kar nekaj eksperimentov ko sem delal svojo barko in sem pri trganju laminata od lesa ugotovil da je gladko poskoblana površina zelo dobro vpila smolo ni pa dvigovala vlken pri omočenju z smolo. Vezana plošča iz breza pa je imela po obdelavi pregladko površino in je bilo krtačenje potrbno.
Kjer je volja tam je pot
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov