Yamaha 15 FHMS

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Nole
Višji praporščak

Yamaha 15 FHMS

OdgovorNapisal/-a Nole » Po Jun 22, 2009 09:15

Živijo!
Včeraj sem splavil svoj prvi čolniček in sicer gumenjak Zodiac Futura 2, poganja ga 2-taktni yamaha 15, za 2 človečka čisto dovolj. Vse lepo in prav, vendar po kakšne pol urice, motor med vožnjo crkne. Normalno vžge in gas naprej. To se zgodi še parkrat. Na koncu, če sem gas dodal čez četrtino, ga enostavno zaduši in motor crkne. :(
Čoln in motor sta stala dve leti v eni garaži. Ko sem to nabavil, je šel motor direkt na servis. Včeraj je bil prvič po servisu zagnan (cca. mesec) in ni bil tutriran( ogrevanje...).
Na suhem sem snel pokrov, in v posodici z mešanico ni bilo videti smeti. na koncu sem pogledal še svečke, ki pa so bile kar lepo črne. Zamenjal jih nisem, ker se mi je mudilo domov... :oops:

Ali je lahko to vzrok, za nepravilno delovanje motorja? (vem, da je LAHKO, vendar se mi zdi čudno, da na servisu tega niso opazili. :roll: ). Kaj storiti če to ni vzrok?

Lep pozdrav

Rok
MarijanR
Kapitan bojne ladje
Kraj: Radenci

OdgovorNapisal/-a MarijanR » Po Jun 22, 2009 10:38

Živijo
Prekontrliraj dovod goriva-lako,da se ti v rezervoarju ustvarja podtlak.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 22, 2009 11:08

Očitno imaš problem z gorivom, to ti kažejo mastne svečke-prebogata zmes. Koliko procentno mešanico imaš ? Ne razumem o kakšni mešanici v posodi pod pokrovom govoriš. Imaš tam posodo za olje (avtomatsko mešanje) ? Lahko je tudi problem z vplinjačem (plovec), kar ima za posledico prelivanje in se motor duši zaradi preveč goriva v zmesi.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jun 22, 2009 12:04

Bi se kar strinjal z MarjanR.
So tipični znaki, da motor ne dobi zadosti goriva, ker en čas dela, ugasne (v tem času se podtlak izenači, ) in zopet nekaj časa normalno dela. Zračnik na pokrovu rezervoarja imaš odprt med vožnjo, ali ne ?
LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 22, 2009 12:13

Možno, da je podtlak, samo zakaj so potem mastne svečice ?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jun 22, 2009 12:37

Sem si še enkrat prebral opis delovanja motorja. Bi bilo zaradi podtlaka, ampak me moti izjava Noleta, da prve pol ure dela v redu. Če bi bil samo podtlak, se ne bi vozil cele pol ure. Mogoče par minut, na pol gasa.
To mi zgleda bolj na pregretje enega člena. Poizkusi najprej z svečkami.
Če ne pa nazaj na servis in jih opomni da deluje pol ure potem pa ugasne. Bodo vedeli kje iskat. Malo napiši tip motorja, letnik vse kar imaš. Bom malo pogledal okrog.
LP
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » Po Jun 22, 2009 18:05

Piki napisal/-a: Koliko procentno mešanico imaš ? Ne razumem o kakšni mešanici v posodi pod pokrovom govoriš.

mešanica je 1:100, s posodico sem pa mislil filter :oops:

atilone napisal/-a: Zračnik na pokrovu rezervoarja imaš odprt med vožnjo, ali ne ?

zračnik je bil odprt

atilone napisal/-a:Malo napiši tip motorja, letnik vse kar imaš. Bom malo pogledal okrog.

Znamka motorja:Yamaha
Model: 15 FMHS
Vrsta: zunanji
Moč [KW]: 11,025
Leto izdelave motorja: 2001
Gorivo: mešanica

Morm mal bukle pregledat, ampak mislm, da kakšne hude filozofije ni...

zaenkrat hvala za odgovore :D :D

Čau, R
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 22, 2009 21:32

Meni se je enkrat naredilo,da sem kovinski tank postavil v čoln na dovodno cev za gorivo.Po nekaj časa je motor crknil.Pregledam vse od svečk... OK.Vžgem in spet gre...Teža tanka mi je zaprla dovod goriva in me s tem kar malo zaj...Torej preglej tudi cev ,da ni kje stisnjena.
LP Iztok
Nole
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Nole » To Jun 23, 2009 08:56

Na poti domov, sem se ustavil pri serviserju, pa mi je tud on reku, da motor verjetno ne dobi dovolj goriva in naj se malo poigram z dovodno cevjo (narobe obrnjena, slabo nataknjena...), zamenjam svečke, čeprav naj bi bile pri dvotaktarjih vedno črne :?, pregledam filter...
Pač nič posebnega, tko kot ste tud vi že ugotovil 8) 8)

Bom probal neki sčarat, pa hvala za napotke :D :D

R
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 23, 2009 10:00

Svečke, če je toplotna vrednost pravilna in če motor ne dela stalno na majhnih obratih, tudi pri dvotaktniku ne bi smele biti črne. Če motor voziš na tričetrt ali na polni plin, bi morale biti svečke svetlorjave barve, če ne, je nekaj narobe z zgorevanjem. Torej, če boš menjal svečke daj take kot jih priporoča tovarna, vedi pa, da so namenjene vožnji z 80 do 100 odstotkov plina oz. obremenitve.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov