Termostat na izvenkrmnih motorjih

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Hijena
Desetnik
Kraj: Tržič

Termostat na izvenkrmnih motorjih

OdgovorNapisal/-a Hijena » Če Jun 25, 2009 22:23

Živjo!
Nekaj me mučii..danes sem laufal motor s slušalkami. Takoj ko sem ga vžgal je voda nekaj časa normalno tekla iz tiste cevke pod pokrovom, potem pa se je tok vode kmalu ustavil.
Zanima me, ali je to normalno, ali bi morala voda iz tiste luknice teči ves čas? V bistvu me zanima, če ima tle termostat kakšno vlogo?

Aja..gre pa za dvotaktno Yamaho 50, letnik 95.

Hvala,
Anže
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 26, 2009 09:45

Pozdravljen Anže.
Skozi tisto luknjico mora vedno tečt curek vode ( če motor laufa seveda). Že samo ime tega curka, Kontrolni curek, pove zakaj. Tu je sedaj nekaj možnosti , zamašen dovod do izstopa curka, sneta povezava do izstopa ( potem bi voda pritekla nekje pod motorjem ven), ali pa uničen impeler. Če je slednje, je motor brez hlajenja in ga jaz ne bi nič več pustil laufat.
Še vedno pa sem mnenja, da je najbolje uporabljat sod z vodo, kot slušalke. Pri slušalkah lahko pride do vdora vode v sam motor, če je pritisk vode prevelik. Priporočam ti, da vzameš literaturo od motorja, pogledaš tokokrog vode in kontroliraš lepo po vrsti vse, od režic za vhod vode do izliva vode . Najprej pa z tanko mehkejšo žico podrezaj v luknjo kontr. curka, če bo kal prišlo ven , rja, usedline, boš moral malo razdret motor in dobro ščistit nabrano.
LP
Ah ja še to. Neglede na termostat , če je vgrajen ali ne, če je zaprt, ali ne, kontrolni curek mora vedno tečt ven.
janko
Kapitan korvete
Kraj: KK

OdgovorNapisal/-a janko » Pe Jun 26, 2009 10:28

Ja atilone ima prav!!
Problem je sigurno v vodnemu kamnu, če je motor dolgo stal in ni bil pravilno spran se velikokrat naberejo umezanije in zamašijo izhodno odprtino!
Moj predlog je da odpreš na bloku motorja kanale za hlajenje, kjer je tudi termostat in vse lepo očistiš z WC račko, tesnilo dobro namažeš in sestaviš skupaj.
Če be bil impeler zanič, bi vsaj bil majhen curek vode.

LP in dobro popravi!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 26, 2009 10:48

To z impelerjem imaš prav. Pod srednjimi ali visokimi obrati, pride majhen curek ven, na majhnih obratih pa skoraj nič. Je pa možno eno v kombinaciji z drugim. Kos starega poroznega impelerja se je odlomil in zamašil iztok. No najprej kontrola potem boš videl naprej. Obveščaj nas kako in kaj :wink: .
LP
Hijena
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Hijena » Pe Jun 26, 2009 15:53

Evo..mam rezultate :)
Najprej sem snel peto in preveril impeler. Bil je OK ampak sem ga kljub temu zamenjal. Dam nazaj, probam, še vedno isto.
Snamem peto in nataknem šlavf direktno na cev, ki pelje od impelerja do motorja. Voda je normalno tekla iz izpuha in špricala iz kontrolne cevke.
Očitno je problem nekje pri impelerju. Kadar imam nataknjene slušalke očitno nekje nastane en zračni žep in noče sesati vode. Potem sem probal z roko malo stisniti slušalke in voda je pritekla iz cevke!
A je možno, da na slušalke noče potegniti vode, sploh v prostem teku?
Slušalke imam tiste pravokotne. Na enem forumu sem prebral da so tudi imeli probleme in da so nekateri uporabljali slušalke ki vodo dovajajo z obeh strani..
Škoda, ker nimam doma enga soda, da bi lahko noter nalil toliko vode, kot je višina vodne linije..tako bi lahko pod naravnimi pogoji stvar preveril.
Anže
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 26, 2009 17:08

Če že slušalke, potem obvezno obojestranske.
Tudi v prostem teku mora biti curek prisoten.
Vzami vedro in ga namesti do kavitacijske plošče oz. do rešetk za dovod vode. Če nimaš tako velikega, snemi propeler, v vedro pa napelji cev za vodo , da bo vedro vedno polno.
LP
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Jun 27, 2009 00:48

Pri izvenkrmnih motorjih gre večji del vode ven skozi auspuh(propeler). Če vžigamo na slušalke se to zelo dobro vidi. Tudi, če je kontrolni curek zamašen in voda izhaja iz auspuha(propelerja) ima motor zagotovljeno hlajenje.
Tega pa pri zagonu v sodu ni mogoče videti in ko ni curka se ljudje takoj lotijo demontaže noge in impelerja. V resnici pa je potrebno samo malo podrocati z žičko v cevko kontrolnega curka.
V sodu pa vžigam samo manjše motorje, na katere ni mogoče namestiti slušalk.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Jun 27, 2009 14:31

Dinksi imaš prav da se v sodu ne vidi, pri slušalkah pa ja, četudi kontrolni curek ne teče, ker je zamašen, hlajenje motorja pa funkcionira. Ampak povej mi, kako boš med vožnjo po vodi videl če hlajenje dela, brez kontrolnega curka ? Edino takrat opaziš , ko ti motor zaradi pregretja crkne in se ustavi, kar je potem siguren znak, da tudi hlajenje motorja ni delalo :roll: .
LP
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Jun 27, 2009 21:02

Atilone

Tisti ,ki med vožnjo opazi, da ni curka je le ta skoraj sigurno zamašen. Moreš imet izredno srečo, da se pri glisiranju obrneš nazaj in ni curka, ker je odpovedalo hlajenje preden zatuli alarm.
Pri glisiranju je motor obremenjen(se hitro segreje na delovno temperaturo) in, če odpove hlajenje bo zatulu alarm in obrati bojo padli pod 3.000rpm v par sekundah(odvisno od motorja). Če nadaljuješ vožnjo pod alarmom pa greš naproti strojelomu(zaribanju) in velikim stroškom.
Tako da tisti curek je mišljen, da ga pogledaš v trenutku zagona.

L.p.
Dinksi
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Jun 27, 2009 22:37

Se ne strinjam z tvojimi izjavami, kot so, Če ni kont.curka, hlajenje dela.
Curek je samo za kontrolo pri štartu :?: . Če motor nima več hlajenja , se bo oglasil alarm :?: .
Zakaj potem tovarne montirajo kontrolni izpust vode :?:
Samo pri štartu :shock: je važen :?:
Kaj pa motorji kateri nimajo alarma :?: . Tudi taki obstajajo in se vozijo, njihovi lastniki pa prebirajo tvoje izjave.
Kaj med vožnjo ti ne more crknit impeler, ali samo v garaži.
Sicer pa je Hijena postavil vprašanje, ti pa odgovarjaš na moja pisanja.
Potem pa odgovori Hijeni, da vidimo TVOJ odgovor, kaj mu svetuješ.
Upajmo da ne boš ponovil tega ; Ti se samo vozi, kontrolni curek nima veze :roll: .
LP
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Jun 27, 2009 23:36

Trikrat sem prebral svoj post in nikjer ne vidim, da bi napisal:
-Če ni kont.curka, hlajenje dela
-Ti se samo vozi, kontrolni curek nima vez

Kaj si se užalil ker sem izrazil svoje mnenje katero ni isto kot tvoje ??? Preberi še 1 moj post.... pa počasi....mogoče boš razumel kaj sem napisal!!

Hijena
Tok vode more bit stalno na kontrolnem curku in termostat nima nobene veze pri tem.
Če boš še vžigal na slušalke pa poglej, če teče voda skozi propeler.
Če teče voda skozi propeler imaš verjetno zamašen izpust kontrole.
Pri zagonu s slušalkami pa pazi , da le te dobro nalegajo okrog vsisne rešetke.

P.s.
Če je impeler zanič ni niti kaplice vode niti na najvišjih obratih!!!!!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 28, 2009 10:56

dinksi napisal/-a:Pri izvenkrmnih motorjih gre večji del vode ven skozi auspuh(propeler). Če vžigamo na slušalke se to zelo dobro vidi. Tudi, če je kontrolni curek zamašen in voda izhaja iz auspuha(propelerja) ima motor zagotovljeno hlajenje.
Tega pa pri zagonu v sodu ni mogoče videti in ko ni curka se ljudje takoj lotijo demontaže noge in impelerja. V resnici pa je potrebno samo malo podrocati z žičko v cevko kontrolnega curka.
V sodu pa vžigam samo manjše motorje, na katere ni mogoče namestiti slušalk.

Prvi odstavek, tretji stavek. Pa počasi beri da boš razumel svojo izjavo :!: .
Dinksiju pa si sedaj povedal že povedano :roll: .
In ne, nisem užaljen, ampak komentarji se dajejo na vprašanje, ne na odgovore.
Razen seveda , če sem jaz v odgovoru Hijeni, napisal kaj napačnega, potem bi te prosil da mi poveš, da se upravičim in da se naučim kaj novega.
LP
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Jun 28, 2009 14:52

Če kontrolni curek ne dela in voda izhaja iz auspuha(propelerja), hlajenje dela :!: :!: :!: Mislim, da je popolnoma jasno.
In tega pri zagonu v sodu ne vidiš :!:

Narobe pa je napisal janko:
Če be bil impeler zanič, bi vsaj bil majhen curek vode.
Ti si pa to še potrdil :!:
Kot mojster, ali mi lahko poveš, kaj potisne vodo na kontrolni curek, če je impeler zanič :?:

p.s.
Z mojim odgovorom nisem napisal nič proti tvojemu. Samo sem hotel povedat, da raje delam s slušalkami kot v sodu in zakaj raje delam s slušalkami :!:

Upam, da je zdaj jasno :?:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 28, 2009 20:30

Sedaj pa se že hecaš , a ne ali pa... Dobro pustmo to, samo eno vprašanje in en odgovor kot hočeš, potem pa se mi ne bo več ljubilo, ker nima smisla.
Če v SODU ne vidiš da hlajenje dela, kako boš potem med vožnjo videl. Pa ne zopet ALARM, ker vsi NIMAJO alarma :idea:
Siguren sem, da še nikoli nisi videl , kako impeler crkuje. Počasi se koščki lomijo od celote. Torej IMPELER JE VEDNO MANJŠI, in kaj sledi iz tega. Da je kontr. curek VEDNO SLABŠI. In po tem vidiš da bo potrebna menjava. Zelo redko pa se zgodi, da impeler v momentu neha delat, če se namreč vulkanizirani del na cev, katera je v impelerju, odlepi oz. odtrga . Verjetno od tisoč in nekaj članov še ni imelo tega primera.
Pa lepo se imej ob prebiranju kake literature, o teh stvareh.
Hijena tebi pa vseeno zelo priporočam, da odpraviš napako in urediš kont. curek. Ti bo motor in žep hvaležen.
LP
No še to. Slušalke so na trg dali radi tega, ker je bolj ENOSTAVNO prižigat motor. Zelo malo ljudi ima možnost motor potopit v sod ali veliko vedro. Vodno cev in slušalke , pa maš vedno pri roki . Je bol KOMOT in ENOSTAVNO in NE zaradi tega ker je kontrola BOLJŠA.
UPAM DA TI JE SEDAJ MARSIKAJ BOLJ JASNO :idea:
Hijena
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Hijena » Ne Jun 28, 2009 22:51

Uglavnem, jutri grem na morje :)
Impeler imam zamenjan, rezervnega imam s sabo. Če sem laufal na slušalke je kontrolni curek tekel, ampak samo če sem smušalke malo stisnil. Če sem nekah stiskati je kontrolni curek počasi pojenjal. Iz tega sklepam da pumpa sicer deluje, ampak je malo občutljiva glede slušalk. Če bi bilo kar narobe, ki to pri zadnji vožnji kakšen mesec nazaj sigurno opazil..motor ima alarm pa še spomnim se, da je curek na morju bil prisoten.
No, sem se vsaj naučil zamenjati impeler 8)

Hvala vsem za odgovore!

Anže

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov