Tomos 4,5
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Tomos 4,5
Pozdravljeni.
Dobil sem motor Tomos 4,5, brez navodil za uporabo. A ima mogoče kdo kakšna navodila za zagon, delovanje, vzdrževanje, gorivo-mešanica...?
hvala.
Dobil sem motor Tomos 4,5, brez navodil za uporabo. A ima mogoče kdo kakšna navodila za zagon, delovanje, vzdrževanje, gorivo-mešanica...?
hvala.
Hvala za super stran. Malo sem si uspel pomagati z navodili...žal stvar ne deluje čisto tako enostavno kot piše v navodilih.
A ima kdo izkušnje, kako T 4,5 vžigati, ko je hladen, delno segret in popolnoma segret motor. No pri segretem tudi meni ni delal težav, večji problemi so bili pri hladnem oziroma delno segretem motorju. Ni in ni vžgal. Smo razkopali cel motor, probali vse, kombininirali zaug - enkrat odprt, drugič zaprt, da je potem naposled le kresnil. Poleg tega me zanima kje se mora motor vrteti, da ga obrneš za 180 stopinj za vzvratno vožnjo. Odvili smo vijak za držanje smeri vožnje, pa se motor še vedno noče obračati. Verjetno je zaradi večletne konzervacije os prijela.
Hvala za vse koristne napotke.
A ima kdo izkušnje, kako T 4,5 vžigati, ko je hladen, delno segret in popolnoma segret motor. No pri segretem tudi meni ni delal težav, večji problemi so bili pri hladnem oziroma delno segretem motorju. Ni in ni vžgal. Smo razkopali cel motor, probali vse, kombininirali zaug - enkrat odprt, drugič zaprt, da je potem naposled le kresnil. Poleg tega me zanima kje se mora motor vrteti, da ga obrneš za 180 stopinj za vzvratno vožnjo. Odvili smo vijak za držanje smeri vožnje, pa se motor še vedno noče obračati. Verjetno je zaradi večletne konzervacije os prijela.
Hvala za vse koristne napotke.
Za vžig hladnega motorja je zelo pomembna tudi svečka. Ravno včeraj sem rihtal enega pa je imel zanič svečko in jaz dam notri kar eno od moje yamahe in je bolj težko vžgal in se je zelo dolgo segreval. Ko pa sem dal notri svečko super bosna 75 pa je vžgal na prvo in je skoraj takoj prijel gas brez čoka (zauga).
Vse gibljive spoje pa je treba redno mazati, ker drugače sol hitro naredi svoje in tako prime, da misliš da je kdo to skup zavaril.
Vse gibljive spoje pa je treba redno mazati, ker drugače sol hitro naredi svoje in tako prime, da misliš da je kdo to skup zavaril.
Guma je guma, zaenkrat.
Hladen motor naj bi se vžigal s čokom in s 1/3 plina. Imeti moraš, kot je rekel Janadino, svečko pravilne toplotne vrednosti in mešanico, ki ne sme biti premočna. Na 2% z današnjimi olji dela lepo in ne rabiš več. Segret motor vžigaš brez čoka, je pa včasih treba dodati več plina. Je pa pri Tomosih treba paziti, ker se v rezervoarju, če ga imaš na soncu, naredi pritisk, ki porine dodatno mešanico v motor in ga zalije, posledica pa je zamaščena svečka in "zazaugan" motor. Takrat ga probaš vžgati s polnim plinom, včasih kašljajajoče vžge, če ne, očistiš svečico. Rešitev je, da odklopiš cev za gorivo, kar storiš tudi, če motor dvigneš iz vode. Jaz sem motor s čokom vžigal zjutraj, čez dan samo, če je stal več ur. Če stoji uro,dve, probaš samo s plinom, če ne vžge daš čok, ki pa ga nato takoj zapreš.
Napisal sem ti nekaj mojih izkušenj, ki so posledica dolgoletne uporabe T 4 (postopek vžiga je enak kot pri 4.5), upam, da ti pomagajo.
Napisal sem ti nekaj mojih izkušenj, ki so posledica dolgoletne uporabe T 4 (postopek vžiga je enak kot pri 4.5), upam, da ti pomagajo.
[quote="janadino"]Za vžig hladnega motorja je zelo pomembna tudi svečka. Ravno včeraj sem rihtal enega pa je imel zanič svečko in jaz dam notri kar eno od moje yamahe in je bolj težko vžgal in se je zelo dolgo segreval. Ko pa sem dal notri svečko super bosna 75 pa je vžgal na prvo in je skoraj takoj prijel gas brez čoka (zauga).
Vse gibljive spoje pa je treba redno mazati, ker drugače sol hitro naredi svoje in tako prime, da misliš da je kdo to skup zavaril. :)[/quote]
Kje točno naj bi se motor obračal okoli osi, tam kjer je vijak za fiksiranje smeri vožnje?
Vse gibljive spoje pa je treba redno mazati, ker drugače sol hitro naredi svoje in tako prime, da misliš da je kdo to skup zavaril. :)[/quote]
Kje točno naj bi se motor obračal okoli osi, tam kjer je vijak za fiksiranje smeri vožnje?
planine napisal/-a:janadino napisal/-a:Za vžig hladnega motorja je zelo pomembna tudi svečka. Ravno včeraj sem rihtal enega pa je imel zanič svečko in jaz dam notri kar eno od moje yamahe in je bolj težko vžgal in se je zelo dolgo segreval. Ko pa sem dal notri svečko super bosna 75 pa je vžgal na prvo in je skoraj takoj prijel gas brez čoka (zauga).
Vrtišča so tam, kjer vidiš, da je noga ločena. Tam malo namaži, predvsem pa namaži vijak za fiksiranje.
Pozdravljen na Morjeplovcu.
No fantje so ti že veliko povedali, skoraj vse, jaz bi dodal eno malenkost iz mojih izkušenj z štirko.
Pri obračanju motorja za vzvratno vožnjo, sem večkrat pretrgal cev za dovod goriva. Ni tako problematično, ker se je vsaj meni, pretrgala točno pri priklopu. Snameš priklop odstraniš on delčekz njega snameš kovinsko objemko , jo daš na cev in natakneš vse skupaj nazaj. Ne potrebuješ nič orodja. To pa se zgodi, če nimaš zadosti odvite cevke z rezervarja. Motor obračaš vedno na štandgasu, ker tam , kot so ti že omenili zgoraj, kjer se vrti v osi boš opazi da je narejeno eno držalo v obliki polkroga, tako na fiksnem deli kot na vrtečem delu in ko ti motor obrneš, se mora ta ta dva dela lepo vležt en v drugega. To namreč preprečuje, da bi ti motor v ritenski vožnji dvignilo iz vode. Poglej malo , če je mogoče kateri od teh polkrogov zvit noter , recimo od udarca ali podobno, če je bodi previden z ravnanjem , ker je iz gusa in en del hitro odfrči.
No toliko.
LP
No fantje so ti že veliko povedali, skoraj vse, jaz bi dodal eno malenkost iz mojih izkušenj z štirko.
Pri obračanju motorja za vzvratno vožnjo, sem večkrat pretrgal cev za dovod goriva. Ni tako problematično, ker se je vsaj meni, pretrgala točno pri priklopu. Snameš priklop odstraniš on delčekz njega snameš kovinsko objemko , jo daš na cev in natakneš vse skupaj nazaj. Ne potrebuješ nič orodja. To pa se zgodi, če nimaš zadosti odvite cevke z rezervarja. Motor obračaš vedno na štandgasu, ker tam , kot so ti že omenili zgoraj, kjer se vrti v osi boš opazi da je narejeno eno držalo v obliki polkroga, tako na fiksnem deli kot na vrtečem delu in ko ti motor obrneš, se mora ta ta dva dela lepo vležt en v drugega. To namreč preprečuje, da bi ti motor v ritenski vožnji dvignilo iz vode. Poglej malo , če je mogoče kateri od teh polkrogov zvit noter , recimo od udarca ali podobno, če je bodi previden z ravnanjem , ker je iz gusa in en del hitro odfrči.
No toliko.
LP
Tako, kot je rekel Atilone, cev se rada pretrga. Pomaga obračanje motorja v nasprotni smeri urinega kazalca, takrat se cev ne ovije čisto okoli motorja. Drugače se je meni pretrgala na vijakih za pritrditev motorja, ko sem motor dvignil, nisem ga pa fiksiral in snel cevi za gorivo. Motor se je dvignjen obrnil in cev se je, kot že rečeno, pretrgala na vijakih za pritrditev.
planine napisal/-a:hvala za informacije...očitno je potrebno motor malo naštudirat, drugače pa naj ne bi bilo veliko problemov z njim...ali se motim?
Enostavno ko pasulj. Ti njemu daj kar on rabi, vzdrževanje in po končani sezoni malo sladke vode skozi kanale in VD-40, on pa ti bo vrnil z delovanjem. Ma isto kot pri ženskah, daj kar rabi in vrnila ti bo zadovoljstvo
LP
-
Morski_volk
- Kapitan
- Kraj: obala
Bi se kar strinjal z Janadino-tom . 75-ka je sicer v redu za hladen in takojšen vžig OK. Lahko pa edino poheca pri vžigu segretega motorja. Torej, Bosna, nekje sredinske vrednosti, je kar dobra kvalitena. Celo se je kar nekajkrat izkazalo, da so lastniki plovil prišli z Bosch,, Pirelli, Champion ali drugimi zvenečimi imeni, ko so pa Bosno sprobali, pa so jo kar privzeli.
LP
Ps; Še najraje jo uporabljajo v plovilih z notranjim dizlom. Baje je odlična
.
Malo mi gre na neumno, ker mi je danes uspelo nekaj, o čem še sanjat nisem upal. Sedaj grem spat ( vsaj poskusil bom ) pozneje pa vam povem, na kake ljudi še vedno lahko naletiš. V pozitivnem.
LP
LP
Ps; Še najraje jo uporabljajo v plovilih z notranjim dizlom. Baje je odlična
Malo mi gre na neumno, ker mi je danes uspelo nekaj, o čem še sanjat nisem upal. Sedaj grem spat ( vsaj poskusil bom ) pozneje pa vam povem, na kake ljudi še vedno lahko naletiš. V pozitivnem.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: NASA in 23 gostov