cerada pušča

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

cerada pušča

OdgovorNapisal/-a mungo » Po Jul 06, 2009 08:38

Potrebujem nasvet: cerada na čolnu mi pušča po šivih. V bistvu je po malem kapljalo že pri novem, zdaj, po nekaj letih pa še bistveno bolj. Lani sem zadevo reševal tako, da sem čez nalepil Tesa trak (neke vrste elastičen, iz blaga) in je bilo kar v redu, samo ko je šla sezona k koncu je počasi začel odstopati in je spet puščalo, pa še izgledalo je precej nemarno. Verjetno sem zasral že na začetku, saj sem (da ne bi prišlo do nepotrebne izgube dopustnih ur) trakove nalepil že prej, še preden je bila cerada (tenda) namontirana na čoln. Seveda ko cerado namestiš na čoln se napne in to je verjetno imelo na trakove svoj učinek. Ostalo sta naredila morje in sonce. Zanima pa me, kako se v resnici rešuje te težave, če predpostavimo da odgovor ni: kupi novo. Zanima me tudi to, v primeru da bi dal delati novo (prej ali slej bo tako ali tako treba), kdo to oz. kako se to kvalitetno naredi, materiali, izvedba..., da ne bo puščalo pri šivih, itd.?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jul 06, 2009 09:33

Zdravo!

V navtičnih trgovinah se dobi sredstvo za tesnenje šivov; majhna flaška s sredstvom ki ga napocaš po šivih in potem ne spušča več. Problem je edino, če imaš temno cerado bo vidno ker ko se sredstvo posuši zgleda belkasto... Drži pa sredstvo kakšno sezono...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Po Jul 06, 2009 09:45

Vprašaj Kamping Orehek v Domžalah, on ima stroj za varjenje šivov na baldahinih za kamp prikolice.
lp
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Po Jul 06, 2009 14:54

Živ,

jaz sem premazal šive s silikonom (siko).

Naneseš na prst in povlečeš po šivih, da se silikon lepo vpije v šive in vse luknjice. Nato čim bolj lično počistiš okoli, kjer se zamaže.

To je to in cerada ne prepušča več po šivih.

Res pa je, da je odvisno od barve cerade in barve silikona, ali ga bo videt.

Moja je bila stara in me ni motila malo bolj bela črta od silikona.

Čene pa lahko daš prozoren silikon.

LP
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Jul 06, 2009 20:02

Drgač pa tende pa bimnije dela tud Štefan iz Ljubljane.... če rabiš kontakt sporoči da ne bo kdo reku da delam reklamo... naredi solidno in tut cenovno se mi zdi da je OK
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Po Jul 06, 2009 21:01

Po nasvetih nekoga ki dela dobre, kvalitetne in cenovno ugodne tende te tudi nasvet s silikonom - prozornim.

LP
Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mungo » To Avg 25, 2009 08:26

Hvala za vse odgovore!
Pred dopustom sem kupil v camp-ingu premaz za šive in potem ko je bila cerada že napeta namazal šive, postopek ponovil 3× in zadeva res dobro deluje! Kljub nalivu ni niti malo spustila.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 25, 2009 12:28

No, jaz sem bil zelo pameten :oops: in sem cerado ki je bila umetniško posrana od galebov zabrisal v pralni stroj(40oc) in sedaj je zelo mehka in ves vosek(vsaj mislim da je) je šel dol pri pranju. Ali ta sredstva ki jih ponujajo na netu tudi impregnirajo celo cerado(da ostane nepropustna)al je to bolj zaščita pred vlago. Drugače bi jo peljal kam povoskat oz . bi tudi sam, če se da.
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » To Avg 25, 2009 12:44

Ko sem sam spraševal za dobra impregnacijska sredstva so bila ta zelo draga (za impregnirat šive - sem že pisal pod tem naslovom).

Zato sem se za šive cerade odločil, da jih namažem s siko-silikonom. Prišlo je OK.

Površina cele cerade je kar velika. Povprašaj malo koliko tega impregnacijskega sredstva bi potreboval. Dobro impregnacijsko sredstvo ni prav poceni.

Lahko bi ceneje prišel, če ti nekdo zašije novo cerado. Jaz poznam možakarja, ki je v penziji in ima cene zelo sprejemljive (je na primorskem).

LP
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Avg 26, 2009 08:16

mungo napisal/-a:Hvala za vse odgovore!
Pred dopustom sem kupil v camp-ingu premaz za šive in potem ko je bila cerada že napeta namazal šive, postopek ponovil 3× in zadeva res dobro deluje! Kljub nalivu ni niti malo spustila.

lep pozdrav, tud jaz mam isti problem..ali mi lahko zaupaš kako se reče temu sredstvu..

hvala
Veritas et Aequitas
SAJKOS
Višji praporščak
Kraj: ŠOŠTANJ

OdgovorNapisal/-a SAJKOS » Sr Avg 26, 2009 16:08

Pozdravljeni
Tudi sam sem letos impregniral cerado na čolnu.
Ker sem pred sezono impregniral baldahin in opazil, da sem končno našel solidno sredstvo za impregnacijo, sem z istim sredstvom impregniral tudi cerado čolna. Sicer ne vem kako se sredstvu reče, ga pa prodajajo v Merkurju na kamping oddelku in stane okoli 10eur za plastenko z razpršilom. Mislim da imajo dve različni vrsti , ki sta namenjeni različnim materijalom. Po nanosu cerada ni več prepuščala. Porabil sem 1,5 razpršila ( mislim da je o,5l) za cerado 4,7 m dolgega fischermena.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 26, 2009 18:29

No to je dobra informacija. Star Brite za ta namen stane nekje med 20 in 25 EUR, pomaga pa natančno NIČ. Ne kupujte ga, ker dejansko vržete 25 EUR stran. Ostalo od Star Brite pa je meni kar všeč...

LP
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » To Okt 27, 2009 02:30

pozdravljeni, še zmeraj iščem neko pametno sredstvo za impregnacijo tende in za šive.tko kot je rekel admin strabrite je za en K... nič ne pomaga samo spira se po čolnu in dela svinjarijo...oz črne madeže..

a je kdo slišal za tole?
http://www.navtikasport.com/index.php?p ... ure_id=659
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=1475

hvala in lp
Veritas et Aequitas
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Okt 27, 2009 08:18

Pri impregnacijski tekočini piše da se redči z vodo, kar mi ne daje najboljšega občutka!? Tudi sam iščem zadevo s katero bi impregniral cerado, še najraje bi jo povoskal(sam sem jo zašuštral ko sem jo opral v pralnem stroju na 40%), pa ne vem kje to delajo.
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » To Okt 27, 2009 13:08

Povprašajte v ind.trgovini Inuplati Jarše...oni bi načeloma morali vedeti.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti