Pozdravljeni!
Najprej lep pozdrav vsem.
Ko sem po naključju naletel na ta forum se mi je po nekaj urnem branju »zaluštalo«, da probam oživeti starega T4.5, vendar pa brez navodil ne gre. V veliko pomoč je stran tomos autousluga, vendar pa ne vem kateri letnik in model je. Je stari z belim pokrovom in odprtino za zračenje na vrhu, oznaka Tomos 4.5, s tablice pod pokrovom se ne da razbrati nič.
Ko sem gledal navodila na prej omenjeni strani se mi je zdelo, da so navodila od novejšega motorja s srebrnim pokrovom.
Zdaj pa me zanima, če ta navodila pridejo v poštev za moj motor in pa če se da ugotoviti približno letnico motorja?
Zanima pa me tudi, če se splača tak motor porihtati oz. če so to kvalitetni motorji ali je boljše kupiti novejšega?
Hvala za pomoč.
Boris
navodila za stari T4.5 , letnik??
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
O, da se ugotoviti marsikaj. Tomos 4.5 z belim pokrovom je prišel v prodajo leta 1978, kot izboljšava tedaj že skoraj legendarnega T 4. Ta model so delali do (vključno) 1981 leta. To leto ali pa že eno prej je nosil oznako S (T 4.5S). Po teh oznakah lahko ugotoviš letnico na leto ali dve natančno. Problem te prve serije je bila vzmet, o kateri smo na forumu govorili pred kratkim in služi za spojitev zobniškega prenosa. Rada poči, to pa so izboljšali pri motorjih s srebrnimi pokrovi, ki so jih predstavili leta 1982. Navodila so uporabna tudi za tvoj model, saj so vsi podatki enaki, razlika je le v principu vklopa prostega teka. Shema tam je res že za novi tip (pretikalna ročica ob strani). Malo pobrskaj, o Tomosih je že kar dosti napisanega na forumu.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov