ugašanje barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mzorko
Desetnik

ugašanje barke

OdgovorNapisal/-a mzorko » Če Jun 22, 2017 16:43

Imam problem z ugašanjem in sicer barka se ne ugasne, ko je kjuč v poziciji nula. Takrat naj bi selenoid prekinil dovod goriva, vendar se nič ne zgodi. Preveril sem selenoid, vendar ta deluje. Meril sem napetost na sponkah selenodia in imam na eni stalen plus. Druga sponka pa bi morala biti sklenjena na maso, ko zavrtim ključ na nulo. Torej, ali mi lahko kdo razloži, če pravilno sklepam. Prilagam še načrt.
https://www.dropbox.com/s/qa1chqz0q64ar ... t.JPG?dl=0
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Jun 22, 2017 18:12

Hoj!

Glede na shemo, ki si jo priložil bi morala biti masa stalna, plus pa bi moral biti samo, dokler je ključ v položaju za delovanje. Ko obrneš ključ v položaj nič, ne bi smelo biti na releju za dovod goriva nobene napetosti. Poizkusi sneti z releja tisti kontakt, na katerem si zmeril pozitivno napetost in pazi, da ne boš naredil kratkega stika. Kaj se zgodi, če izklopiš glavno stikalo (baterry switch)?

Lahko je pa napaka tudi na mehanskem delu ventila s katerim prekineš dovod goriva.

Upam, da rešiš zadevo.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Jun 22, 2017 22:28

Nikakor
Kaj se zgodi, če izklopiš glavno stikalo (baterry switch)?

Lahko uničiš Altelnator in ostale naprave ki so pod napetostjo-
Kaj nič ne berete nasvetov in shem od N.T.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Jun 22, 2017 22:56

Mato, imaš prav. Sem še enkrat pogledal shemo in gredo sponke alternatorja direktno na akumulator. Sicer alternatorja ne moreš kar tako uničiti, lahko pa gre "žvižgat" katera od diod, ni pa nujno. Tudi ostali porabniki bi lahko bili ogroženi.
Vsekakor pa predlagam, da je najboljše zadevo predati v popravilo strokovnjaku, ki bo hitro našel napako.

Lep pozdrav.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Jun 23, 2017 00:13

Nekatere ključavnice so narejene tako, da za ugasnit motor moreš zavrtet ključ nazaj od nule. Če gledamo da je 0(vstaviš ključ), 1(kontakt), 2(zagon). Za ugasnit se vrneš nazaj na 0 in še malo na -1.
Če gledamo pozicije na ključavnici so -1,0,1,2
Poskusi pa javi.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jun 23, 2017 05:42

Elektro ventili na motorju so lahko:
- KONSTANTNI - na njih je prisotna napetost ves čas delovanja. Ko izklopiš kontakt s ključem (+15) ventil zapre in motor ugasne.
- TRENUTNI - ko na njega pride napajanje ventil zapre. Ponavadi imajo motorne barke posebej tipko "stop".

Če ima ventil stalno napajanje in bi bil dejansko tipa "stop" potem motor sploh ne bi vžgal. Motor vžge, torej NI tipa "stop". Izmeril je napetost na ventilu, ki je prisotna,- Torej tudi to je OK. Po načrtu je masa priključena direktno na ventil. Preiskusil je ventil in zapisal, da deluje. Torej ventil nima mase !!

Kar se pa izklopa glavnega stikala med delovanjem motorja tiče pa verjemite, da je dovolj le nekaj sekund in vsaj kakšna dioda v alternatorju zanesljivo crkne. Kdor ne verjame naj proba. :lol:
mzorko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a mzorko » Pe Jun 23, 2017 07:48

Tukaj je problem, ker je bila barka kupljena in že v samem začetku ugašanje ni delovalo. Ugašali smo jo tako, da smo ročno pritisnili tisti gumb na ventilu. Torej na ventilu je prisotna stalna napetost in za ugasnitev barke bi se morala skleniti masa ( verjetno kratkotrajno, saj po mojem mnenju ventil ne sme biti pri ugasnjeni barki dolgo sklenjen, ker potem teče skozi tok). To pomeni, da bi se morala masa skleniti v položaju ključavnice -1, vendar se to ne zgodi. Ko sem opravljal meritve, je v poziciji -1 na kontaktih ključavnice pozitivna napetost. Potemtakem bi moral samo pozicijo - 1 skleniti z maso in ventilom. Prosim popravite me, če se motim. Lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jun 23, 2017 09:14

Ključavnica vedno preklaplja le PLUS !
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Pe Jun 23, 2017 09:53

Tako, kot je napisal Nikola T., ključavnica preklaplja le plus, to je razvidno tudi iz sheme. Z maso okoli plusa se ni za igrati, ker boš naredil kratek stik. Najmanj kar je, bo pregorela varovalka, lahko pa se zgodi še kaj hujšega. Kot sem predhodno že napisal, poizkusi sneti kontakt na releju za dovod goriva in pazi, da ne boš naredil kakšnega kratkega stika. Če bo motor ugasnil, potem je napaka na ključavnici.

Še kako lahko testiraš, če selenoid dela:

https://www.youtube.com/watch?v=lBPuS_wgeUM

Lep pozdrav.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Jun 23, 2017 10:53

Wisdom napisal/-a:Mato, imaš prav. Sem še enkrat pogledal shemo in gredo sponke alternatorja direktno na akumulator. Sicer alternatorja ne moreš kar tako uničiti, lahko pa gre "žvižgat" katera od diod, ni pa nujno. Tudi ostali porabniki bi lahko bili ogroženi.
Vsekakor pa predlagam, da je najboljše zadevo predati v popravilo strokovnjaku, ki bo hitro našel napako.

Lep pozdrav.

Izkušnja od kolega, odleti regulator
Mato :wink:
mzorko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a mzorko » Pe Jun 23, 2017 12:13

Še vedno ne razumem točno, kako je s tem prekinjanjem na ključavnici. Jaz imam očitno TRENUTNI selenoid, saj le ta prekine delovanje, ko je krog sklenjen, se pravi ko je plus in masa na konektorju, potem motor ugasne.
Meril sem tudi napetosti, in imam stalen plus na enem konektorju, ne glede na položaj ključa. Ali je to sploh vredu, glede na to, da bi ključavnica morala pravzaprav prekiniti plus v določenem trenutku, ko daš na nulo oziroma -1 pozicijo.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jun 23, 2017 15:59

Mzorko mislim, da nam daješ napačne podatke.
Po vsej verjetnosti ti meriš neobremenjen izhod in zaradi pulupa potenciala v elektroniki na instrumentu vidiš napetost. To pa še ne pomeni, da je dovolj toka za preklop ventila, zato nam daješ popolnoma zgrešene podatke. VSE MERITVE SE MORAJO NANAŠATI NA OBREMENJEN IZHOD za kar je najboljša probna lampica za avtoelektričarje.

PREVERI:
- ali je res + na ventilu tudi, ko je ključ v poziciji kontakt (motor vžgan) ?
- ali je res + na ventilu samo kadar je ključ v poziciji "0" ?

V kolikor je ventil tipa stop na njem MED DELOVANJEM MOTORJA NE SME BITI PRISOTNA NAPETOST !!!

- V kolikor med delovanjem motorja na ventilu NI NAPETOSTI potem je to pravilno za "stop" ventil.
- ko obrneš ključ na pozicijo "0" in dobiš napetost potem je z elektroniko (vezavo) vse OK.
- v kolikor je masa na ventilu prisotna bi moral ventil preklopiti.
- v kolikor ventil preklopi ne ugasne pa motorja potem je nekaj narobe z ventilom. Najverjetneje je zataknjen !!!
Ta problem je možno rešiti zgolj z logičnim razmišljanjem.
:wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov