Trim Suzuki 115

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Benetau
Desetnik

Trim Suzuki 115

OdgovorNapisal/-a Benetau » Po Jul 24, 2017 16:35

Pozdravljeni morjeplovci.

Na vas se obračam s prošnjo oz. kakšno idejo glede obnove črpalke trima.
Imamo izvenkrmni motor Suzuki 115df pri katerem smo opazili da ob dvigu oz. Spustu
Tima priteče ven olje. Zadeva je prišla tako daleč da se motor sploh ni več dvignil. Mož
Je v nadaljevanju zadevo razdrl in izkazalo se je da je zaradi "elektrolize" prišlo do razzrtja
Kovinsega dela pumpe. Skupaj s serviserjem je zaflkal s tekočo kovino tako da je držalo kratek čas. Sedaj se je vse ponovilo. Ali morda poznate koga ki obnavlja črpalko oz. Kje bi se dalo takšen del kupiti po ugodni ceni.Cena novega je namreč okoli 1000 eurov. Hvala
Za vaše odgovore.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Jul 24, 2017 16:41

:D
Dobrodošla med morjeplovci.
Glede na opis, ni možno ugotoviti kje je problem.
Mislim, da bi kak dober varilec uspel zavariti požrti del.
Benetau
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Benetau » Po Jul 24, 2017 16:57

Hvala
Za tako hitro odzivnost. Mogoče sem se narobe izrazila saj ne vem kako se del imenuje ( hidravlika trima, cilinder ali črpalka ). U glavnem težava je v tem da spušča olje zaradi pozrtja materiala in visokega pritiska. Varilec tega ne more popravit ker ga je potrebno razstaviti pri čemer se ne dajo vsi deli odstraniti tako da bi bili še naprej uporabni. Zato iščem nekoga ki ima morda lastne izkušnje z obnovo kot tako brez razstavljanja oz. Cenejšo opcijo za menjavo kompleta.
[/url][/list][/list]
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jul 24, 2017 18:10

Ebay. Drugje težko verjamem da bo kaj poceni ker te reči niso poceni. Jaz sem obnovil in zrihtal že par trimov in motorjev in vse dele vedno kupujem na ebayu. Problem nastane samo če se mudi, v tem primeru pa je treba zagrizt in plačat celo ceno.

zrihtat požrto visokotlačno pumpo brez razstavljanja bi pa plačal, da bi videl kako gre to :)
Benetau
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Benetau » Po Jul 24, 2017 19:24

Če bi človek bil vedež nebi bil revež.

Sprasujem ker ne vem. Hvala za prijazen odgovor. Na eBay tega dela ni pod 900 eurov brez sajbic in vijakov ki se ob demontazi uničijo tako da to je vse se plus, kar mi je veliko.Vsekakor pa sem vsela vsakega namiga. Če pa ste jih že nekaj zrihtali bi vas prosila za kontakt Na zs da vas lahko pokličem in ne odkrivam tople vode. :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jul 24, 2017 20:14

Kater letnik je motor?
Benetau
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Benetau » Po Jul 24, 2017 20:15

2004
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jul 24, 2017 21:13

Te motorji imajo enak trim kot evinrude in johnson enakega letnika tko da lahko iščeš tudi te. Sicer lahko, da je kaka izjema tko da primerjaj slike. Tak trim rabljen je na ebayu okoli $300-400 dobiš pa tudi posamezne dele tako da kar je ok obdržiš.

Takoj kar se mene tiče ne bo šlo, če pa ga planirate zrihtat do naslednje sezone pa vam ga morda res lahko jaz poštimam.

http://m.ebay.com/itm/112299900382

Tole je ta trim, deli, številke delov in cene.

http://www.boats.net/parts/search/BRP/E ... ml#diagram
Benetau
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Benetau » Po Jul 24, 2017 21:51

Prvi trim ki ste mi ga poslali ne paše ker ima dodatna dva vodila (kot bata?) Naš pa ima samo en bat in en cilinder. Slike vam ne znam poslat ker pisem z mobitela
Pravi zgleda tako http://cdn.boats.net/product/oem/bn/b/1 ... e5f79.jpgm

Vendar ne vem če ima zraven vse notranje elemente ali je samo odlitek. Glede popravila pa ne gori čeprav bi rajši imela letos porihtanega. Od kot pa ste?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 25, 2017 10:42

.

Ni da bi se "hvalil", ampak isto, Mercury 115, se mi je zgodilo pred nekaj dnevi. Očitno je problem za nastanek okvare izhajanje galvanskega toka z motorja trim pumpe in ker je najbližji cilinder le tega, ga najeda dokler pritisk ne opravi svojega in prebije cilinder. Na sredi, ne nekje zadaj, spodaj. Točno med motorjem in cilindrom. Kot da bi držal pištolo za peskanje na enem mestu.

Nič, novo je treba, starega pa popravit za nekoga , ki ga potrebuje v sili. Tudi zame, če bo potrebno! Tako čez prst so cene za končnega kupca, pa kjerkoli kupiš, dobrega jurčka. Na e-bayu je za mojega trim power 750EUR, plus carina, davek, poštnina, pa še v SLO ne pošiljajo, itd .... in še čakaš 2-3 tedne. Na Yuci pa 1150, dobava v treh dneh.
Vzamem na Yuci, dvig barke 240EUR, ker imam desno roko trenutno na "invalidski", vzamem serviserja, kar znese še 217 EUR, pa nekaj stroškov kar tako in je vse skupaj cca 1800. Dva dni sem visel na compu, in iskal cenejšo varianto, toda vse je bolj ali manj relativno ugodno.

Se že vozim in nova Trim pumpa ima sedaj malce drugače rešeno z materjali. Motor nima več kovinskega ohišja, ampak plastičnega. Morda ..... je to zmanjšanje prevodnosti tokov.

Takle mamo, za ta dnar je to to!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Jul 25, 2017 11:08

Benetau napisal/-a:Prvi trim ki ste mi ga poslali ne paše ker ima dodatna dva vodila (kot bata?) Naš pa ima samo en bat in en cilinder. Slike vam ne znam poslat ker pisem z mobitela
Pravi zgleda tako http://cdn.boats.net/product/oem/bn/b/1 ... e5f79.jpgm

Vendar ne vem če ima zraven vse notranje elemente ali je samo odlitek. Glede popravila pa ne gori čeprav bi rajši imela letos porihtanega. Od kot pa ste?

Iz okolice lj vendar smo trenutno na dopustu po dopustu pa imam kakšen mesec praktično 0 časa, tako da jaz bi to počel po cca dveh mesecih pa še to če je res sila, drugače raje vidim da se reši z nadomestnim, ker to zna bit konkretna zajebancija za razkopat in pri tem ohranit kaj celega.

Na ebayu sm malo gledal in te enocilindrični so okol $500 kar nekako pride ene 550-600€ dostavljeno na dom.

Mogoče se vam celo bolj splača predelava na trocilindričnega, ki je bistveno boljši in več jih je za to so cenejši in se jih dobi po ca 200€ rabljene.

Vse ostale kose za predelavo sicer od evinrude pa imam jaz in mislim da pašejo 100%. A je 20 al 25 motor?
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Jul 25, 2017 12:23

pajer1 napisal/-a:.

Ni da bi se "hvalil", ampak isto, Mercury 115, se mi je zgodilo pred nekaj dnevi. Očitno je problem za nastanek okvare izhajanje galvanskega toka z motorja trim pumpe in ker je najbližji cilinder le tega, ga najeda dokler pritisk ne opravi svojega in prebije cilinder. Na sredi, ne nekje zadaj, spodaj. Točno med motorjem in cilindrom. Kot da bi držal pištolo za peskanje na enem mestu.

Nič, novo je treba, starega pa popravit za nekoga , ki ga potrebuje v sili. Tudi zame, če bo potrebno! Tako čez prst so cene za končnega kupca, pa kjerkoli kupiš, dobrega jurčka. Na e-bayu je za mojega trim power 750EUR, plus carina, davek, poštnina, pa še v SLO ne pošiljajo, itd .... in še čakaš 2-3 tedne. Na Yuci pa 1150, dobava v treh dneh.
Vzamem na Yuci, dvig barke 240EUR, ker imam desno roko trenutno na "invalidski", vzamem serviserja, kar znese še 217 EUR, pa nekaj stroškov kar tako in je vse skupaj cca 1800. Dva dni sem visel na compu, in iskal cenejšo varianto, toda vse je bolj ali manj relativno ugodno.

Se že vozim in nova Trim pumpa ima sedaj malce drugače rešeno z materjali. Motor nima več kovinskega ohišja, ampak plastičnega. Morda ..... je to zmanjšanje prevodnosti tokov.

Takle mamo, za ta dnar je to to!

.

Glede na večjo število okvar na trimih, je potrebno redno menjati cinke, ki naj bi preprečili razžiranje motornih delov.

Res je hudo, da ti taka okvara pokvari dopust. To ne privoščim nikomur.
Benetau
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Benetau » To Jul 25, 2017 13:11

Pajer1.
Hvala za pojasnilo

"Vzamem na Yuci, dvig barke 240EUR, ker imam desno roko trenutno na "invalidski", vzamem serviserja, kar znese še 217 EUR, pa nekaj stroškov kar tako in je vse skupaj cca 1800. "

V kolikor ugotovim da bodo stroški tako visoki se bova rajši odločila za nakup novega motorja tega pa bova prodala za dele in
bo mir nadaljnih 10 let.

Glede:

"Mogoče se vam celo bolj splača predelava na trocilindričnega, ki je bistveno boljši in več jih je za to so cenejši in se jih dobi po ca 200€ rabljene.

Vse ostale kose za predelavo sicer od evinrude pa imam jaz in mislim da pašejo 100%. A je 20 al 25 motor?"

Se mi zdi odlična ideja samo ni mi znano ali je v takšni situaciji potrebna menjava kompletnega trima z nosilci (levo in desno) ki so pritrjenI na čoln in kako ta paše v volanski drogi. ALi so luknje za volanski drog iste ali je potebna kakšna dodatna pusa glede na premer luknje.

Prav tako me zanima ali bi potemtakem pasal komplet trim od drugega motorja npr. Honde? Imamo servis tukaj v Vodicah pa jih ima nekaj na zalogi.

Glede motorja 20 ali 25 pa ne vem kaj imate v mislih. Oznaka motorja je L.

CINK pa nismo menjali 8 let pa so bili čisto ok- nič pozrti.
Tri leta nazaj pa smo jih menjali in danes so težave, medtem ko so ti novi cinki po treh sezonah neuniceni.

Hvala za vaše odgovore.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 25, 2017 13:35

Benetau napisal/-a:
CINK pa nismo menjali 8 let pa so bili čisto ok- nič pozrti.
Tri leta nazaj pa smo jih menjali in danes so težave, medtem ko so ti novi cinki po treh sezonah neuniceni.

Hvala za vaše odgovore.

Haloooooooo!!!!!!!

8 let, pa, oprostite mi prosim, niste normalni!!!! Ti cinki na motorju so zanič po letu uporabe. Njih ne žre na celo , ampak postajajo kot pena. Če bi jih dali nove na tehtnico in potem po letu uporabe, bi videli razliko v teži. Postajajo lažji in vse bolj prepereni.

Jaz jih menjam vsako leto, pa mi je v desetih letih pobralo cilinder. Res pa je , da imam barko stalno v vodi in veliko v uporabi.

Morda je pri tebi tudi ta napaka, poleg tega, da niste menjali cinkov, da motorja ne dvigneš popolnoma iz vode.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Benetau
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Benetau » To Jul 25, 2017 13:42

Čoln je v vodi 5 mesecev.

Ko počiva je motor dvignjen čisto ven. Prav tako ko smo zunaj na
Otoku.

Sicer pa te izkušnje ucijo tako, da v prihodnje zagotovo ne bo tako.
Clovek se uči celo zivljenje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: maki in 2 gosta