Montaža tesnila

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kapitan Ziggy
Naddesetnik

Montaža tesnila

OdgovorNapisal/-a Kapitan Ziggy » To Sep 26, 2017 20:43

Pozdravljeni!
Zgodba je taka: pred dopustom sem nastavljal vplinjače na Mercuryju 60 (2T) in se mi je zdelo, da je motor parkrat kihnil med ploščo, na kateri so reed ventili (ne vem kako se temu reče po slovensko) in power headom. Zadevo sem sedaj razdrl in res se je izkazalo, da je nekdo pred mano nekaj čaral, izrezal svoje tesnilo in vse obilno zalil s silikonom. Očistil sem vse površine, kupil nova tesnila in opazil, da je ulitek slabo obdelan in da ga na delu roba manjka kaki dve desetinki (glej sliko).
Glede na to, da je motor delal tako kot mora (končna hitrost, poraba, barva svečk) se zadevno nekako da zmontirati ne, da bi na stiku puščalo.
Kaj bi uporabili za tak namen? Sklepam, da bo potrebno uporabiti kak silikon ali kaj podobnega?

Slika
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Montaža tesnila

OdgovorNapisal/-a evovii » To Sep 26, 2017 20:51

Včasih ko smo šraufali tomosove APN4 se spomnim, da se je dobila neka tesnilna pasta, ki si jo lahko uporabil namesto tesnila. Imena se ne spomnim, bila pa je redeče barve...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » To Sep 26, 2017 21:34

evovii napisal/-a:Včasih ko smo šraufali tomosove APN4 se spomnim, da se je dobila neka tesnilna pasta, ki si jo lahko uporabil namesto tesnila. Imena se ne spomnim, bila pa je redeče barve...

Hermetika.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 27, 2017 15:00

Hi temp RTV silikon se reče temu danes. Maš od Permatex-a ali Henkla dost solidna produkta.

Jaz tega nebi pacal s silikonom.

S tamalo pilo tista dva prehoda/robčka odnesi in kupi 2-3mm fleho Donit Tesnit BA-GL ali BA-REM, izreži tesnilo in ga zmontiraj na suho.

Sicer je očitno pa vendar, s pilo na ven pili, da nebi opilkov zanesel v motor.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Kapitan Ziggy
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Kapitan Ziggy » Sr Sep 27, 2017 20:06

Silikon tudi meni ni prav simpatičen. Sicer sem danes našel Loctite 518, ki je metakrilatna zadeva in po specifikacijah primeren za neravnine do 0.25 mm. Je pa ker drag - okrog 40 EU je 50 ml tuba.

Imam tudi original tesnilo vendar je 0.9 mm - najbrž pretanko? AEgir, kje pa se kupi Donitov material?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Sep 27, 2017 20:53

Tole neravnino bi se dalo stuširat, poravnat in ne boš rabil nobenih tesnilnih mas.Dihtungo že imaš, malo jo lahko našpricaš z WD in obrišeš, da se ne prime na ohišje ali pokrov, ker če boš še kdaj odpiral, se le ta ne bo strgala.
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 28, 2017 00:24

Tesnit majo v merkurju pa kakšnih kmetijskih zadrugah ipd. Načeloma sekr dobi povsod. Tm ene 3mm bi jaz dal in bi bp pobralo to neravnino če prehoda ne bosta ostra.
Uporabniški avatar
Adam
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Adam » Če Sep 28, 2017 12:47

Načeloma so odlitki na takšnih površinah porezkani. Sam tako zadevo rešim enostavno, odprtino v motor zaprem oz. jo "abdekam", površino razmastim in jo pobarvam oz. "stuširam" kar z alkoholnim flumastrom, v delavnici imam več ploščic 10mm "plancast" aluminija, 400 3M sivi brusni papir, voda in poravnam. Vse ostale dele, ki pa jih lahko vpnem pa poravnam na rezkalnem stroju...

V primeru "lunkerjev" oz. zračnih žepkov v materialu uporabim Kemiskit Al21.

Kot normalno tesnilno maso uporabljam LOCTITE 5699.

Za dele izpostavljene nekoliko višjim temperaturam pa LOCTITE 5920.

Omenjen Loctite lahko kupiš v 80ml tubah cenovno od 10-15EUR in ti bodo vedno najbolj od vsega kar poznam služile svojemu namenu.

:wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 28, 2017 14:07

Veliko dela. Pol je lažje s tigom navarit kar manjka in sam to pobrusit.
Kapitan Ziggy
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Kapitan Ziggy » Če Sep 28, 2017 16:24

Po mojem mnenju bi bilo najbolj pravilno kos porezkati. Pravzaprav navariti aluminij in porezkati. To lahko naredim, saj imam rezkar in TIG vendar to za seboj potegne precej razdiranja, ki se ga, priznam, malo bojim. Grem stavit, da bi v motor stresel vsaj en komplet valjčkov iz ležajev ali kaj podobno neprijetnega ;)

Glede brušenja celotne neravnine ne vem, če mi je ideja čisto všeč. Na sliki je namreč samo ena tretjina kosa (samo spodnji cilinder od treh) in če bi zadnji del pobrusil, bi del plošče na kateri so ventili krivilo. Koliko je to na dolgi rok vredu, ne vem.

Še najbolj se nagibam k debelejšemu tesnilu, ki se nekako vleže v neravnino. Glede na to, da je do sedaj vse skupaj funkcioniralo, bi se najraje izognil rezkanju ali varjenju. Čeprav me mika :)

Dodano malce kasneje: Adam, če bi uporabil Kemiskol, da bi dodal manjkajoči material, pobrusil do ravnega in uporabil originalno tesnilo, misliš, da bi držalo? Temperature tam niso zelo visoke. Sta pa bencin in olje.
Uporabniški avatar
Adam
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Adam » Če Sep 28, 2017 17:19

S Kemiskolom Al21 smo delali čuda in ga še vedno uporabljamo, samo površina za spajanje mora bit ustrezno predpripravljena (najbolje speskana) in razmaščena.

Se strinjam z mnenji, če je površina manjša in nezahtevna pobrusimo, vse ostalo vpnemo scentriramo in porezkamo (če tolerance dopustijo). TIG je zadnji izhod v sili pred kemijo...

V tem primeru bi pustil kot je, vse skupaj sčistil in namestil z novim tesnilom v kombinaciji z LOCTITE 5699.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 28, 2017 18:54

Tesnit sploh debelejši bo tole odlično zatesnil na suho brez česarkoli sam za izrezat si boš moral čas vzet. Če je motor ok ga nima amisla zaradi tega razstavljat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 28, 2017 19:25

Adam napisal/-a:S Kemiskolom Al21 smo delali čuda in ga še vedno uporabljamo, samo površina za spajanje mora bit ustrezno predpripravljena (najbolje speskana) in razmaščena.

Se strinjam z mnenji, če je površina manjša in nezahtevna pobrusimo, vse ostalo vpnemo scentriramo in porezkamo (če tolerance dopustijo). TIG je zadnji izhod v sili pred kemijo...

V tem primeru bi pustil kot je, vse skupaj sčistil in namestil z novim tesnilom v kombinaciji z LOCTITE 5699.

Po dolgem času en zares dober in pravi nasvet na morjeplovcu. Mi je zelo všeč, da si opisal tudi uporabnost Loctita. Kot vidim imaš precej znanja in iskušenj. Dobrodošel na forumu. Kaj je tvoje področje dela?

Ravno včeraj sem bil v KemisPlus v Radomljah, kajti od njih kupujemo posebna lepila za lepljenje zobnikov na os motorjev, specialna lepila za razno plastiko. V njihovem laboratoriju sem videl, ko so hladno zavavarili - zalepili blok motorja. Odlična zadeva.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Sep 29, 2017 12:23

Novo tesnilo, na tanko slikonska masa in bo . Če je prej držalo...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Sep 29, 2017 19:33

silikonska tesnilna masa ni namenjena za takšne pogoje. Na tem mestu je najlažje in najcenejše dosegljiva siva "abro" tesnilna masa v vsaki trgovini z avtodeli. masa se mora obdržat na mestu kar je pa tule zaradi vpliva podtlaka in nadtlaka ter "namakanja" z gorivom rahel izziv...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta