Elisa-propeler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: Elisa-propeler

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 12, 2018 16:30

SR 290 napisal/-a:Menda jih eden nekje blizu Trsta posoja. Jaz vem edino za tega http://kirschbaum.at/ki_prop/home.shtml , vendar nima ne vem kako pestre izbire.

p.s.
Propeler/elisa?
Morda je po novem pravilno elisa, vendar zaradi po moje utemeljenih razlogov trmarim in vztrajam pri propelerju:
- v našem malem kraju so se krajani stoletja klicali za Črjane. Vrli Toporišič nas je bolj ali manj uspešno preimenoval v po njegovem pravilno rečeno Črnjane. Kakorkoli, jaz sem ostal Črjan.
- dedkov starejši brat je bil takoj po prvi svetovni vojni pilot. Smrtno se je ponesrečil, ko je strmoglavil na neko zagrebško dvorišče, ker mu je obstal propeler. Če je bil takrat propeler dovolj dober, da žene vojne ptice, bo tudi zdaj dovolj dober, če ne boljši od elise, da žene naš mali gliser.
:D

jaz tudi mislim, da je pravilno propeler, če pogledaš v tujih jezikih je povsod propeller...
nikjer ne vidim elis
sicer se pa razumemo o čem govorimo :)
haus
Poročnik korvete
Kraj: Radomlje

OdgovorNapisal/-a haus » Po Apr 30, 2018 22:33

Pozdravljeni,
no pa sem končno mal sprobal kar me je tolk matral.
Skratka propeler je verjetno res zelo blizu idealnega in z 12 5/8x21 dosežem sam plus mlajši otrok,skoraj poln tank in kar nekaj druge robe 35knt po števcu od motorja,po gps 36,5 in 5500 vrtljajev.
Z štirimi osebami pa max. 33knt in 5300 vrtljajev,potovalka pa 22knt in 3800vrt/min.
Z propelerjem 13x19 so pospeški dejansko boljši, vendar je max. 33knt in 6100vrt/min,potovalka pa 400 vrtljajev više,tako da mi je moj "originel" propeler čisto ok.Čoln z 4 osebami in prtljago zglisira v 3-4 sek.
Vse je bilo testirano na čisto mirni vodi,prvi oz. drugi dan.
Danes je bilo malce valovito in sem ga malo stismil, ker gre včasih potem bolj po vrhu in ne ruka,vsi so sedeli na zadnji klopi in je merilec pokazal 36knt in 5600vrt/min,kar je bilo največ kar sem videl na števcu do sedaj in tudi občutek je bil kar zanimiv.
Si ne predstavljam ko gledam kakšne američane ko letijo 100 kot za šalo,ko ga pa stisne ga pa še helikopter ne dohaja.
Lahko rečem, da sem veliko časa gledal tudi gps in se je vsaj zame Yamahin merilnik pokazal za zelo točnega, je pa stalno kazal 1-1,5 knt manj.Kaj je bolj točno pa tudi ne vem.
Skratka z novim kompletom in po preplutih 120 miljah sem zelo zadovoljen. :D

lp
Bolje biti zdrav in bogat kot reven in bolan.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Maj 01, 2018 11:51

MareC napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:Menda jih eden nekje blizu Trsta posoja. Jaz vem edino za tega http://kirschbaum.at/ki_prop/home.shtml , vendar nima ne vem kako pestre izbire.

p.s.
Propeler/elisa?
Morda je po novem pravilno elisa, vendar zaradi po moje utemeljenih razlogov trmarim in vztrajam pri propelerju:
- v našem malem kraju so se krajani stoletja klicali za Črjane. Vrli Toporišič nas je bolj ali manj uspešno preimenoval v po njegovem pravilno rečeno Črnjane. Kakorkoli, jaz sem ostal Črjan.
- dedkov starejši brat je bil takoj po prvi svetovni vojni pilot. Smrtno se je ponesrečil, ko je strmoglavil na neko zagrebško dvorišče, ker mu je obstal propeler. Če je bil takrat propeler dovolj dober, da žene vojne ptice, bo tudi zdaj dovolj dober, če ne boljši od elise, da žene naš mali gliser.
:D

jaz tudi mislim, da je pravilno propeler, če pogledaš v tujih jezikih je povsod propeller...
nikjer ne vidim elis
sicer se pa razumemo o čem govorimo :)

poganjalček, če bi direktno prevajali
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 01, 2018 16:46

Ne vem zakaj bi prevajal domačo besedo? :shock:
Če si ljubitelj dobesednih prevodov pa poglej kako se po češko reče, da si jo pihnil. :mrgreen:

p.s.

Glavno da se vrti in je koča vesel. :D
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Maj 01, 2018 18:40

SR 290 napisal/-a:Ne vem zakaj bi prevajal domačo besedo? :shock:
Če si ljubitelj dobesednih prevodov pa poglej kako se po češko reče, da si jo pihnil. :mrgreen:

p.s.

Glavno da se vrti in je koča vesel. :D

Propeller - angleško mislim.

propulsion - pogon
to propell - poganjati
propeller - poganjalček :)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Maj 01, 2018 20:49

Ce “paganjalček” spremeniš v “nepomanjševalnico” dpbiš poganjalo kar pa pravzaprtav to tudi je :D
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Maj 02, 2018 23:40

haus napisal/-a:Pozdravljeni,
no pa sem končno mal sprobal kar me je tolk matral.
Skratka propeler je verjetno res zelo blizu idealnega in z 12 5/8x21 dosežem sam plus mlajši otrok,skoraj poln tank in kar nekaj druge robe 35knt po števcu od motorja,po gps 36,5 in 5500 vrtljajev.
Z štirimi osebami pa max. 33knt in 5300 vrtljajev,potovalka pa 22knt in 3800vrt/min.
Z propelerjem 13x19 so pospeški dejansko boljši, vendar je max. 33knt in 6100vrt/min,potovalka pa 400 vrtljajev više,tako da mi je moj "originel" propeler čisto ok.Čoln z 4 osebami in prtljago zglisira v 3-4 sek.

Ja, 21 je ta prava, z 19 dobiš preveč obratov. Na 6200 ima že blokado.
gp 70
Desetnik

OdgovorNapisal/-a gp 70 » Po Jun 04, 2018 12:48

Podoben primer imam jaz na yamahi 60 fedol dvotaktna imel sem propeler ki je bil super potem sem ga v plitki vodi uničil zamenjam rezervnega z oznako 13,25x17 in je problem 4osebe v čolnu in sploh ne izglisira samo premec dvigne in tako po dolgem času malo glisirati stari propeler pa nima nobene oznake kakšno eliso mi priporočate
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jun 04, 2018 14:26

Hausu smo že svetovali, pa bomo tudi tebi. Sem ti že odgovoril v tvoji temi.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Po Jun 11, 2018 09:06

Eni pa tudi ne znajo uporabljati trim...gledam prijatelje ki tezijo da morajo menjat propeler, ko pa glisirajo imajo motor komplet na -. In je taka mocna turbolenca ali upor med peto in steno motorja da boli glava....

Ko jim povem da ga dajo na + mislijo da se bo motor pokvaril ker so jim na servisu (uradna podjetja iz slovenije ki ne bom omenjal zaradi privacy) da motor oziroma trim se uporablja samo ko je motor v foli. Ce trimas motor ko glisiras da se hitreje kvari ker kao vlece vec zraka in ne vem kaj....

Drugace tudi ni samo fora propeler....fora je tudi kaksen coln imas....in kaksno obliko trupa. Potrdim da90% plovil izdelano na hr ima zelo slabe trupe in zato tudi motorji ne dosezejo prave obrate in hitrosti. In se eni jajcajo okrog tem celo poletje in zapravljajo brezveze denar, cas, itd.

Moj coln ima kabino, streho iz cerade, ribiske palce, ni da ni, torej mocen upor...pa vseno leti na 4.000 obratih da ljudje ki imajo mocnejse motorje mi ne stojijo blizu, pac morajo it vsaj na 4500-5000 obratov...ker imajo neko hrvasko sranje od plastike....tko je samo moje mnenje...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jun 11, 2018 09:31

Dobro mnenje...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta