nac napisal/-a:Eno stvar je treba tule povedati-tudi acryl ni niti približno tak kot gelcoat,ki bi naj bil zaključni(ali pa prvi v kalupu) sloj. Čeprav je res boljši kot pa PU barve.
...
Tako da vedite-nobena barva ali lak ni gelcoat-lahko pa se barka popravi tudi na način,da se na novo "gelcoatira",je pa bolj "jeba" kot barvanje,če hočemo imeti rezultat "špigelglanc".
Gel coat - kolikor vem - je poliester ali vinilester (s pigmenti za UV stabilnost, ki jih v smoli za globlje plasti ni treba; če je izdelek namenjen za krpanje poškodb na gel coatu (da ni prva stvar v kalupu) pa je lahko še s čim, kar pomaga da ne ostane lepljiv na površini.
Pri originalnem gel coat-u je za kakovost bistvena dobra kakovost kalupa, pri obnovitvi pa enakovredne rešitve nimaš ravno, in karkoli naj bi to nadomestilo, je drago, še posebej če je dobro, je pa vprašanje če boste našli koga, ki bi bil pripravljen to delati za vam sprejemljivo ceno in hkrati znal napraviti dobro.
Videl sem obnovo dela krova Bavarie 38 po tem, ko je bil ob nezgodi iztrgan vitel za škotine s ploščo in plastiko pod njim vred in videl, kako je popravljalec naredil 'kalup' za raster za pohodni del, ampak če se prav spomnim je bila površina po tem vseeno bila pobarvana in ne 'gel coatirana'.
Še nekaj
UV občutljivost materialovČe je kaj narejeno iz UV občutljivih materialov -
epoxi je že tak, kolikor se spomnim, pa zna kdo imeti kaj vsaj popravljenega s tem tudi če krov ali trup nad vodo nista iz tega - rabi UV stabilno prevleko čez. PU premaz bi pa moral biti UV stabilen in zato primeren za tak namen (in večinoma nezahteven za vzdrževanje, primernost za poliranje mi pa - takrat ko me je to zanimalo - ni prišla na misel).
Neki surf jambori, ki so bili za stebla jambora za mini-12, so imeli golo stekloplastiko in so letos nekateri bili taki (si se dotaknil in dobil nitke v kožo), da je bilo po mnenju nekoga z več izkušnjami od mene o tem smotrno tista stebla jambora zavreči. Za tiste, ki so blizu tega a še uporabni pa mislim da bodo čez zimo prebarvani s PU barvo (ampak bodo še bolj stručkoti tudi prej kaj rekli, recimo ali se to splača ali je tudi tam ceneje nabaviti deset ali dvajset novih surf jamborov za stebla...).
V glavnem, UV stabilnost je dejavnik, ampak dober izvajalec bi moral tudi to vedeti in upoštevati, ko svetuje in ko izvaja, naročnikom pa tudi ne bo škodilo, če pred barvanjem preberejo navodilo oziroma dokumentacijo o barvi, ki so jim jo svetovali ali izbrali, saj tam često piše, za kaj po mnenju izdelovalca je in za kaj ni primerna.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...