montaža flapcev na podizpodrivno barko

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

andrej_
Desetnik
Kraj: Izola

montaža flapcev na podizpodrivno barko

OdgovorNapisal/-a andrej_ » Če Avg 23, 2018 14:27

Živjo, na polizpodrivno barko z izvenkrmnim motorjem nameravam montirati hidravlične flapce, zgledalo naj bi nekako tako:

Fotografija:
Slika

Kot vem, gredo vse cevi za hidravliko od plošč proti črpalki v plovilo skozi cilinder tam, kjer je pričvrščen na plovilo. V mojem primeru je to problem, saj z notranje strani plovila na tem delu nimam dostopa, da bi lahko prišel do cevi in jih zmontiral na črpalko.

Obstaja za bennett kakšen nastavek, da zvležeš hidravlične cevi v plovilo na drugi lokaciji (nekoliko višje)? Obstaja kakšna druga rešitev? Že vnaprej hvala za pomoč.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: montaža flapcev na podizpodrivno barko

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 23, 2018 14:43

Obstajajo druge kapice sam so kr drage. Prestavi flape tako da ti pridejo sveče drugam. Meni pridejo skozi ploščo na kateri je motor in so cevke pol speljane ob zajli za krmiljenje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
andrej_
Desetnik

OdgovorNapisal/-a andrej_ » Pe Avg 24, 2018 19:54

kakšne kapice? je možno nadomestit obstoječe z novimi? flapov ne morem premaknit drugam zaradi pomanjkanja prostora. edina varianta bi bila da speljem hidravlične cevi skozi trup barke nekoliko višje. če imate kakšno sliko teh kapic bi prosil zanjo, saj na spletu je ne najdem.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 24, 2018 22:51

Ja obstoječe kapice se lahko zamenja s takimi, ki imajo lajtnge zunaj, dobijo se pa tudi v obeh verzijah take, ki imajo notri še senzorje za prikaz pozicije. Slednji so okol 300€ če se prav spomnim.

Brez senzorjev so pa okoli ~50€

https://www.hodgesmarine.com/BENNETT-AC ... 1101ex.htm

https://www.amazon.com/Bennett-A1101EX- ... B000XBGL7C

Slika
andrej_
Desetnik

OdgovorNapisal/-a andrej_ » Pe Avg 24, 2018 23:23

točno to potrebujem. hvala lepa!
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » So Avg 25, 2018 10:46

Bennet...pripravi se na kar mocni strosek...hehe...

Obstajajo tudi mehanski rocni na 3 nastavitve....ce ti plovilo ne glisira bi jaz vzel navadne...
andrej_
Desetnik

OdgovorNapisal/-a andrej_ » So Avg 25, 2018 10:56

ja, če bi kupil pri nas je strošek kompleta precej visok. kot komplet mislim na 2 flapa, 2 cilindra, hidravlično črpalko, tube in Auto Trim Pro. Na ebayu, pri verodostojnem prodajalcu, pridem na polovico cene kot tu, skupaj z dostavo in carino. Problem imam ker mi je barka zaradi teže izvenkrmnega motorja precej nagnjena proti krmi, in rije namesto da zglisira, poraba pa je ohoho. s flapi mislim to težavo vsaj nekoliko rešit.
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » So Avg 25, 2018 11:35

Obstajajo tudi smart tabs...so dokaj solidni. Jaz jih imam ze 4 leta...za to jar sem placal (120€) so res spica...
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » So Avg 25, 2018 12:34

Andrej-za katero barko pa gre to?
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » So Avg 25, 2018 12:40

Andrej, kar vzami bennett. Vsaj ves kaj imas in zadeva dela in bo delala tudi pri naslednjih lastnikih tvoje barke. Morosito oprosti, ampak za 120€ je to bolj hobi program in se ze na dalec razlikuje od kvalitete in drugih zmoznosti ter funkcionalnosti ki jih nudi Bennett.

Ze elektricni flapsi Lenco so problematicni ker so sestavljeni kot lego kocke. Zobnike kar hitro poje, poleg tega pa tudi aktuator odpove ali zaradi vdora vode ali zaradi preobremenitve. Aktuator v Lenco flapsih je isti kot na teleskopu za elektricno odpiranje pokrova motornega prostora pri plovilih z notranjim motorjem.

Tako da kot sem navedel, jaz bi definitivno na tvojem mestu vzel Bennett. Poznam barke stare po 20 let in Bennett flapsi delajo se danes.
moro12345
Admiral

OdgovorNapisal/-a moro12345 » So Avg 25, 2018 12:53

Zal..ja..1x bennet flap in vse kar pripada zraven je 1000€ pa pol vse skupaj se 2x

Jaz imam smart tabs 4 leta...komplet par 120€.
Ce se zlomi ti ni zal...
Stvar deluje v nulo...ne rabis skrbet ce ti jih bo pizrli ne rabis cink protektorje ne nic.

Stvar je za razmislit...jaz povem lahko moje izkusnje, so dobre izdelave, lepo amortizirajo...tudi po burji ko skacem po valovih solidno glisiram...
andrej_
Desetnik

OdgovorNapisal/-a andrej_ » So Avg 25, 2018 14:53

Barka je nautika 690k, izvenkrmni 150 konjski yamaha motor, teža polno obremenjene skupaj z osebami 2.000 kg. Po specifikaciji proizvajalca je to najmočnejši motor ki gre lahko gor. Problem je, da ima motor svojo težo, rezervar 150 litrski je zmontiran pred motorjem, barka visi nazaj in težko zglisira, in posledično pije ko žolna. Ko se premikamo po barki med vožnjo se ta nagiba. V premec sem pod postelje dal nekaj sodov polnih vode za skupaj cca 140 kg, pa ne pomaga nič, se mi zdi da je še slabše. Tako da flape obvezno moram dat gor.

Ker sem nov na forumu, upam da ne bom kršil pravil če objavim link z ebaya, kjer stane komplet bennett 800 usd, seveda je treba prištet še poštnino cca 60 usd in enih 200 eur ki bi jo pojedla carina: https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 3798688040 . Pri nas je tak komplet več kot 2000 eur +davek. Morda bo link komu prišel prav.

Cena 120 eur za smart tabs je super, morda jih bom zmontiral vsaj za to da vidim ali bo kaj pomagalo ali ne in če bo, bom zmontiral še bennett.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Avg 25, 2018 16:09

Ne meči denarja stran in ne kupuj auto trima ali smart tabs ker je brezveze. Kupi komplet kjer so tabi pumpa kabli, lajtnge in stikalo in ti ne bo žal. Pozicijo banje tako al tako sam nastaviš po želji.

Jaz sem na ebayu kupil rabljen set za $275 in $7 za nova tesnila sveč.

Slika

Sem super zadovoljen z učinkom samo motorček je nekaj bogi, ga bom moral ob priložnosti razkopat in očistit.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » So Avg 25, 2018 18:25

Andrej, koliko pa imaš porabe?

Sem imel predhodnik te barke Nautiko 650 in tudi tam je bil podoben problem ampak, ko se enkrat navadiš si lahko s trimom motorja mrsikaj rešil. Je pa pri meni bila poraba na Yamahi 115 0.75milje/L, če se pravilno spomnim na nekje 17-18 vozlih.

Tudi moje mnenje je, da vzemi Bennetti, vse ostalo je igračka.

Kaj pa Remia pravi, si se kaj posvetoval z njimi?
andrej_
Desetnik

OdgovorNapisal/-a andrej_ » So Avg 25, 2018 18:38

iz Izole di Pule sem porabil 220 litrov, potovalka okoli 12 vozlov. sem probal trimat, ne pomaga nič. kaj bi dal da bi imel porabo kot ti.. magari ce si z Obale pridi kaj mimo da sprobaš, mogoče imam tudi prevelik hod propelerja. več kot 4500/max 5000 obratov ne pridem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta