Tomos T10 Ali ga popraviti ?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Tomos T10 Ali ga popraviti ?

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Apr 03, 2019 09:37

Če na špago ne bo vžgal takoj, tudi na štarter ne bo. Je pa skoraj ni bolj morjeplovske izkušnje, kot debeli žulji na prstih od te ročke. :)

En đabe nasvet; navtika je v vsakem primeru drag šport. Problem pri teh jajcih, okoli katerih gre vsak 50m okol če se le da je pa to, da tle bo glih tko drago ko pes vse ampak nazaj pa tega vložka ne bo, pri kulturnem čolnu, bi pa bil. To je razlog zakaj si dobil to banjo zastonj ali praktično zastonj. Ker ne sam da boš vanjo mimgrede vložil jurja-dva pol nazaj ne boš dobil popolnoma nič. Nada. Zilch. Še stal ti bo nekje in se znebit ne boš mogel.

Tko da kokrkol zdele sanjaš da nimaš jurja za normalen motor in čoln, ki ni šel skozi 3 vojne, te bo na konc tm ena lojtrca stala 100€ pa kaka bitva, vijaki, cevke zajlca tale una, kakšna žička, tesnilo tole tisto, trije zlomljeni vijaki, strojnik in podobno in je mimgrede jurčka.

Ko boš ugotovil, da to na vodi ni za nikamor in boš hotel prodat boš pa glih tko moral dat zastonj ker drgač ti zlepa tega nihče ne bo odpeljal z dvorišča.

Been there done that. Točn tko gre. Se pa sliš mal kruto, priznam. Kakorkoli z veseljem bom spremljal tole me zanima kaj boš povedal po tem ko boš tole dejansko uporabil za kar je namenjeno in ne sam fantaziral na dvorišču.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 03, 2019 11:32

Evo ti štartere in vse kar paše zraven.
http://www.bolha.com/navtika/navticna-o ... tomos10-18
mašinfirer
KANCLER
Poročnik fregate
Kraj: Spodnji Duplek

OdgovorNapisal/-a KANCLER » Sr Apr 03, 2019 12:04

AEgir napisal/-a:Če na špago ne bo vžgal takoj, tudi na štarter ne bo. Je pa skoraj ni bolj morjeplovske izkušnje, kot debeli žulji na prstih od te ročke. :)

En đabe nasvet; navtika je v vsakem primeru drag šport. Problem pri teh jajcih, okoli katerih gre vsak 50m okol če se le da je pa to, da tle bo glih tko drago ko pes vse ampak nazaj pa tega vložka ne bo, pri kulturnem čolnu, bi pa bil. To je razlog zakaj si dobil to banjo zastonj ali praktično zastonj. Ker ne sam da boš vanjo mimgrede vložil jurja-dva pol nazaj ne boš dobil popolnoma nič. Nada. Zilch. Še stal ti bo nekje in se znebit ne boš mogel.

Tko da kokrkol zdele sanjaš da nimaš jurja za normalen motor in čoln, ki ni šel skozi 3 vojne, te bo na konc tm ena lojtrca stala 100€ pa kaka bitva, vijaki, cevke zajlca tale una, kakšna žička, tesnilo tole tisto, trije zlomljeni vijaki, strojnik in podobno in je mimgrede jurčka.

Ko boš ugotovil, da to na vodi ni za nikamor in boš hotel prodat boš pa glih tko moral dat zastonj ker drgač ti zlepa tega nihče ne bo odpeljal z dvorišča.

Been there done that. Točn tko gre. Se pa sliš mal kruto, priznam. Kakorkoli z veseljem bom spremljal tole me zanima kaj boš povedal po tem ko boš tole dejansko uporabil za kar je namenjeno in ne sam fantaziral na dvorišču.

Ti samo kurblaj na roke pa imej zulje...

Gorank ce znas sam veliko narediti in ti je to zraven se v veselje zaupaj v sebe in v lastno mnenje :wink:
Uporabniški avatar
sslavc
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sslavc » Sr Apr 03, 2019 14:12

Nekateri res toliko nakladajo, da že težko nosijo. Verjamem, da bi tudi ti kupil kaj drugega, če bi imel denar. S polnim žepom je lahko sr.t
Če imaš dele in voljo le usposobi zadevo. Poleg vsega se boš še veliko naučil, kar ti bo koristilo celo življenje.
Imel sem Tomos 10 vrsto let in nikoli me ni pustil na cedilu. Res je edino to, da je precej požrešen. Če ga lepo vzdržuješ ni problema. Po koncu sezone pa ga moraš dobro sprati in konzervirati.
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Sr Apr 03, 2019 17:40

AEgir napisal/-a:Če na špago ne bo vžgal takoj, tudi na štarter ne bo. Je pa skoraj ni bolj morjeplovske izkušnje, kot debeli žulji na prstih od te ročke. :)

No vse lepo in prav AEgir Vsak po svoje...vidim da s tabo ne bo kaj prida pomoči na tem forumu razen to da smetiš post...pa saj tudi takšne potrebujemo. Glede da so te sanje "moje sanje" te čisto nič ne rabi brigat za to. Ti na moj čoln gledaš kot banjo kar je tudi uredu.
Sploh če bi razumel zakaj točno bom imel to "banjo", bi ti morda bilo jasno zakaj se z njo ukvarjam. Sploh pa če je 3 vojne dala čez še ne pomeni da je pa kar koli slabega na tem. Jaz je ne bom zrihtal za to da se bom z tem čolnom "hvalil" in "duval" saj imam z njim druge plane...kot tako kot se npr ti s svojo kvazi "jahto" ki jo imaš za to da bi drugi
s prstom kazali nanjo češ "uau...lej ko ima čamac". A u bistvu je tudi tvoj čoln banja....samo malo večja...skratka za moje pojme neuporabna...ti se moraš vsako leto ukvarjat z njo, privezi, stroški, bencin, splavljanje in podobno....ob malo slabšem vremenu(za kar tudi ni uporabna) te bo isto metalo v njej sem in tja kot mene poleg tega da boš za plovbo v tistih 14 dnevih na leto ko bo v vodi zmetal toliko denarja kot jaz v 5 letih.

Jaz bom pa lepo lahko vsak dan sam prijel za prikolico, potegnil čoln iz garaže se sprehodil 50 metrov do marine in lepo vrgel banjico v morje in šel lovit ribe ali pa se peljal na bližnjo plažo ali marino na kavico in užival(plažo na katero ti ne moreš btw saj ne smeš in tvoje banje ne moreš nikamor spravit brez pomoči ali jo potegnit na suho)
In za to bom zapravil 0€ (no razen bencin seveda) za katerega boš pa ti krepko segel v žep. in še to Jaz lahko CELO LETO to počnem...samo ko bo malo bolj mirno morje...potem se ti bom pa lahko nazaj režal.

tretja stvar...kot sem že prej napisal...zdaj vlagam denar v HIŠO NA MORJU, poleg tega pa si bom v prostem času sam sestavil čoln, ker se na nekaj stvari pa le spoznam, motor tudi saj sem po poklicu strojnik. Če si pa ti sestavljal Tomosa in ti ni ratalo pa oprosti...pač nisi sposoben skupaj spravit ene 2 taktne mašine. Tomos je če še ne veš sinonim za preprostost in friziranje, sploh pa ko še danes vidiš poštarje na starih APN-cih lahko tukaj samo zaključiva. Pa sam veš zakaj.

In ko ti bo tvoja Yamaha riknila boš lahko poklical samo še SeaHelp, ker je itak ne boš znal zrihtat(če še enega bogega tomosa ne moreš) jaz bom lahko vsaj preveslal na cilj.

Zato prosim prihrani komentarje kot so: "koliko bom vložil in kaj se meni izplača in kaj ne" in koliko bo "mojega vložka nazaj in česa se bom jaz hotel znebiti ali ne"! ZASE. Ker ta čoln in ta motor je točno tisto kar JAZ rabim.

Če ti že povem jaz svoje mnenje glede "tvoje banje" se mi zdi prav tak način ki si ga ubral čisto mimo. Če bi rad bil pameten si kupi ladjo kot se zagre in potem govori kako in kaj naj ostali delamo in se ne važi preveč s svojim čamcem ubogim, ki res ni bogve kaj. sliši se kruto ampak tako je!

Torej če bi mi rad "pomagal" se zgleduj malo po ostalih forumaših in napiši nekaj kar mi bo koristilo v nasprotnem primeru pa uživaj.
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Sr Apr 03, 2019 17:43

sslavc napisal/-a:Nekateri res toliko nakladajo, da že težko nosijo. Verjamem, da bi tudi ti kupil kaj drugega, če bi imel denar. S polnim žepom je lahko sr.t
Če imaš dele in voljo le usposobi zadevo. Poleg vsega se boš še veliko naučil, kar ti bo koristilo celo življenje.
Imel sem Tomos 10 vrsto let in nikoli me ni pustil na cedilu. Res je edino to, da je precej požrešen. Če ga lepo vzdržuješ ni problema. Po koncu sezone pa ga moraš dobro sprati in konzervirati.

Niti ne bi kupoval kaj drugega. Jaz imam namen celo sezono bit na morju tako da mi je to idealna stvar. 50m stran od obale sem in ta čoln imam lahko lepo skos v garaži...

Sploh pa sem danes razdrl pol motorja in vidim kako simpl je skupaj narejen...seveda ga je treba rihtat tako kot vse ostalo in potem dela.
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Sr Apr 03, 2019 17:44

habibi Vll napisal/-a:Evo ti štartere in vse kar paše zraven.
http://www.bolha.com/navtika/navticna-o ... tomos10-18

Sem že zmenjen z možakarjem za dele :) hvala Habibi
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Sr Apr 03, 2019 18:05

kr3mn1 napisal/-a:Tomos je legenda in dober Motor samo za jugonostalgike, o kaksnem dosezku govoris da popravljas Motor sredi morja? temu se rece samomorilsko nagnjenje. 4T pa ne crkujejo kar tako, kot so tomosi, ko spihajo tesnila, elektrika odpove etc..Ce bi bli tako super, bi jih se danes delal.

in iz 10 do 18 bos prisel samo ce bos blok menjal, kanale polirat pa srat ga, sori, Nimas resonance naprej, ampak enoprekaten izpuh v nogi. Blok od 18ice je drugacen odlitek, pa se termicno bolj obremenjen.

popravi pa vozi, samo ne javno sanjat da je Tomos d-best Motor, ker te bojo v norisnico zaprli.

dobro bom vzel v obzir, da je potem nesmiselno, če se slučajno kaj zgodi, pa da veš kaj narediti, da se pelješ naprej...Ja ne vem kako si prišel do zaključka, da Tomosi niso dobri, če pa ima ta motor letnico 1975, pa se je gospod še lani z njim vozil...torej 40 let star motor, še vedno deluje in potem je...ok

Glede na friziranje se bom raje obrnil na mojstra in ti javim kako bo šlo!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Apr 03, 2019 20:30

Gorank napisal/-a:
No vse lepo in prav AEgir Vsak po svoje...vidim da s tabo ne bo kaj prida pomoči na tem forumu razen to da smetiš post...pa saj tudi takšne potrebujemo. Glede da so te sanje "moje sanje" te čisto nič ne rabi brigat za to. Ti na moj čoln gledaš kot banjo kar je tudi uredu.
Sploh če bi razumel zakaj točno bom imel to "banjo", bi ti morda bilo jasno zakaj se z njo ukvarjam. Sploh pa če je 3 vojne dala čez še ne pomeni da je pa kar koli slabega na tem. Jaz je ne bom zrihtal za to da se bom z tem čolnom "hvalil" in "duval" saj imam z njim druge plane...kot tako kot se npr ti s svojo kvazi "jahto" ki jo imaš za to da bi drugi
s prstom kazali nanjo češ "uau...lej ko ima čamac". A u bistvu je tudi tvoj čoln banja....samo malo večja...skratka za moje pojme neuporabna...ti se moraš vsako leto ukvarjat z njo, privezi, stroški, bencin, splavljanje in podobno....ob malo slabšem vremenu(za kar tudi ni uporabna) te bo isto metalo v njej sem in tja kot mene poleg tega da boš za plovbo v tistih 14 dnevih na leto ko bo v vodi zmetal toliko denarja kot jaz v 5 letih.

Jaz bom pa lepo lahko vsak dan sam prijel za prikolico, potegnil čoln iz garaže se sprehodil 50 metrov do marine in lepo vrgel banjico v morje in šel lovit ribe ali pa se peljal na bližnjo plažo ali marino na kavico in užival(plažo na katero ti ne moreš btw saj ne smeš in tvoje banje ne moreš nikamor spravit brez pomoči ali jo potegnit na suho)
In za to bom zapravil 0€ (no razen bencin seveda) za katerega boš pa ti krepko segel v žep. in še to Jaz lahko CELO LETO to počnem...samo ko bo malo bolj mirno morje...potem se ti bom pa lahko nazaj režal.

tretja stvar...kot sem že prej napisal...zdaj vlagam denar v HIŠO NA MORJU, poleg tega pa si bom v prostem času sam sestavil čoln, ker se na nekaj stvari pa le spoznam, motor tudi saj sem po poklicu strojnik. Če si pa ti sestavljal Tomosa in ti ni ratalo pa oprosti...pač nisi sposoben skupaj spravit ene 2 taktne mašine. Tomos je če še ne veš sinonim za preprostost in friziranje, sploh pa ko še danes vidiš poštarje na starih APN-cih lahko tukaj samo zaključiva. Pa sam veš zakaj.

In ko ti bo tvoja Yamaha riknila boš lahko poklical samo še SeaHelp, ker je itak ne boš znal zrihtat(če še enega bogega tomosa ne moreš) jaz bom lahko vsaj preveslal na cilj.

Zato prosim prihrani komentarje kot so: "koliko bom vložil in kaj se meni izplača in kaj ne" in koliko bo "mojega vložka nazaj in česa se bom jaz hotel znebiti ali ne"! ZASE. Ker ta čoln in ta motor je točno tisto kar JAZ rabim.

Če ti že povem jaz svoje mnenje glede "tvoje banje" se mi zdi prav tak način ki si ga ubral čisto mimo. Če bi rad bil pameten si kupi ladjo kot se zagre in potem govori kako in kaj naj ostali delamo in se ne važi preveč s svojim čamcem ubogim, ki res ni bogve kaj. sliši se kruto ampak tako je!

Torej če bi mi rad "pomagal" se zgleduj malo po ostalih forumaših in napiši nekaj kar mi bo koristilo v nasprotnem primeru pa uživaj.

Če malo pogledaš moje poste boš ugotovil, da tudi svoje banje imenujem točno tako. Banje. Ker niso nič drugega kot to. In v primerjavi s kakšnim drugim sta moja čolna ničvredni stari banji, sigurno. Pa vseeno ena stvar pa je, to sem se naučil in to poskušam razložiti tudi tebi v tvoje dobro, gor ne bom vložil niti centa več kakor bom dobil zanjo, ko se odločim da bi meter daljšo - banjo.

Ironično je to, da ti v resnici želim samo prihraniti neumnosti skozi katere nas je šla večina in jih danes nebi ponovil za noben denar ampak je pa res, da pač šola na lastni koži in na tuji je čisto drugačna pa čeravno v biti enaka.

Kar se tomosa tiče pa bi zmogel generalko na njem miže narest sam je na takem nebi šel delat ker je cel požrt povsod in če bi že delal ljubiteljsko (ne ekonomsko kot je tebi v interesu) generalko bi namesto štarterja raje poiskal 18 konjskega za obnovit. Če je tomos sinonim za friziranje sem jaz papež. Mal preveč si nahypan od tega tomosa.

Si pa sam prosil za mnenje in to je točno to. Moje mnenje. S tem da sem dal in te tomose in točno tolk zanemarjene čolne skos in poznam intimno, kaj pomeni met in rihtat preperel čoln in motor.

Pa dej prosim ne zgini po tej temi, pridi po sezoni nazaj pa povej kako se je obnesel ta čoln. Tist pregovor nema đabe ni u stare babe namreč ni iz trte izvit.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 03, 2019 21:30

Dobr, človek se je odločil da bo tega Tomosa zrihtal. Dejmo mu pol še kaj pomagat. Če rabiš abciger za magnet, ga lahko dobiš pri meni.
Glede vseh ležajev, batov, blajerc, pumpe in semeringov ste mu menda že vse objasnili. Dodal bi še naslednje:

- najbrž bo potrebno zamenjati plastičen zobnik od ročnega zaganjača. Svetujem, da pri novem daš okrog inox objemko, ker ta reč rada poči.
- ko boš podiral vplinjač - snemal pokrov s plovcem, bodi nežen z vijaki, ker se ta pokrov rad zvije. Jaz sem dal dve tesnili spodaj pri mojem
- v tem pokrovu s plovcem je igličast ventil, ki se rad zatika in motor potem zajebava, sploh če te na morju premetava. Plovček mora lepo laufat po šipki, če je oksidirana jo spoliraj.
- bodi pozoren na predvžig oz. zajlo ki vrti magnet in nastavitev tega.
- spucaj vodni kamen iz bloka - če rabiš, mam celo kanto iverota že razredčenega 1:2 kot mora bit, ker sem letos na svojem motorju čistil - umazanije ni bilo prav dosti in tekočina sigurno ima še precej kemične aktivnosti.
- bodi pozoren na stanje "raketice" v peti, ki potiska čeljusti v menjalniku. Mora biti lepo v zaokroženo špico, ne sme bit preveč pobrana
- ko boš sestavljal peto skupaj, bodi zelo zelo previden, da bo cevka, ki dovaja vodo v blok prav orientirana in da bo lepo zadela dihtunge. Lahko gre tudi malo mimo, zmečka dihtungo pri pumpi in "ne baca vode". Če je vse ok, mora voda konkretno tečt zgoraj, ko motor na štandgasu laufa v lamberju
- nikoli ne laufaj motorja na suho - impeler boš uničil takoj

BTW jaz bloka nebi podiral, če motor laufa brez ropota in ni čutit prevelikega lufta ko sta bata na sredini hoda.

Nogo moraš komplet v roke vzet in razdret v prafaktorje in zrihtat, to je osnova. Ko boš dal v vodo pa bo hitro jasno, ali je potreba po rihtanju bloka, ležaji se dobro slišijo.

Stanje cilindrov lahko preveriš tudi z neko lučko in zrcalcem skozi luknjo za svečko. Posvetiš in vidiš lahko tudi skozi vsisno odprtino.

Tudi ko motor na roke vrtiš, moraš čutit nek odpor, saj pri 2T mašini, bat ko gre dol in so odprtine zaprte, ustvari nadtlak v karterju, da frišna zmes buhne v cilinder. Če odpora ni, je problem v tesnenju gredi in bloka in tak motor bo zelo slabo delal. Karter med obema cilindroma mora biti tesnjen. To je to, na temo T-18/10 ne znam kaj več povedat.

Aja še to, če boš montiral elektroštarter, preveri, kako je s polnjenjem akumulatorja, oz regulacijo. Pri mojem je ni bilo, ali pa je bila pokvarjena in iz akumulatorjev je tekla kislina.
Xilinx Vivado HLx trainee
Gorank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Gorank » Sr Apr 03, 2019 21:55

Kaj je za moje dobro lahko jaz tebi povem. Ne veš kaj jaz hočem in kaj meni odgovarja.
Kar boš ti dobil za svojo banjo je tvoja stvar. jaz bom za svojo dobil veliko več kolikor bom v njo vložil...to pomeni da bom v ta čoln in motor vložil toliko, da bom dobil iz tega kar si jaz želim...ne glede na ceno!!! Ampak v to ni vštet samo denar za obnovo ampak vso ostalo ugodje, ki ga mi bo ta moj čoln dal. (prvič bil je zaston in nato poceni in hitro splavljanje, brez priveza, cenejša registracija, cenejša poraba, lahek za manevriranje samo za 1 osebo in to kar sem že omenil...okreten in dovolj hiter čoln za lokalno ribištvo čez celo leto in dnevno izletovanje ter vso ostalo veselje )Pa tudi če ga po 2h ali 3h letih prodam za drobiž, bo poplačal svojo vrednost desetkrat...

Ti pa si že iz štarta izbral varjanto, da boš na svojem profitiral denar. malo morgen! Pa čeprav mu bo vrednost iz leta v leto padala, boš na koncu v denarju imel minus. Veliko večji minus kot jaz s svojim čolnom, ker moj je svoj najvišji minus že davno dosegel. Bog ne daj da ti kaj crkne, ker potem si pa totalnem minusu. Lahko samo parkiraš čoln k čerem, da ga razbije, da boš lahko kasko dobil zanj... Če meni tomos "rikne" ga zaženem v kanto zalavfam 4ko in sem s tem potrošil 300€ ti pa če ti crkne tvoj 3000€(pa še malo sem rekel). meni pa je lahko skoraj vseeno tut če kam ruknem svoj čoln pa ga potem pokrpam, sa bom čez par ur že lahko vozil...ti pač ne!

Jaz ko ga obnovim, in to z lahkoto, bom z njim v denarju lahko naredil kvečjemu samo plus! če pa še seštejem še vse ulovljene ribice in to za celo leto in žare, ko jih bom pekel, se pa sploh ne moreva primerjati.

Sicer je pa ta čoln ravno pravi za nekaj eksperimentalnega, kar mislim z njim narediti a o tem drugič. Tako da če ga razbijem...bo to malo stroška...

V tem se pa bistveno razlikujeva. Torej...ali se mi obnova izplača? Se! torej...

Če pa ti znaš miže tomosa spedenat(očitno ne dovolj dobro) pa le na plano s kakšnim predlogom in izkušnjo, da mi bo lažje. prav rad bi slišal kako najbolje sanirat "požrt" aluminij... Lahko se potrudiš tako kot kakšen drug član tukaj in mi kaj pametnega poveš.
Na primer, kje kupit štarter, ali mogoče kako zrihtat nogo...mogoče bi se lahko izprsil in povedal, kje kupiti belo barvo za prebarvanje čolna in kaj podobnega... ne pa kaj se meni izplača...to kar bluziš se tebi izplača(ali ne izplača, vseeno) in to me ne zanima!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Apr 03, 2019 22:05

S pridom bom spremljal tole obnovo ker me res zanima kak bo zgledal tale tomos in kolk bo dal od sebe. Veselim se tudi kakega video gradiva. :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 03, 2019 22:20

Gorank, če boš rabil škorenj, sem našel komplet, dober škorenj z ohišjem, samo za zmontirat.Tudi to ti podarim :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Apr 03, 2019 22:31

Ne, narobe. Nočem profitirat sam nočm pa niti stran metat denarja.

Ti po drugi strani boš z vlaganjem v dobesedno nekaj kar spada v reciklažo denar stran vrgel direktno.

Vozil se s temi jajci nisi a pametn si k da si prečil atlantik, vsi dobronamerni komentatorji se ne vozijo po morju s tomosom 10 in dober razlog tiči za tem.

Jaz ti povem iz lastnih izkušenj, ki jih imam kr dost in sem vrgel na tisoče evrov direktno v smeti na tak način, obnovil že kup motorjev, jih dal kup v dele imel vsa božja jajca na kupu, švasal in rezal prikolice, čolne letnike vse žive od 65 naprej, da če bi rad prihranil denar kar si predstavil kot razlog tega početja, ta čoln šenkej nekomu da bo not posadil rože motor pa v smeti vrgel in si kupi čoln za par tisoč evrov, zrihtan in pripravljen v katerega je ena druga budala vložila "zazmeraj" vložek in se veselo vozi par let pol pa prodaj in ne boš izgubil skoraj nič.

A razumeš zdej al ti narišem?
Nazadnje spremenil AEgir, dne Sr Apr 03, 2019 23:13, skupaj popravljeno 1 krat.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Apr 03, 2019 22:35

Mislim, da je dal aegir dobre in realne nasvet, samo avtor je ko petnajstleten mulc...ne posluša in noče razumet dobrohotnih nasvetov.
On živi še na oblaku, kupuje štarter, pa niti motorja ni še zalaufal, nima denarja pa bi ne vem kaj delal.
Mislim, da bo moral dati na svoji koži in danarnici čez tisto, kar je praktično vsak od nas. Naj uživa, mu bomo pomagali s kakim nasvetom, on pa naj realno poroča.
Obeta se zanimiva poletno jesenska tema.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov