Plinska jeklenka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Plinska jeklenka

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Jan 28, 2020 15:18

Bistveno bolj varno je na pumpi tankat jeklenke kot doma mešetart s cevkami. Če bi pa vi vedl kako se stvari delajo na plinovodnih inštalacijah pa kako se na živem plinovodu odcep dela, bi pa itak pod postlo spal. :)

Plin ni noben baubau, to je čist isto kot če v kantico tankaš bencin. Osnovna pravila so in če nisi budala nima kej bit, če maš smolo se boš pa na ravnem spotaknil in ubil. Sploh pa tekoče gorivo kot je becin je na prostem bistveno bolj nevarno kot plin.

Srangarbojan, a si čustven spet, je spet tisti čas v mesecu?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jan 28, 2020 16:05

Pa tisti, ki kampirate po kampih, mal se spomnite kako se tam polnijo jeklenke :shock: , tisto kar delamo doma je mnogo bolj varno.Zraven ravno ni treba kadit ali kaj podobnega in pa brez iskranja, iz preventivnih razlogov.Drugač pa ni panike.Ko sem bil v Iraku, ko bi videli kako se tam dela z bombami :shock: :?, plinarna je na odprtem soncu, flaše premetavajo kot kamenje in stranka, ko pride po plinsko jeklenko, a mislite, da jo nese, vali(brca) jo pred sabo po cesti, do doma.Jeklenke so dejansko speskane v živo od tega pa nisem slišal, da bi kaj počilo.Pri nas jeklenke pokajo pri tistih, ki delajo samomore ali pa pri požarih.
mašinfirer
stangarbojan
Kapitan bojne ladje
Kraj: TURJAK

OdgovorNapisal/-a stangarbojan » To Jan 28, 2020 16:34

Tu ni toliko govora o varnosti kot tudi nevarnosti pač pa o nekaj evrih prihranka,podobno kot pri uporabi "kurilca" namesto nafte.Zato odgovarja vsak sam,saj na vsakem točilnem mestu na črpalki
piše kaj je dovoljeno in kaj ne.Nisem še slišal,da bi pri nas prišlo do nesrece zato,ker je bila napolnjena preko red....,razen v požaru,ki pa v tem primeru nima podlage.Sicer plin ni ukraden(je plačan) samo polnjenja ni potrebno plačati,pa še kakšno kilo oz.liter smo na plusu,ker nas kradejo in goljufajo na vseh mestih(+davki).
Coastliner
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Jan 28, 2020 17:43

kupim predelan ventil za polnjenje na pumpi od najboljšega ponudnika
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Jan 28, 2020 19:46

Klik na google: Adapter za točenje avtoplina
Tudi na bolhi se najde.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jan 28, 2020 21:37

Mare to ni nič predelan ampak original.
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Sr Jan 29, 2020 11:31

Berem tole debato in vidim, da nekaj veste.
Sem sicer avtodomar ampak vseeno bom vprašal.
V avtodomu imam montirani flaši Alugas z ventilom za polnenje avtoplina in avtomatskim izklopom, ko je flaša polna do 80%. Problem takšnih flaš nastopi ob nizkih temperaturah, saj je v njih mešanica, propana se pa ne da točit notri, saj sta flaši fiksno pritrjeni.
A mi lahko kdo svetuje kako bi lahko pozimi pretočil v moji flaši propan ?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 29, 2020 19:37

Seveda, flašo propana obrneš na glavo in dvigneš više od tvoje flaše v AD,odpreš ventila in plin bo stekel navzdol drito u tvojo flašo..Habibi je to opisal mal više.Sam na bencinski morš povedat da hočeš zimski plin.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Jan 30, 2020 07:51

Kolikor jaz vem je pozimi močnejša mešanica ( drugačno razmerje propan-butan)za avtoplin kot poleti. Na začetku je bila enaka, pa so avtomobili pozimi crkoval.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » So Dec 03, 2022 05:31

Pozdravljeni plinaši.

Do sedaj sem plin polnil pri sosednem mehaniku (ja tudi 10 litrske jeklenke), direktno iz "prašička", sedaj pa on nima več plina in ne zmorem napolniti nekega luštnega kuhalnika (3kg).

Ne gre tako preprosto, saj ima zelo majhno odprtino, skozi katero nikakor noče priteči plin ( imam "YU" adapter), na gravitacijo mi ne steče, tako da nujno potrebujem črpalko.

Je še kdo tako pogumen, da si upa napolniti 30 let + star kuhalnik, ali bo potrebno kupiti nekaj novega? no saj tragedija ne bo, samo jeklenkica je bila z menoj že marsikje, pa sem se je nekako privadil.

Lahko na ZS, lahko tudi na številko ničštiriena sedemničšest devetpetštiri

Hvala za vse namige ter pomoč.

L.P. Matic
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Dec 03, 2022 09:11

Jaz sam polnim 2 in 3 kilske jeklenke že mnogo let, tudi kolegom in nekaterim našim članom. Lahko ti jo napolnim, če hočeš, sem pa z Lj-Vižmarje.
mašinfirer
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Dec 14, 2022 09:03

v ta male jeklenke ne teče rado, ker so res majhne odprtine. Ne rabiš pa nobene pumpe. 10 kg jeklenko daš za 10 minut na sonce, nato pa jo priklopiš na malo jeklenko, ki naj ta čas ne bo na soncu. Po priključitvi, ta veliko obrneš na glavo, odpreš oba ventila in se bo lepo pretočilo. Če je v času pretoka zgornja na soncu, spodnja pa v senci in z mrzlo cunjo prekrita, bo šlo še hitreje. Če želiš biti natančen, ta spodnjo jeklenko daš na tehtnico in vagaš, koliko plina gre noter.
Za manj smradu, nevšečnosti, izgubljenega plina, leda, pa je fino, če imaš čimkrajšo cev med jeklenkama. Jaz imam okoli pol metra ali še nekoliko manj. Kajti, ko zapreš ventile, ti plin ostane v cevi in tega spustiš v zrak, daljša cev, več plina.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Dec 15, 2022 16:14

Kakšno sonce in čakat in čakat, da se pretoči, v 3kg jeklenko vedno natočim 4kg plina v parih minutah pa ne mi trobit, ti bo razneslo in kaj podobnega, filam jih že 30 let in ne spet, ja enkrat boš pa letel, je treba imet prave priključke(medenina), delat na prostem in brez kajenja ali kakega iskrenja. Jeklenka pa visi na vagi, da se točno ve, koliko je gre vanjo. Ve se koliko tehta prazna in če je v njej še nekoliko plina, se samo dofila.
mašinfirer
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Dec 15, 2022 16:52

meni so napolnili na kurivu v ajdovščini
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Če Dec 15, 2022 17:11

habibi Vll napisal/-a:Kakšno sonce in čakat in čakat, da se pretoči, v 3kg jeklenko vedno natočim 4kg plina v parih minutah pa ne mi trobit, ti bo razneslo in kaj podobnega, filam jih že 30 let in ne spet, ja enkrat boš pa letel, je treba imet prave priključke(medenina), delat na prostem in brez kajenja ali kakega iskrenja. Jeklenka pa visi na vagi, da se točno ve, koliko je gre vanjo. Ve se koliko tehta prazna in če je v njej še nekoliko plina, se samo dofila.

Ko sem peljal štedilnik na preventivni pregled mi je mojster rekel, da bo do začetka malo drugače gorelo, ker naj bi bila preveč nafilana bombica. Je kaj na tem ali samo kaprica?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta