Volvo penta 3.0 GL pregrevanje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Volvo penta 3.0 GL pregrevanje
živjo
Imam omenjen motor že 11 let v stingray 185lx.
Ima sedaj 700 ur.
https://drive.google.com/file/d/1gf_wTVShCqJj4Ns7U_nIHdcVnA6PSw5R/view?usp=sharing
Od lanskega leta se je začela trauma.
Najprej vodna pumpa. Ležaj, semering. Smo zamenjali ležaj na vodni pumpi. zamenjali ležaj, impeler…
Dela ok.
Jermen odleti sredi odprtega morja ( natrga se, tako da smo na 900 obratih počasi do Punata pricapljali).
Zamenjam za avtomobilski jermen. Naročim original. Ko pride ga zamenjam za original rezerva avtomobilski.
Lani konec sezone na suhem se motor sploh ne ogreje do delovne temperature. (termostat?).
Piskač piska malo na pol. Neha pa spet začne. Ok še dobro da je konec sezone bomo uredili drugo leto.
Korona - covid ne morem do Krka. Vem da me čaka popravilo.
Šele maja na suhem sprobamo dela uredu. Neki piska ampak neha.
Temperatura ok - na suhem brez obremenitve.
V morju temperatura vedno nad 90 stopinj. Preverim impeler - ok. Zamenjam termostat- isto kot prej.
Preverim izpušno koleno. Zamenjam z novim (500€). Temperatura še vedno previsoka.
Spet sredi odprtega morja odleti jermen. Sedaj popolnoma odtrgan. Še dobro da imam rezervo avtomobilski jermen.
Očino mi jermen grize zobnik od servo volana- rjast. Kupil novega ampak sem potem preguglal kako zamenjati. Potrebuješ posebno penta orodje da ga spraviš dol. UF
Tu pa potrebujem pomoč. kako zamenjat ta del.
No ja pa če bi temperatura se spustila na delovnih 80stopinj, bi bilo tudi odlično.
https://drive.google.com/file/d/1OuptUJWUSQLwrKxc3dtI9CHvJ3V8M_-2/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1TqPRCbc9PwJDOOrEQGU4NnsL3amQGx-K/view?usp=sharing
Vsakega nasveta bom vesel.
lp
Imam omenjen motor že 11 let v stingray 185lx.
Ima sedaj 700 ur.
https://drive.google.com/file/d/1gf_wTVShCqJj4Ns7U_nIHdcVnA6PSw5R/view?usp=sharing
Od lanskega leta se je začela trauma.
Najprej vodna pumpa. Ležaj, semering. Smo zamenjali ležaj na vodni pumpi. zamenjali ležaj, impeler…
Dela ok.
Jermen odleti sredi odprtega morja ( natrga se, tako da smo na 900 obratih počasi do Punata pricapljali).
Zamenjam za avtomobilski jermen. Naročim original. Ko pride ga zamenjam za original rezerva avtomobilski.
Lani konec sezone na suhem se motor sploh ne ogreje do delovne temperature. (termostat?).
Piskač piska malo na pol. Neha pa spet začne. Ok še dobro da je konec sezone bomo uredili drugo leto.
Korona - covid ne morem do Krka. Vem da me čaka popravilo.
Šele maja na suhem sprobamo dela uredu. Neki piska ampak neha.
Temperatura ok - na suhem brez obremenitve.
V morju temperatura vedno nad 90 stopinj. Preverim impeler - ok. Zamenjam termostat- isto kot prej.
Preverim izpušno koleno. Zamenjam z novim (500€). Temperatura še vedno previsoka.
Spet sredi odprtega morja odleti jermen. Sedaj popolnoma odtrgan. Še dobro da imam rezervo avtomobilski jermen.
Očino mi jermen grize zobnik od servo volana- rjast. Kupil novega ampak sem potem preguglal kako zamenjati. Potrebuješ posebno penta orodje da ga spraviš dol. UF
Tu pa potrebujem pomoč. kako zamenjat ta del.
No ja pa če bi temperatura se spustila na delovnih 80stopinj, bi bilo tudi odlično.
https://drive.google.com/file/d/1OuptUJWUSQLwrKxc3dtI9CHvJ3V8M_-2/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1TqPRCbc9PwJDOOrEQGU4NnsL3amQGx-K/view?usp=sharing
Vsakega nasveta bom vesel.
lp
Re: Volvo penta 3.0 GL pregrevanje
Original in avtomobilski jermen je isto. Razlikuje se samo napis.
To da bi ti rjasta jermenica odtrgala jermen se mi zdi mal čudno, kako in koliko ga pa našponaš? Probaj ga pustiti z veliko zračnosti, torej toliko da ne drsi ampak da ima kar konkreten slack.
Jermen se po jermenici pelje, ne drsi, zato ga tudi konkretno površinsko poškodovana jermenica ne odtrga kar tako. To maš ti po moje našponan jermen k struno in ti ga zato odpizdi.
Termostat vzami ven in se pelji pa opazuj temperaturo, verjetno si kupil napačen termostat. Če se ti brez ogreje ampak ne do delovne temperature, navrtaj v termostat nekaj lukenj in ga daj nazaj.
To maš štandgas na 1400rpm nastavljen??
To da bi ti rjasta jermenica odtrgala jermen se mi zdi mal čudno, kako in koliko ga pa našponaš? Probaj ga pustiti z veliko zračnosti, torej toliko da ne drsi ampak da ima kar konkreten slack.
Jermen se po jermenici pelje, ne drsi, zato ga tudi konkretno površinsko poškodovana jermenica ne odtrga kar tako. To maš ti po moje našponan jermen k struno in ti ga zato odpizdi.
Termostat vzami ven in se pelji pa opazuj temperaturo, verjetno si kupil napačen termostat. Če se ti brez ogreje ampak ne do delovne temperature, navrtaj v termostat nekaj lukenj in ga daj nazaj.
To maš štandgas na 1400rpm nastavljen??
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Pozdravljen,
a si zihr, da ti analogni termometer na armaturki prav kaže.
Meni na Mercruiserju 4.3MPI analogni termometer na armaturki, ko je motor segret kaže nekaj manj kot 200 stopinj Fahrheita, kar je cca 90 stopinj Celzija, Smartcraft VesselViewMobile iz motornega računalnika pa konstantnih 72 stopinj Celzija.
Motor dela ko urca.
LPZ
a si zihr, da ti analogni termometer na armaturki prav kaže.
Meni na Mercruiserju 4.3MPI analogni termometer na armaturki, ko je motor segret kaže nekaj manj kot 200 stopinj Fahrheita, kar je cca 90 stopinj Celzija, Smartcraft VesselViewMobile iz motornega računalnika pa konstantnih 72 stopinj Celzija.
Motor dela ko urca.
LPZ
Jermen mora imeti nekaj zračnosti. Vsekakor ne sme biti preveč "našponan", kajti v takšnih primerih je trenje previsoko in gre hitro v franže. Je pa možno, da je kaj narobe z jermenico. Upam, da rešiš zadevo in da bo šlo kot mora.
Slaba jermenica definitivno lahko posledicno poskoduje jermen. Omenil si tudi da si zamenjal kolektor, in glede na to da si napisal da je bil 500€, predvidevam da nisi zamenjal izpusnega kolena. Ko se menja, je priporocljivo menjati tako kolektor kot koleno. Lahko da imas koleno “znucano” in se ti masi.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Poglej tudi vstopne luknje vode na peti, kjer motor sesa vodo.Tam se rado kaj zamaši.
mašinfirer
Hvala vsem za predloge, mnenja.
Kar se jermena tiče se sam nategne ker je avtomatski šponar.
V navodilih piše
The belt tension is maintained by a belt tensioner. No adjustment is neceasary.
https://www.boatinfo.no/lib/volvo/manuals/30_gl_gs.html#/108
Koleno sem menjal ne kolektor. Koleno je dostopno enostavno zamenjano kar v vodi. Za kolektor je pa treba kar dosti razdreti.
Bom preveril jutri še na peti če je kaj notri zapacano.
Možno da je analogni števec narobe kaže.
Sej motor dela lepo. Samo ko vidim na števcu tako temperaturo me je zaskrbelo.
hvala
Grem danes po službi takoj dol. Treba mal bencina skurit, da ne zastari.
lep pozdrav.
Kar se jermena tiče se sam nategne ker je avtomatski šponar.
V navodilih piše
The belt tension is maintained by a belt tensioner. No adjustment is neceasary.
https://www.boatinfo.no/lib/volvo/manuals/30_gl_gs.html#/108
Koleno sem menjal ne kolektor. Koleno je dostopno enostavno zamenjano kar v vodi. Za kolektor je pa treba kar dosti razdreti.
Bom preveril jutri še na peti če je kaj notri zapacano.
Možno da je analogni števec narobe kaže.
Sej motor dela lepo. Samo ko vidim na števcu tako temperaturo me je zaskrbelo.
hvala
Grem danes po službi takoj dol. Treba mal bencina skurit, da ne zastari.
lep pozdrav.
KOt sem ti napisal že zgoraj, ne menjaj, samo enega dela izpuha, ker s tem nisi nič podaljšal življenske dobe motorja, ko spusti ali koleno, ali kolektor je rezultat isti, vdor vode v motor. Kar naredi en tapravi servis in upoštevaj navodila, pa bo motor delal BP.
Ko je bil pri hiši še izvenkrmni evinrude 115, sem si kupil IR termometer za kakšnih 50 EUR in z njim meril površino delov motorja. Poskusi še s tem, npr. Tam kjer je montiran senzor termometra, pomeri še s tem, da boš imel primerjavo.
motorni
Jermenice poberi dol in jih daj peskat ter po možnosti barvati v kataforezo. Sam sem jermenice nesel speskat h Koritniku v Depalo vas, pobarvali pa so mi jih pri Štruklju v Radomljah.
Zarjavele jermenice požirajo jermen kot za stavo!
Za temperaturo motorja preveri delovanje števca. Meni je ves čas kazal ravno malo pod 80°, odlično sem si mislil, potem pa ugotovil, da le-ta ne dela. No tudi potem je bila temperatura ves čas okrog 80° vendar se je pri priganjanju dvignila in tudi spustila.
Je ob menjavi impelerja manjkal kakšen košček? Nekateri ga pri Volvu "fašejo" v kanale kar zna ovirat pretok vode.
Zarjavele jermenice požirajo jermen kot za stavo!
Za temperaturo motorja preveri delovanje števca. Meni je ves čas kazal ravno malo pod 80°, odlično sem si mislil, potem pa ugotovil, da le-ta ne dela. No tudi potem je bila temperatura ves čas okrog 80° vendar se je pri priganjanju dvignila in tudi spustila.
Je ob menjavi impelerja manjkal kakšen košček? Nekateri ga pri Volvu "fašejo" v kanale kar zna ovirat pretok vode.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost