Težava z elektriko, pregorevanje naprav

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate
Kraj: ribiška vas

Težava z elektriko, pregorevanje naprav

OdgovorNapisal/-a comet » So Avg 22, 2020 09:50

Pozdravljeni,

včeraj, pridem do jadrnice po 14dneh neuporabe in preklopim baterijsko stikalo na BOTH (kot vedno) - imam eno servisno in eno startno baterijo.
Nato začne smrdet po plastiki, čez čas kadit - ugotovim da display I70 ne deluje. Sklopim stikalo. Sklopim varovalko za navigacijo. Preverim kje smrdi - skuril iTC-5 converter :/
Vklopim baterijsko stikalo, grem dat kontakt na motorju, da ga vžgem, če to deluje ok - ampak, se takoj po danem kontaktu za motor, začne konstantno piskat(sicer ne piska) in se pokadi iz instrumentalne ploče motorja (volvo penta md2010b). Če bi vklopil še kaj verjetno bi se še kje pokadilo a nisem..

Popoldne grem raziskovat z voltmetrom od baterij naprej v Villagio, mogoce kaj narobe z baterijami?
Slaba masa? Na baterije imam stalno priklopljen tudi polnilec 220v->12v, ki pa je v uporabi redko, le ko sem zraven na pomolu. Zdi se mi kot nekaj generalnega ker takorekoč vse po vrsti pregoruje-se skuri.

Imel kdo kaj podobnega?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Težava z elektriko, pregorevanje naprav

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Avg 22, 2020 09:57

Po tem kar si opisal, imaš plus kabel nekje v stiku z maso.Ker ko daš spoj elektrike preko stikala(na stikalu so le plusi)je eden od kablov nekje preglodan in je v stiku z maso.Sklepam, da ko si odsoten, so zadeve odklopljene.
mašinfirer
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » So Avg 22, 2020 10:25

Ko me na barki ni je vse odklopljeno.
Bi bilo logično ja, da je nekje od baterije do stikala ali razdelilne omarice plus in masa v stiku, glede na to da pregorijo naprave po varovalkah na vsaki električni veji.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » So Avg 22, 2020 10:36

To je pa čudno. :o Kot da bi bila zamenjana polarizacija ali pa kot da bi bila na naprave pritisnjena previsoka napetost. :? Ali uporabljaš še kakšno napravo med akumulatorji in porabniki?
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » So Avg 22, 2020 10:40

Edina naprava, ki je priklopljena na akumulator-servisni je polnilec baterij. Ma ko se je to zgodilo ni bil v delovanju ampak samo priklopljen-tudi to kot vedno. Lahko je tudi ta polnilec v stiku, bom od baterij naprej vse odklopil in potem pocasi dalje, ugotavljat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Avg 22, 2020 10:47

Pri takem stiku se poveča tok in pade napetost tako da ne vem če bi zarad tega lahko skuril vse živo..Pa kak aku bi razneslo če je stik plusa in minusa.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Avg 22, 2020 12:14

Izklopi vse varovalke. Potem vzemi 55w žarnico za dolge luči od avta, priveži nanjo dve žici in s tem prebrikaj glavno stikalo (eno žico na plus iz aku, drugo na izhodno sponko glavnega stikala). Če je nekaj v stiku, bo žarnica svetila na polno in s tem omejila tok, da se kaj ne skuri. Sedaj s tokovnimi kleščami za enosmerni tok pomeriš, po kateri žici teče tok. Če tokovnih klešč nimaš, pomeri padce napetosti od izhodne sponke glavnega stikala do porabnikov in boš videl, kam odteka tok. Potem tisto odklopiš in nadaljuješ. Če nimaš prav vseh tokokrogov varovanih, to čimprej napravi, sicer ti lahko zgori barka.
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Avg 22, 2020 14:29

Od akuja do stikala verjetno ni nič narobe,sicer bi se prej že smodilo.Minus is instrumenta ni bil odklopljen torej lahk pride le do stika pred ali v instrumentu in ne do zamenjane polaritete.Če je pa minus kje slab in želiš kaj večjega vključiti pa lahk potegne skoz kako vezje veelik tok.A je tko?
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » So Avg 22, 2020 17:16

Iz napisanega predvidevam, da je iTC-5 priklopljen direktno na glavno stikalo za akumulatorje, torej na nobeno drugo napravo. Enako predvidevam, da je motorna elektronika priklopljena na enak način. Če se je iz teh dveh skadilo je moralo biti na napajanju nekaj močno narobe.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Avg 22, 2020 18:48

Sem umes razmišljal če bi se lahko regulatorju za celice kaj sfuzlal in bi dal kako čudno napetost ven..Res me zanima kaj se bo odkrilo..
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » So Avg 22, 2020 18:55

Sem raziskal:

iTC-5 je priklopljen po varovalki in stikalu, ni direktno na glavno stikalo. Motor pa je na glavno stikalo.

iTC-5 stopljena pod konektorjem:
Slika

Odprem pokrov itc-5 konektorja in vidim eno žico, ki ni izolirana - deluje kot masa:
Slika
Sumim, da ko je bil pokrov gor je lahko naredil kratek stik na kateri od pinov (itc-5 ni fiksno fiksiran in je najbrz ob kakem neurju te dni malce premetavalo barko in itc-5. Ko sem prišel k barki je očitno blo v stiku, prižgal elektriko in se začelo kadit.

konektor beli za itc-5, vidi se pocrneli 1 pin:
Slika

Sedaj sem odklopil varovalko od navigacije - imam ločene varovalke/stikala za posamezne porabnike. In stestiral ostalo deluje.
Skurilo mi je še vse led žarnice v notranjosti - upam da ne tudi jamborne - nisem uspel videti čez dan, voltmeter.

Tako da sumim najbolj na to totalno neugledno montažo iTC-ja v barko s tako maso, ki je bila najbrz krivec za kratek stik vsega?
Nazadnje spremenil comet, dne So Avg 22, 2020 18:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » So Avg 22, 2020 18:57

polanc napisal/-a:Sem umes razmišljal če bi se lahko regulatorju za celice kaj sfuzlal in bi dal kako čudno napetost ven..Res me zanima kaj se bo odkrilo..

Trenutno regulatorja za celice nimam priklopljenega na baterije, ker tudi celice nimam - fleksibilna in v sredini je počil kontakt.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Avg 22, 2020 20:38

Elektroniko ti lahko pokuri tudi slab stik na akumulatorju, v tem primeru lahko dobiš prenapetost iz alternatorja, tako da preglej še to.

lp

motorni
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Avg 22, 2020 21:04

To je nekaj narobe z napetostjo. Če je kratek stik na napeljavi nebi smelo 0 pregoreti. Zelo previsoka napetost...
Xilinx Vivado HLx trainee
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Avg 22, 2020 21:42

2 akuja...če enemu zmanjka minus se prek vezja in drugega akuja lahko pojavi veeelik tok,če je en prazen aku drug pa poln.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost