habibi Vll napisal/-a:Sprijazni se s tem, da 5,7 na dva grla ima 240KM, 5.0 ima 220KM na 4 grla pa 240KM in 5.7 na 4 grla ima 260KM.Uplinajč je drugače skonstruiran in temu so tudi šobe prirejene.A si, ko si bil mulc, kdaj vozu navaden moped APN 4, ki je imel uplinjač z 12mm grlom, pol smo pa dal gor 16mm in je takoj zaživu pa še cilinder 60 kubikov in frgazar Bing ali pa Dellorto 18 ubs al pa ss...in to je to tud pri tvojem motorju, večji fergazer, večja moč, povsem logična razlaga, ki jo vsi razumejo, le tebi še ne štima, kot si ti predstavljaš, ampak tako je.
Volvo Penta ima kar 75 modelov 5.7 motorjev od 212 pa do 320 konjev. Moj točni model je 5.7 GSPWTR, ki je bil v originalu proizvajan 1998-1999 in ima 250 konjev po papirjih in po vseh virih:
https://everythingaboutboats.org/volvo-penta/
Pa dejmo še moje nerazumevanje, sej bi rad razumel pa zdrava pamet ne da, namreč motor deluje optimalno le in edino v primeru, ko ima optimalno mešanico goriva in zraka, ter ko iskra proži v optimalnem momentu. Tokrat zanemarimo elektriko in rečemo, da je idealna iskra v vseh primerih.
Gorivo ima idealno mešanico v tem cilindru s tem batom in temi ventili nekaj ccm bencina in nekaj ccm zraka. Recimo temu 1 enota bencina in 1 enota zraka.
Če motor to sedaj dosega in je montiran uplinjač z dvemi grli je to 100% in se bolje ne da. Zato moj dvom, da uplinjač na 4 grla enostavno to ne more izboljšati. Cilindri, bati... so enaki; iskra je v idealnem trenutku in bolje enostavno ne gre.
Če pa je predpostavka, da je sedaj z dvemi grli to neidealno in da uplinjač z dvemi grli enostavno ne more doseči 1 enote bencina in 1 enote zraka, ki je idealna; potem če to lahko doseže uplinjač s 4 grli bo to seveda bolje in primerno.
Taka zgodba npr je bila z APN 4 in Dellorto frgazerji, seveda 60 bat pa je spremenil motor in je to druga tema.
Sej vemo, da bom probu na 4, zdej me sam draži kaj če bi probu clo na ajnšpric, to pa še ne vem kak strošek je in kaj potegne