Težava z elektriko, pregorevanje naprav

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Težava z elektriko, pregorevanje naprav

OdgovorNapisal/-a kasaudio » So Avg 22, 2020 23:08

2 akuja...če enemu zmanjka minus se prek vezja in drugega akuja lahko pojavi veeelik tok,če je en prazen aku drug pa poln.

Ja Polanc imaš prav. Če je instalacija izvedena tako, tako da gre poleg močnega minus kabla še ena zanka tankega (švoh) minus kabla - ko bo močan kabel crknu, bo vriskal tisti tašvoh. Pod tašvoh minus kabel mi pride na misel oklop v signalnem kablu. Nemara gre tukaj res za kaj takega in če gre res, bi bilo zelo zdravo pregledati inštalacijo na barki.

Enako velja tudi za podvojene zanke na + strani. Tako zanko pa se lahko napravi čisto ponesreči - nmea2000 ima signal in napajanje v enem kablu... Določene nmea2000 naprave, ki imajo večjo porabo se vseeno ločeno napajajo. In tako imaš lahko eno napravo na sistemu enega potenciala in drugo na drugem... in se take stvari dogajajo. Praviloma so nmea2000 naprave sicer izolirane.

Na sliki SeaTalk konektorja je napajalni pin zakurjen... Zelo pa dvomim, da je prišlo do kratkega stika med neizoliranim oklopom in nečim drugim v unem konverterju.
Xilinx Vivado HLx trainee
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Avg 23, 2020 09:53

Meni je strela treščla v anteno na jamboru.VSI porabniki so bili izključeni pa mi je pokurlo vse kar se tiče elektronike...nivokaze avtopilot veterni instrument...Torej prenapetost je prišla po anteni nato pominusu povsod in tisti milimeter kolikor so razdvojeni kontakti na izklopljenih stikalih ni nič za strelo.Torej moja diagnoza strela je načela izolacijo in spalila kable,ko je mož vklopil stikalo je prislo do tega pečenja plastike..
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate
Kraj: ribiška vas

OdgovorNapisal/-a comet » Po Avg 24, 2020 05:30

Včeraj sem bil ponovno pri barki in glede na vse tudi jaz sumim na udar strele v jambor.
Strnjene ugotovitve:
- V radiusu 100m je najvisji jambor, za kakšna 2m od ostalih.
- Vse led žarnice(razen ene) v notranjosti so pregorele, ena je celo eksplodirala
- Jamborne luči tudi ne delajo več, niti ena izmed treh.
- Antena je montirana na vrh jambora a na srečo ni priklopljena nikamor.
- Najverjetneje je udar strele šel od vetrnega instrumenta navzdol.
- Dokler nisem sklopil itc-5 converterja /varovalk/stikal, je bilo vse v kratkem stiku.

Opcija 2, pa je da je žica, ki ni zaščitena v itc-5 konverterju v nekem neurju v marini premikallo barko, da bi premaknilo tudi to žico na en pin-ki jih ni malo in naredilo kratek stik.
Bi bilo zanimivo razdreti itc-5 converter, da bi se vedlo točno kaj se je skurilo na njem. Tako bi vzrok mogoce bil se bolj jasen.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 24, 2020 07:38

Najbolj verjeten je udar strele še posebej, če so odpovedale ugasnjene led luči. Ko je meni usekalo so pregorele celo ugasnjene halogen žarnice.

Če bi bila kjerkoli prekinjena masa, elektronika za motor ne bi crknila razen v primeru, ko alternator nima reference in napetost dvigne tudi preko 40V.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Avg 24, 2020 15:57

Ja ,za mene je tle glavni krivec prenepetost od strele..Iztok sej veš kako lepo je z mojimi instrumenti naredila..Velik si mi rešu..ne bom pozabu nikol Hvala ..
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » Po Avg 24, 2020 18:23

Obstaja kakšna rešitev/zaščita za udar strele na jadrnici?

Drugače pa še, moj iTC-5, ki je skurjen - bi koga zanimalo preveriti, kaj se je skurilo in morebiten vzrok?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Avg 24, 2020 20:11

Vsi bi želeli vedeti ,kaj se je zgodilo in kaka je možna zaščita...Jaz, kot laik povem, da je zaščita proti prebijanju plastike ,da na pripone obesiš žico, ki ima na eni strani klemo kot dobra masa na varilnem aparatu.Drugi konec mora biti v morju in vsaj 35 mm kvadrat morajo biti te žice.Še vedno pa komot fašejo naprave v barki prenapetost.Pa ob vsaki streli nas ni na barki....Verjetno edini,ki bi znal podati en tak raport ..kaj se je zakurilo,verjetni vzrok za nastanek poškodbe in eventuelna možna zaščita..je Nikola Tesla.Ne vem pa ,če bo imel čas in voljo za te reči,ker rihta svojo barko na moč.ker mora tud kaj zaslužiti kadar ne dela na barki ...No morda pa si vzame čas..
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Avg 24, 2020 20:36

Nekaj pomaga, če imajo kabli od inštrumentov pred prebojem v kabino konektor (z zaščitnim pokrovčkom), da lahko zadeve pred nevihto razklopiš. Tudi instrumente je dobro odklopit s kablov. Fino je tudi akumulator odklopit (kleme), sicer ga zna tudi razp....t, kislina ki ob tem leti vsenaokrog ni prijazna in še požar je lahko. Kolk je tak nasvet življenjski, da bi to človek počel ko gre z barke pa je stvar presoje...
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 24, 2020 20:47

polanc napisal/-a:Verjetno edini,ki bi znal podati en tak raport ..kaj se je zakurilo,verjetni vzrok za nastanek poškodbe in eventuelna možna zaščita..je Nikola Tesla.

Glej: viewtopic.php?f=8&t=5059&hilit=

oz.

viewtopic.php?f=8&t=5059&start=30
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 26, 2020 07:17

Jaz sem po udaru strele, ko mi je šel avtopilot in še nekaj inštrumentov, instalacije vseh dražjih naprav na ladji prevezal preko konektorjev. Ko zapustim barko, enostavno razklenem štiri konektorje in to je to.
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » Sr Avg 26, 2020 15:17

Mi je uspelo razdreti iTC-5 converter, ker je bilo že ohišje grdo skurjeno.
Vezje je pa še bolj grdo skurjeno :/

Slika
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 26, 2020 16:49

100000 voltov ne 12 tkole zrihta vezje..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 26, 2020 23:26

zlatko83 napisal/-a:Jaz sem po udaru strele, ko mi je šel avtopilot in še nekaj inštrumentov, instalacije vseh dražjih naprav na ladji prevezal preko konektorjev. Ko zapustim barko, enostavno razklenem štiri konektorje in to je to.

Kaj točno pa razkleneš? Ideje skoraj ni ignorirati ... jaz bi moral urediti, da lahko razklenem:
- povezavo vetrnice z displeyem ST60 Wind - vsaj SeaTalk kabel, ki gre naprej še do računalnika in vseh drugih prikazovalnikov
- ploter od vseh povezav
- pogonsko roko avtopilota (plus, minus, sklopka)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 26, 2020 23:46

Grega brez panike. Udar direktne strele je zelo redek.

Glede strele je najbolj na udaru vetrovnica z anemometrom na jamboru - wind senzor po domače. Tudi če boš izklopil kable bo vetrovnica najverjetneje crknila. Da te potolažim, vetrovnico je možno v 80% primerov za sprejemljivo ceno popravit.
ITC-5 modul je prežgalo prav zaradi priključene vetrovnice, ker je strela našla pot razelektritve po elektro instalaciji. Če bi bila kakšna druga pot, ne bi naredilo take škode. Ta jadrnica najverjetneje nima izvedene ozemljitve jambora, pripon in ograjic, zato je še dobro, da se je tako končalo ob direktnem udaru strele.
Da bi sedaj vse odklapljal nima nobenega smisla. Morda zgolj vetrovnico in izklopiti vsa stikala - varovalke ter glavno stikalo.
Osebno pa menim, da je barko potrebno imeti kasko zavarovano.
Uporabniški avatar
comet
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a comet » Sr Sep 16, 2020 14:06

Po zamenjavi iTC-5 converterja, se ta prižge, vendar ne utripajo/gorijo signalne lučke za wind/speed/depth.
Tudi i70 display se ne prižge. Najbrž mora delovati Raymarine i70 display, da začne vseskupaj komunicirat? Če je mrtev kot v tem primeru, se ne da preveriti ali iTC-5 konverter zazna senzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: omas in 2 gosta