Yanmar 2GM20F

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

Yanmar 2GM20F

OdgovorNapisal/-a skiathos » To Nov 10, 2020 19:53

Nekoliko zgodovine, kako sem se pred leti lotil obnove motorja. Če koga zanima, si lahko pogleda.
Motor je bil Yanmar 2GM20F z zaprtim sistemom hlajenja. Morda bo komu članek prišel prav pri nadaljnji odločitvi ali kupiti nov motor ali se raje lotiti obnove.

http://www.sailingtimy.com/post/yanmar-2gm20f

Ugoden veter in mirno morje vam želim
www.sailingtimy.com
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Yanmar 2GM20F

OdgovorNapisal/-a evovii » To Nov 10, 2020 20:53

Super. Hvala za deljene informacije. Mislim, da bood prišle marsikomu prav :)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Nov 10, 2020 22:22

Wow, super branje.

Odličen zapis.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Nov 12, 2020 11:36

Pohvalno, odličen prispevek, le nekaj me je zmotilo - ko sem bral tekst, sem skoraj dobil morsko bolezen od valov ob strani teksta. Malo heca mora bit. Imam enak motor, le da je neposredno hlajen. Letnik je isti in mislim, da je tudi jadrnica enaka, E31s ? Zaenkrat še vse deluje brezhibno, le da se v kaluži nabere malenkost nafte. Ko potisnem vse vijake, je za nekaj časa boljše, potem se ponovi. Bo pa prej ali slej tudi moj motor potreben obnove.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Nov 12, 2020 12:55

skiathos napisal/-a:Med delovanje motorja tako v bojlerju dobimo toplo vodo za pranje in tuširanje. Ker original kontrolna plošča nima števca za število obratov motorja in pa temperaturo vode, ima zgolj zvočni alarm, sem se odločil, da vse skupaj nadgradim in kupil še obratomer in toplotni senzor ter digitalni števec temperature vode. Za digitalno merjenje vode sem se odločil zato, ker običajni analogni števci prikazujejo skalo minimum maximum in dejansko težko veš koliko je dejanska temperatura vode, tako pa sedaj vem zelo natančno. Temperatura vode mi pove tudi ali se morda motor pregreva ali zaradi slabega imelerja, ali zamašenega vodnega filtra, ali pa je morda težava celo nepravilno delovanje termostata.

Zanima me kje in kateri in toplotni senzor ter digitalni števec za temperature vode si nabavil.
Imam 2GM20 motor, sicer z direktnim hlajenjem, pa bi tudi rad spremljal temperaturo motorja bolj natančno.
Ker imam direktno hlajenje z morsko vodo in ne zaprtega sistema (pri katerem najbrž lažje meriš temperaturo) sicer še razmišljam, kaj bi bilo najboljš meriti - temperaturo vode na izhodu ali raje temperaturo glave / bloka in potem še kateri senzorji pridejo v poštev ...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Nov 12, 2020 14:27

Tipalo temperature motorja mora biti in je pred termostatom, ko voda pride iz glave, je najbolj vroča, teče mimo tipala do termostata, ki se po potrebi odpre in sprosti cirkulacijo.Če imaš tipalo za termostatom, le to ne bo zaznalo dejanske temperature in, če slučajno termostat še ne dela ali pa zašteka, se temperatura dvigne, bi ti lahko počila glava motorja.Se pa splača imet toplotni izmenjevalec, ker motor veliko lepše dela, ima konstantno temperaturo in življenska doba motorja se precej podaljša.Vodni kanali med blokom in glavo so vedno konstantno pretočni, dočim pri pretoku morske vode, se te te luknjice na tesnilu glave rade zamašijo in hlajenje se precej poslabša.
mašinfirer
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Če Nov 12, 2020 15:59

Grega295 napisal/-a:Zanima me kje in kateri in toplotni senzor ter digitalni števec za temperature vode si nabavil.
Imam 2GM20 motor, sicer z direktnim hlajenjem, pa bi tudi rad spremljal temperaturo motorja bolj natančno.
Ker imam direktno hlajenje z morsko vodo in ne zaprtega sistema (pri katerem najbrž lažje meriš temperaturo) sicer še razmišljam, kaj bi bilo najboljš meriti - temperaturo vode na izhodu ali raje temperaturo glave / bloka in potem še kateri senzorji pridejo v poštev ...

Uporabil sem ta števec na 2 motorjih, in deluje že leta. Se pa strinjam z habibi Vll, v kolikor nimaš zaprtega sistema, deluje vse skupaj nekoliko drugače. Kamorkoli namontiraš pa ti bo vseeno kazalo dejansko temperaturo, samo verjetno bo več nihanja vrednosti.
www.sailingtimy.com
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Nov 12, 2020 21:20

Tudi mene zanima ta števec, ker bom v kratkim ugradil v svojo barko na novo obnovljen motor Yanmar 4jh2 UTE in moram naredit še novo armaturno ploščo in ta obratomer me zelo zanima.Če pa te zanima, lahko prilimam kao sliko mojega 27 let starega obnovljenega motorja.
mašinfirer
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Ne Nov 15, 2020 08:36

Tipalo temperature je ponavadi na galvi motorja..
Pa še to tam zadaj nekje, kjer voda bolj slabo kroži.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 15, 2020 09:00

Mato, tipalo temperature je tam kjer je termostat ta pa je na izhodu vode iz glave glave v hladilni sistem in tipalo je pred termostatom, ker najbolj vroča voda pride najprej do termostata, kateri se zaradi vročine odpre,da se pohladi motor.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov